Tradició i cultura popular es donen la mà durant l'Aplec de Sant Medir

Centenars de santcugatencs s'han acostat a l'ermita de Sant Medir per celebrar un dels copatrons del municipi

Sant Medir s'ha fet sentir un any més a Sant Cugat, i és que centenars de persones s'han acostat a l'ermita de Sant Medir per celebrar el sant d'un dels copatrons de la ciutat, el divendres 3 de març. De bon matí, els gegants de Sant Cugat en Joan i la Marieta ja han arrencat el seu camí cap a l'ermita. Més tard, els banderers d'enguany, el Taller Jeroni de Moragas, que celebra 50 anys, han rebut la bandera per part de la Penya Regalèssia a la plaça de l'estació, i així han començat la cercavila pel centre de Sant Cugat fins a la plaça de la Vila, on l'alcaldessa els ha rebut.

Cercavila dels Banderers Taller Jeroni de Moragas de Sant Medir. FOTO: Bernat Millet

0269437a 4382 4f70 8887 22882165f36c

Rebuda del Taller Jeroni de Moragas a l'Ajuntament amb l'alcaldessa. FOTO: Bernat Millet

 

 

Com ja és tradició per Sant Medir, centenars de santcugatencs han fet el trajecte a peu fins a l'ermita de Sant Medir, aprofitant el bon temps que hi ha hagut. Amb això, infants, joves i adults han fet camí cap a l'ermita, en un recorregut en el qual també han participat el Joan i la Marieta, gegants de Sant Cugat.

Els bastoners a Sant Medir. FOTO: Bernat Millet.

Els bastoners a Sant Medir. FOTO: Bernat Millet.


La Cobla Contemporània ha amenitzat l'espera als centenars de persones que han anat arribant, amb cançons actuals com Supermercat de Lildami o Despechá de Rosalía, i un cop arribaven els darrers caminadors, ha estat el torn de la cultura popular. Així doncs, els Geganters de Sant Cugat, els Bastoners de Sant Cugat, els Caparrots de Sant Cugat, els Castellers de Sant Cugat i l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat no s'han volgut perdre la seva cita amb Sant Medir.

Ofici religiós de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià. FOTO: Bernat Millet.

Ofici religiós de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià. FOTO: Bernat Millet.


En l'ermita, i com no podia ser d'una altra manera, les faves i la benedicció a sant Medir han estat els grans protagonistes. A més, i com cada any, el repic de campanes i l'ofici religiós, organitzat per la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, també han estat presents, en un aplec en el qual han participat una vintena de colles vingudes de Gràcia, La Bordeta, Sarrià o Sant Gervasi, entre altres.

El Taller Jeroni de Moragas, els banderers

En el seu 50è aniversari, el Taller Jeroni de Moragas ha estat l'entitat banderera de l'Aplec de Sant Medir. És per això, que usuaris del taller han volgut agrair "a totes les persones que han fet possible perquè podem ser els banderers". A més, durant els parlaments, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC) ha destacat la tasca del Taller Jeroni de Moragas: "El Taller Jeroni de Moragas és Sant Cugat, i és que ha teixit una forta aliança amb la ciutat. Ens alegra que hagin acceptat la responsabilitat de ser banderers, perquè Sant Cugat és una ciutat diversa i el Taller Jeroni de Moragas és el paradigma de la diversitat. La ciutat necessita una cultura i unes tradicions que formin part de l'imaginari de tothom". Ingla, a més, ha volgut destacar el passat agrícola de la ciutat: "Sant Cugat és una ciutat moderna i un referent, però amb un passat agrícola que no hem d'oblidar. És important saber d'on venim per saber on volem anar i és per això que són tan importants les tradicions, per preservar la nostra identitat".

Cercavila dels Banderers Taller Jeroni de Moragas de Sant Medir. FOTO: Bernat Millet

Cercavila amb els banderers Taller Jeroni de Moragas. FOTO: Bernat Millet


La cara negativa de l'aplec, no obstant això, ha estat la marxa de les colles de Barcelona abans que acabés l'ofici religiós, i és que segons han explicat, "s'havia pactat un horari que no s'està complint". És per això, que Biel Moreras, membre de la Penya Regalèssia, ha lamentat aquesta situació: "Les colles de Barcelona són molt importants per Sant Medir, ja que tenen una tradició de 200 anys de romeries. Les colles no només són convidades, sinó protagonistes, perquè fa molts anys que en són presents". Moreras, a més, ha demanat a l'Ajuntament conservar l'espai de l'ermita i habilitar videovigilància.

Les colles de Sant Medir. FOTO: Bernat Millet.

Les colles de Sant Medir. FOTO: Bernat Millet.


Amb tot, l'alcaldessa de Sant Cugat ha assegurat començar a treballar per poder preservar la zona de Sant Medir i ha parlat sobre la coordinació conjunta de Sant Medir amb les colles de Barcelona: "Durant la coordinació de l'acte es va quedar amb una sèrie d'horaris i si s'han produït desajustaments, esperem poder ajustar-los millor l'any vinent. No obstant això, estem molt contents de l'èxit de convocatòria". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem