Joan Torné, l'últim carreter dels Tres Tombs de Sant Cugat

Fa 25 anys va comprar a Olot la imatge de Sant Antoni Abat perquè el sant pogués sortir a la rua dels Tres Tombs de Sant Cugat

El santcugatenc Joan Torné (71 anys) és un apassionat de la festa dels Tres Tombs a Sant Cugat, una emblemàtica celebració local que cada any fa un homenatge al passat rural de la ciutat pels volts de Sant Antoni Abat (17 de gener). Surt als Tres Tombs des dels 5 anys i el 1998 va comprar a Las Artes Religiosas d'Olot el Sant Antoni que surt a la rua des de fa 25 anys. "Em va costar aleshores 45.000 pessetes i vaig haver de donar 25.000 d'entrada perquè la poguessin fer", recorda Torné. Fins aleshores no sortia el sant a la rua dels tres tombs. L'any 1951, però, el carro de la colla dels germans Grau va acollir la imatge de Sant Antoni Abat modelada en guix pintat per l'artista Josep Grau-Garriga quan tenia 21 anys. Des del 2022 tots els santcugatencs la poden visitar a la recepció de Totmèdia, l'empresa editora del TOT Sant Cugat.

Figura de Sant Antoni que surt als Tres tombs de Sant Cugat. FOTO: TOT

Figura de Sant Antoni que surt als Tres tombs de Sant Cugat amb el carro de fons. FOTO: TOT

25 anys obrint els Tres Tombs

L'any 1999 la figura de Joan Torné va començar a obrir els Tres Tombs de Sant Cugat en un carro fúnebre reconvertit i ben guarnit que va comprar l'any 1969 a Ullastrell. "Al principi enganxàvem dos cavalls i ara només un perquè tampoc hi ha gent que el sàpiga portar", explica.

Al fons, Porro, el nou cavall que porta el Sant Antoni i Nina, l'euga que enguany es jubila. FOTO: TOT

Al fons, Porro, el nou cavall que porta el Sant Antoni i Nina, l'egua que enguany es jubila. FOTO: TOT

Aquest any traurà el Sant Antoni un cavall d'origen francès de nou anys que es diu Porro i que el Joan Torné va comprar a València. Ja n'ha fet cinc de Tres Tombs. Substitueix l'egua de 30 anys que ha portat el sant des del principi, la Nina. La tradició de sortir pels Tres Tombs li ve del seu pare, Francisco Torné. "Però ell no sortia com jo amb carros. Abans era una cosa diferent. Sortia amb el cavall ben pentinat i, fins i tot, li posava brillantina, anava a la missa, el beneïen i cap a casa", relata. A més a més, la seva passió pels Tres Tombs és tan gran que tota la vida ha anat col·leccionant carruatges i guarnicions que en algun moment han sortit per la festa.

Carro històric dels Tres Tombs que ara surt per Sant Medir. FOTO: TOT

Carro històric dels Tres Tombs que ara surt per Sant Medir. FOTO: TOT

Carro de Cal Rifé. FOTO: TOT

Carro de Cal Rifé. FOTO: TOT

 

Tota la vida col·leccionant peces dels Tres Tombs

Torné és un apassionat dels Tres Tombs i del passat rural de Sant Cugat. En una finca a Can Fatjó dels Aurons (al costat de la benzinera Petroprix) hi té desats un bon grapat de carruatges que ha anat col·leccionat al llarg de la seva vida. Alguns els ha comprat i d'altres li han cedit famílies santcugatenques com ara dos carruatges cedits per la família Xercavins.

 
 
Carro cedit per la família Xercavins. FOTO: TOT

Carruatge cedit per la família Xercavins. FOTO: TOT

Carro cedit per família Xercavins. FOTO: TOT

Carro cedit per família Xercavins. FOTO: TOT

També té moltes guarnicions dels cavalls i muntures centenàries que famílies santcugatenques li han cedit. "Primer vaig començar per guarnicions. Anava recollint guarniments i els anava restaurant. Després carros i quan vaig poder tenir cavalls, doncs cavalls", explica. En una altra nau en un altre punt de la ciutat, hi té guardat un carro gran que sortia pels Tres Tombs i una col·lecció d'eines del camp que, segons comenta Torné, deu estar formada per unes mil peces.

Guarnicions de cavalls per als Tres Tombs. FOTO: TOT

Guarnicions de cavalls per als Tres Tombs. FOTO: TOT

Guarnició centenària per als Tres Tombs cedida per Josep Llunell. FOTO: TOT

Guarnició centenària per als Tres Tombs cedida per Josep Llunell. FOTO: TOT

El santcugatenc se sent "orgullós" d'haver pogut mantenir la memòria de la festa dels Tres Tombs de Sant Antoni Abat, però ara ha de decidir que fa amb tota la col·lecció de peces que col·lecciona. Segons confessa, està d'acord amb cedir-ho a l'Ajuntament si li permeten algunes concessions com seguir traient els carros quan així ho desitgi. "Puc cedir-ho o tot en una pila i verbena de Sant Joan", expressa. "Jo d'això ja no li vull treure diners. La meva satisfacció seria que l'Ajuntament trobés un lloc per totes les peces i ho documentés, però ho veig molt pelut...", lamenta. Tot i això, recorda que fa anys va mantenir converses amb personal del consistori, però no es va acabar materialitzant en res.

Seient centenari de Cal Carrasquet. FOTO: TOT

Seient centenari de Cal Carrasquet. FOTO: TOT

Guarnició centània per als Tres Tombs cedida per la Conxita de Cal Juliana. FOTO: TOT

Guarnició centenària per als Tres Tombs cedida per la Conxita de Cal Juliana. FOTO: TOT

Silló centenari cedit per Cal Saperas. FOTO: TOT

Seient centenari cedit per la família Saperas. FOTO: TOT

Tirants centenaris cedits per la família Saperas. FOTO: TOT

Tirants centenaris cedits per la família Saperas. FOTO: TOT

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem