L'escriptor santcugatenc Jordi A. Jauset ha publicat un nou llibre Neuromúsica, cervell, ciència i art, on explica com la música influeix a tot el nostre ser. Jauset explica com una composició musical pot generar, construir i consolidar estructures neuronals i perquè la música és molt més que simple entreteniment. La presentació del llibre es farà a la sala d'audicions a l'escola de música Fusió que s'ubica a l'avinguda de Gràcia, número 20, el pròxim divendres, 6 de setembre a les 19 hores. En l'acte de presentació participaran la codirectora de l'escola, Gemma Navarra, la concertista de piano Cristina Casale i el doctor en periodisme Miquel Peralta.
La música i la neurologia són camps que l'autor fa anys que investiga i no és el primer llibre que escriu on divulga sobre aquestes qüestions. De fet, en un principi Jauset va rebutjar la proposta que li va fer el director de Plataforma Editorial, Jordi Nadal. "Tenia altres projectes i no disposava del temps que m'exigiria aquest compromís. Escriure un llibre suposa una gran inversió de temps amb un cost d'oportunitat molt elevat que mai es recupera, ja que difícilment aquest tipus de llibres són un best-seller. Ja havia publicat 13 llibres i no veia cap necessitat de publicar-ne més. Al cap d'unes setmanes, però, vaig tenir un ensurt important de salut i mentre en recuperava, em vaig preguntar: per què no? Així que vaig desestimar altres compromisos i m'hi vaig posar", explica l'escriptor.
El llibre està inspirat amb avenços científics música-cervell dels darrers anys. Però, per l'autor la neuromúsica és un camp on encara falta molta investigació i divulgació: "Malgrat que els darrers 30 anys s'ha avançat molt en la investigació, falta més divulgació, inclús entre els professionals de la salut. Avui dia, segle XXI, la música té suficient evidència per a considerar-se una eina complementària per a la salut, en mans de professionals musicoterapeutes, òbviament amb les seves limitacions, avantatges i inconvenients com qualsevol altra teràpia o fàrmac. És una opció amb importants resultats i alhora amb un cost econòmic baix, que crec hauria d'estar integrada plenament en els centres de salut".
Portada del llibre de J. Jauset FOTO: Cedida
La neuromúsica, que no és més que la neurociència de la música, estudia i analitza tots aquests processos i les seves repercussions en l'ésser humà, d'una manera íntegra, en tots els seus àmbits: corporal, fisiològic, emocional, mental, social, espiritual i conductual. L'escriptor comparteix aquests processos en un llenguatge comprensible i divulgatiu tot i que el principal públic al qual va destinat el llibre són els professionals de la salut.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.