Josep Maria Jaumà (Pedra i Sang) és reconegut amb el Gall d'honor

Jaumà ha estat premiat pels 20 anys de funcions de la tragicomèdia nadalenca


L'associació d'Amics de Pedra i Sang ha reconegut amb el Gall d'Honor a l'autor de Pedra i Sang, Josep Maria Jaumà pels 20 anys de representacions de la tragicomèdia nadalenca. L'entrega s'ha fet a la sala capitular del Monestir de Sant Cugat després de la presentació del llibre del santcugatenc Eduard Jener 'Assassinat a la sala Capitular', aquest dijous, 23 de desembre. Aquest acte s'acostuma a fer després d'una de les representacions de Pedra i Sang, que enguany, s'han hagut de suspendre per casos positius de covid.

Jaumà ha agraït aquest reconeixement i ha dit que "el que més m'agrada de Perdra i Sang és que s'ha convertit en una cosa col·lectiva. Ho veig com un arbre arrelat, fort i que fa molta ombra. Hi han participat centenars de personatges".

Roser Casamitjana, una de les representants de l'associació, ha estat l'encarregada de fer-li l'entrega. "Li donem a una persona sense la qual l'obra no existiria". Pedra i Sang és la primera obra dramàtica de Jaumà que va fer l'any 2000 a petició del que en aquell moment era Tetrateatre. Casamitjana ha afegit que "Pedra i Sang fa 20 anys que es representa als escenaris i ha contribuït a enriquir el patrimoni col·lectiu". Per la seva banda, Ester Madrona, tinenta d'Alcaldia de Cultura, ha dit que "és un orgull ser present en aquest homenatge. Aquest Gall d'honor no és només per ser l'artífex de Pedra i Sang, sinó que és pel reconeixement al qual dones a la ciutat.

Jaumà amb Esther Madrona i membres d'Amics de Pedra i Sang. FOTO: LALI PUIG (Ajuntament)

Jaumà amb Esther Madrona i membres d'amics de Pedra i Sang. FOTO: LALI PUIG (Ajuntament)

Els Galls d'honor
Abans que Jaumà, els altres santcugatencs i santcugatenques que l'han rebut han estat els següents: Pere Pahissa, Encarna Adelantado, Xavier Tor i Jordi González.

L'acte ha acabat amb la interpretació d'alguns dels components del cor de Pedra i Sang d'un fragment de la cançó de l'obra.

Josep Maria Jaumà
Ha estat durant més de trenta anys, fins a la seva jubilació, professor de Literatura Anglesa a la Universitat Autònoma de Barcelona. Abans va ser quinze anys catedràtic d’anglès de diversos Instituts, director i fundador de sis d’ells al Baix Llobregat. Recollí la seva experiència al llibre Els meus Instituts (Premi d’Educació Josep Pallach, 1980).  S’ha dedicat principalment a la traducció d’alguns dels grans poetes moderns en llengua anglesa: Philip Larkin (1986), Robert Graves (Premi Cavall Verd,1991), Thomas Hardy (1995), Vladimir Nabokov (1996), Robert Frost (Premi AEDAN, 2004), una extensa antologia de Robert Graves (2009) i el Romeo y Julieta de William Shakespeare en versos castellans que s’ha representat enguany al Grec. El 2016 ha publicat Irlanda Indòmita, una antologia de 150 poemesde W.B.Yeats, que ha obtingut diversos reconeixements (Premi de l’Associació d’escriptors en Llengua Catalana, Premi de la crítica Serra d’Or, Menció especial del jurat dels Premis Ciutat de Barcelona, finalista dels premis del PEN CLUB). També el 2016 ha publicat Home a la muntanya de Nicholas Landon-Davis (traduccions de Marià Manent, Tomàs Garcés i Josep Maria Jaumà).

També ha escrit i traduït assaig: José Maria Valverde, lector de Maragall (1991-1993) i cartes i conferències d’un dels opositors de Hitler més importants, el pastor alemany Dietrich Bonhoeffer. En aquest moment està escrivint una crònica de la seva estada a Etiòpia.
Per al teatre, ha escrit un drama històric, Pedra i Sang (2000), que des de fa vint anys es representa cada setmana de Nadal al Monestir de Sant Cugat, El Màrtir Cugat (2004), Els dos mahatmes (2008) i d’altres peces menors. Maragall a casa sobre la vida i obra del poeta que es representa des del 2011 a la casa que fou del poeta a Sant Gervasi. Ha traduit al català el poema llarg de Shakespeare La violació de Lucrecia estrenat el 2016 al Teatre Fortuny de Reus en forma de lectura dramatitzada sota la direcció de Francesc Cerro.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem