L’associacionisme com a tret identitari de Sant Cugat

Més de 300 entitats nodreixen la ciutat d’activitats que tenen com a base la participació ciutadana, entre elles, de cultura popular i tradicional

El passat mes d’octubre, el DIARI de Sant Cugat iniciava un cicle de taules rodones amb l’objectiu de conèixer els temes que afecten i preocupen els santcugatencs, és a dir, conèixer la ciutat des dels ulls dels seus protagonistes. Unes taules rodones que porten per nom de “La ciutat a fons”. S’ha parlat d’una ciutat per estudiar, per fer esport o per als joves, entre d’altres.

Parlem ara d’una ciutat per participar. I és que un dels trets que defineix Sant Cugat és l’ampli teixit associatiu de què disposa i l’alt grau de compromís dels seus ciutadans que es mobilitzen des de diferents àmbits per complementar i enriquir la vida de la ciutat.


A Sant Cugat hi ha més de 300 entitats de caràcter ben diferent, des de les de joventut i lleure, passant per les esportives, les que atenen la gent gran, les que s’ocupen de la recerca, les culturals o les de cooperació, entre moltes altres. Unes entitats que tenen el seu punt màxim de visibilitat a la ciutat amb la celebració de la Festa de Tardor, la “festa de les entitats” per excel·lència, i durant la Festa Major, quan s’encarreguen no sols d’organitzar diferents activitats, sinó també omplen de festa els carrers de la ciutat.


Els següents dies parlarem precisament d’aquesta ciutat per participar, i ho farem coneixent les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat.


Sant Cugat compta amb 10 entitats que encaixen en aquest perfil i que acullen prop d’un miler de persones. Estem parlant de Bastoners de Sant Cugat, Esbart Sant Cugat, Castellers de Sant Cugat, Diables de Sant Cugat, Entitat Sardanista de Sant Cugat, Grup Mediterrània, Colla de Trabucaires de Sant Cugat, Geganters de Sant Cugat, Caparrots de Sant Cugat i Escola de Música Tradicional de Sant Cugat.

Un teixit que creix

El Boc de Sant Cugat ha estat presentat per Festa Major. FOTO: Artur Ribera

Prop de 1.000 persones són les que integren les entitats de cultura popular i tradicional. De les 10 que s’engloben sota aquesta definició, la més nombrosa és la colla de Castellers de Sant Cugat, amb 250 membres de diferents edats, d’entre 5 i 70 anys. Una entitat amb 19 anys d’història que ha portat el nom de Sant Cugat arreu de Catalunya guanyant, per exemple, el Concurs de Castells de Tarragona en la jornada de dissabte, el 2014.


Una entitat també altament participada és l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, amb 200 membres. Una entitat que és una mostra de com després d’una primera època (la colla precedent es va fundar el 1976), es refundava en el format actual l’any 2000. En aquest cas, els membres tenen entre 17 i 75 anys, tot i que el gran gruix és d’entre 40 i 65 anys.


Enguany, tres de les entitats locals estan d’aniversari, i ho estan celebrant amb la ciutadania. D’una banda, els Diables, que celebren 25 anys estrenant bèstia de foc. D’altra, el Grup Mediterrània, amb 20 anys de dansa tradicional a la ciutat.
I, finalment, l’Escola de Música Tradicional, una de les més recents, que ha complert 5 anys.

En els dies vinents s'anirà ampliant aquest reportatge amb diferents peces. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem