La Biennal d'Art Contemporani arrenca a Sant Cugat per posar de relleu el talent jove

La Biennal d'Art deixarà Sant Cugat el dia 23 de juliol per iniciar un recorregut pel territori català

La XX Biennal d'Art Contemporani s'ha inaugurat aquest 15 d'abril a Sant Cugat amb l'objectiu de posar en relleu "el talent emergent" dels joves artistes catalans. Instal·lada al Centre d'Art Maristany, és una iniciativa de la Canals Galeria d'Art i que està coproduïda per l'Ajuntament de Sant Cugat i que fa de la ciutat un referent en l'impuls de l'art emergent i el foment dels joves creadors.

Es tracta d'una exposició col·lectiva per joves artistes emergents i per convocatòria oberta. En aquesta edició s'han seleccionat les obres de set artistes, que representen un resum, des de diferents disciplines, de les línies de treball que interessen als joves d'avui en dia. Des de treballs de crítica política a l'escultura caòtica-geomètrica, s'hi poden trobar obres de tot tipus però sempre dins de l'art més contemporani.

A Sant Cugat es podrà veure fins al dia 23 de juliol. Després iniciarà un recorregut per tot el territori català, com Reus, Lleida, Vilafranca, Barcelona, Tarragona i Olesa.

Miró a Sant Cugat

El Centre d'Art Maristany ha quedat petit per la gran afluència de públic  FOTO: Agostina Guldberg

"Aquests joves necessiten que la seva obra sigui mostrada", ha reivindicat el fundador de la Biennal, Josep Canals, que ha mostrat la seva esperança en què Sant Cugat recuperi el seu esplendor artístic: "Fa anys per aquí passava fent com Miró o Tàpies".

Un dels objectius de la Biennal, segons Canals, és "fer l'equilibri territorial" en el sector de l'art per demostrar que hi ha molta activitat més enllà de Barcelona. A més, el galerista ha recordat que en el sector de la Cultura, Catalunya "ja és independent".  "És moment d'estimular l'art actual i crear nous públics", ha reivindicat.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha presidit la inauguració i ha volgut reconèixer la tasca de Josep Canals, a qui el Consistori ha lliurat una placa d'homenatge. "Un país que no té en compte la seva cultura, és un país que enterra el seu millor talent", ha destacat Conesa.

L'alcaldessa ha aprofitat l'ocasió per reivindicar l'aposta de la ciutat "per les arts visuals", posant com a exemple l'eix artístic que es vol crear entre la Casa Aymat, el Centre d'Art Maristany i Can Quitèria.

L'art contemporani

Una de les obres de la Biennal d'Art Contemporani, que sovint pot ser controvertit

"Per la Biennal han passat artistes que avui tenen un reconeixement internacional", ha destacat Marta Gustà, directora d'Àrea de les Arts Visuals de l'Institut Català de les Empreses Culturals.

En aquesta edició els artistes seleccionats han estat: Lluc Baños, Gara Basilio, Clara Cortés, Dani Gasol, Iván Morales, Álex Palacín i Javier Pretel.

L'art contemporani és sovint controvertit, com ha reconegut el mateix Josep Canals, dirigint-se a l'alcaldessa: "Segur que la criticaran per programar exposicions com aquesta. Costa molt entendre quatre llumins cremats en una taula. Però aquestes quatre taques són de gent jove que és capaç de transformar la societat".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem