La ciutat commemora la diada del màrtir Cugat amb diversos actes culturals

Les propostes al voltant de la figura que dona nom a la ciutat s'estenen durant tota la setmana

Sant Cugat del Vallès celebra l'onomàstica del màrtir Cugat (27 de juliol), el sant que dóna nom a la ciutat, amb diferents activitats culturals durant tota la setmana.

El tret de sortida a la commemoració la donarà la conferència de mossèn Blai Blanquer, "Per què, aquí?", aquest dimarts, 25 de juliol, a les 22 hores. La conferència es farà a les restes de la basílica paleocristiana del Monestir, situades a l'actual claustre de Sant Cugat.

Ja dimecres, a les 20 hores, es farà una visita guiada al claustre del Monestir centrada en la descripció i el sentit dels capitells a càrrec de Josep Maria Jaumà. Més tard, a les 22 hores, es farà la tradicional lectura dramatitzada de l'obra El màrtir Cugat, del mateix autor, dirigida per Xavier Tor.

Dijous, dia de sant Cugat, a les 20 hores, se celebrarà una missa a l'església del Monestir i, a les 21 hores, al claustre del Monestir, hi haurà un acte d'homenatge a Cugat amb pregària mossàrab, ofrena i moixiganga a càrrec del grup Mediterrània.

Els actes de la diada de Sant Cugat es clouran divendres, 28 de juliol, a les 21.30 hores, amb un concert de música antiga (Temps d'Hepidèmie), al claustre del Monestir.

Qui va ser sant Cugat

Del màrtir Cugat se'n sap que havia nascut al nord d'Àfrica i que va ser perseguit pel governador romà en temps de Dioclecià per causa de la seva fe, patint tota mena de turments. Segons la llegenda, va ser fet presoner al camí de Bàrcino a Egara. Va ser degollat a Barcelona l'any 304.

El principal testimoni gràfic que se'n té és el retaule del Martiri de Sant Cugat, realitzat per Ayne Bru, que es troba al MNAC. En aquest retaule, a més de l'escena del degollament del màrtir, destaca una imatge del monestir de Sant Cugat, que constitueix un excel·lent retrat d'aquest cenobi a principis del segle XVI.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem