La força de la dona trabucaire es fa sentir a Sant Cugat

La ciutat ha acollit la IX Trobada de la Dona Trabucaire de Catalunya amb més de 160 participants

Les dones trabucaires han estat les protagonistes de la jornada a Sant Cugat. Aquest diumenge, 13 de març, 82 dones trabucaires, acompanyades d'altres 85 homes entre els qui disparaven i els acompanyants, de 25 colles en total, ha recorregut el centre de la ciutat a trabucades. El motiu: la IX Trobada de la Dona Trabucaire de Catalunya que s'ha celebrat aquest any a Sant Cugat.

Des de les 12.30 hores i fins a gairebé de dues de la tarda, les colles han disparat els seus trabucs als carrers de la ciutat. Des de la rambla del Celler, passant pel carrer de Francesc Moragas i l'avinguda de Catalunya, seguint per la plaça de Sant Pere i baixant pel carrer Major. Després de creuar la plaça d'Octavià, sense disparar, la cercavila ha finalitzat als jardins del Monestir, on tots els participants han fet sonar alhora els trabucs.

De la trobada han participat 82 dones  FOTO: Lali Puig

La presidenta de la Colla de Trabucaires de Sant Cugat, Mercedes Erdozain, s'ha mostrat satisfeta amb la trobada. “Ha estat una de les trobades en què més colles han vingut, 23 de dones, i dos d'homes que no tenen dones, i tothom està molt contents”, ha remarcat. En total, 82 dones i 85 homes, molts dels quals disparaven, però avui només comptem les dones!, ha explicat.

La pròxima cita amb la Trobada de la Dona Trabucaire serà al barri de Sant Andreu, a Barcelona, després que aquest diumenge s'hagi proclamat la pubilla d'aquest municipi, i al mes de maig d'aquest mateix any se celebrarà la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya a Cardedeu.

Una jornada reivindicativa

La trobada reivindica el paper de la dona  FOTO: Lali Puig

Després d'un esmorzar per a les colles, la cita ha començat oficialment amb la rebuda institucional que els ha fet l'Ajuntament de la ciutat a migdia on, Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha reivindicat el paper de la dona amb la cultura popular.

Mercedes Erdozain ha volgut fer una reflexió després d'explicar el sentit de festa de la tradició: “tant de bo totes les armes fossin trabucs; el món aniria molt millor”.

Més de 150 trabucs han recorregut la ciutat  FOTO: Lali Puig

Toni Moliner, president de la Coordinadora de Colles Trabucaires de Catalunya, ha destacat que les dones cada cop tenen més pes dins del món trabucaire, i ha remarcat el caràcter reivindicatiu de la jornada. “Jo us diria: dona, agafa el trabuc”, i s'ha explicat dient que “la dona rep la crisi econòmica d'una manera molt dura; la dona ha de ser la propietària del seu cos i de la seva vida... és per això que, dona, agafa el trabuc; hem de reivindicar la justícia envers les dones. Dones, heu de tenir la força!”, ha aclamat.

L'Ajuntament ha donat la benvinguda als participants  FOTO: Lali Puig

Davant aquesta reivindicació, Conesa s'hi ha afegit dient que “les dones estem preparades per agafar el trabuc” afirmant que “volem estar i decidir, acompanyar els homes en les decisions. Perquè sempre ho hem estat, però alguns cops ens han fet callar. No som ni millors ni pitjors; ens hem de complementar”.

Conesa ha volgut felicitar la colla santcugatenca. “És un orgull per a la ciutat”, ha afirmat, igual que “és un orgull el missatge que els trabucaires doneu avui a la ciutat”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem