contingut promocionat
Amat Cultura L

 

La Taula d'Escriptors del TOT reviu la il·lusió per la literatura a Sant Cugat

La iniciativa del TOT Sant Cugat ha comptat amb una quarantena d'escriptors que han firmat els seus llibres i mig miler d'assistents

Els lectors s'han pogut acostar als autors locals a la 9a Taula d'Escriptors de Sant Cugat, una taula que aquest any ha comptat amb majoria de dones autores (23 dones per 22 homes)  i que s'ha celebrat el dissabte 9 d'abril a la rambla del Celler, sent un dels plats principals d'aquesta diada de Sant Jordi. Organitzada pel TOT Sant Cugat, i amb el patrocini d'Amat Cultura, la Taula d'Escriptors ha comptat amb la col·laboració d'Òmnium Cultural Sant Cugat, la llibreria El Celler de Llibres i l'Ajuntament.

Mireia Ingla i Esther Madrona, a la 9a Taula d'Escriptors. FOTO: Raquel Pérez


D'aquesta manera, la 9a Taula d'Escriptors ha comptat amb la presència de mig miler de persones que s'han pogut acostar i gaudir d'aquesta quarantena d'escriptors locals, els quals han estat signant els seus llibres, sent enguany una de les edicions més nombroses i la primera que ha deixat enrere les restriccions de la pandèmia. A més, en la paradeta de llibres del Celler de Llibres s'han venut moltes edicions i, segons el Pablo Giménez, de la llibreria 'El Celler de Llibres', els ha permès tenir "un petit avançament de quins autors locals tindran més força per Sant Jordi"."L'Assassinat a la Sala Capitular de l'Eduard Jener i ens ha sorprès molt 'Doña Fiorella' de Francesc Roca. També el del Jofre Llombart, 'Hi havia una vegada un cos' o, evidentment, 'Tot m'admira" de Marta Pessarrodona'. Els clàssics del poble que la gent els demana directament.", ha dit Giménez. Una cita imprescindible per als autors locals que servirà un any més com a "avantsala" del Sant Jordi a Sant Cugat. "Tenim l'esperança que sigui un Sant Jordi molt fort. La gent té moltes ganes que totes les llibreries tornin a la plaça d'Octavià i de gaudir d'una diada que, per nosaltres, és màgica i que, per qualsevol que li agradin els llibres, és un moment meravellós", ha assegurat Pablo Giménez.

Una quarantena d'autors locals han participat a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

Una quarantena d'autors locals han participat a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel PérezDels autors presents, en destaca la poetessa Marta Pessarrodona, que en el seu llibre 'Tot m'admira' recull la seva obra poètica i inclou poemes que encara no s'havien publicat mai i que la mateixa autora defineix com "pecats de joventut". "Estic contenta perquè escriure poemes tothom n'escriu algun cop a la vida, però fer-ho durant tants anys seguit és important", ha valorat Pessarrodona, que espera un Sant Jordi amb una "certa normalitat". "Estem camí d'una normalitat que ja toca que me la imagino com sempre. Amb llibres al carrer i sense les restriccions que hem tingut fins ara", ha dit l'autora.

Marta Pessarrodona, autora present a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

Marta Pessarrodona, autora present a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

Llibres amb temàtica santcugatenca i molt diversa

També han participat molts autors que han escrit llibres amb temàtica santcugatenca com Xavier Mula, de 'Camins de Sant Cugat', que ha explicat que "hi ha una mica de tot, camins amb una dificultat relativa que permeten fer la volta a Sant Cugat en carril bici o anar al Torrent dels Alous".  Eduard Jener ha presentat 'Assassinat a la sala Capitular', una novel·la que es basa en la història de l'assassinat de l'Abat Biure que cada any es pot veure representat a l'obra 'Pedra i Sang'. "Una novel·la que recull set dies d'aquesta història que succeix a Sant Cugat del Vallès, amb set parts, set capítols cada part i set pàgines cada capítol."

També ha presentat un llibre de caminades, en aquest cas una novel·la, Carles Castells, amb 'Camins de desig', una novel·la que recorre el paisatge d'arreu de Catalunya amb una trama novel·lada. Rogeli Pedró ha presentat un llibre que és la continuació dels 'Antics oficis de Sant Cugat del Vallès'. En aquesta nova obra,  'Els antics oficis, feines i eines dels pontsicans', posa el focus i parla dels antics oficis al seu poble natal, Pons. "Es tracta de revitalitzar una mica el que havien sigut els nostres pobles", ha declarat l'autor. Josep Maria Jaumà ha presentat 'Poesia completa T.S. Eliot, una traducció de l'obra poètica de l'autor anglès.

Els santcugatencs han pogut comprar també el llibre de Montserrat Tur, 'Divorcis amb amor', que ha volgut transmetre "que un divorci no és cap batalla i que, simplement, s'ha de saber com fer-ho". Mireia Gallego amb 'La Dona que va canviar la història de Roma' ha volgut valorar una dona molt desconeguda de Roma. "Va ser amant de Juli Cèsar durant més de dues dècades i serveix per donar veu a una de les moltes dones silenciades al llarg de la història", ha confessat l'autora. Eva Santana ha presentat el seu quart llibre, 'El hilo',  que parteix d'un protagonista que descobreix històries interessants dels veïns des de la finestra de casa i que barreja ficció i realitat. "No sé si recordareu l'assassí en sèrie que va aparèixer durant el confinament i que van trobar a Valldoreix en una caravana. Doncs bé, aquest llibre barreja històries reals i ficció", ha explicat l'autora.

L'autora i influencer, Gina Estapé, a la Taula d'escriptors locals del TOT SantCugat. FOTO: Raquel Pérez

L'autora i influencer, Gina Estapé, a la Taula d'escriptors locals del TOT SantCugat. FOTO: Raquel PérezA més, autors de renom com Jofre Llombart, secretari de Difusió de la Generalitat, que ha presentat 'Hi havia una vegada un cos', que és un llibre que va néixer amb la pandèmia quan se li van acabar les idees per fer dormir als seus fills. "Un conte que va d'explicar com intenten descansar les mateixes parts del cos després de l'esforç que han fet durant el dia", ha dit l'autor. Gina Estapé, influencer, que ha presentat un llibre de cuina saludable, 'Cuina sana'. "És un llibre per a tots els públics per a totes aquelles persones que vulguin cuidar-se i que també per necessitats dietètiques necessiten evitar el gluten, els làctics i els sucres". El divulgador científic, Joan Anton Català, ha presentat 'Una breu i atzarosa història de la vida', que vol provocar una reflexió sobre la sort d'estar vius i que vol transmetre que "si valoréssim més la vida que tenim, valoraríem més la vida dels altres".

Més info: Aquests són els 45 autors de la Taula d'Escriptors del TOT

D'altra banda, la Taula d'Escriptors ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, la qual ha volgut valorar la iniciativa del TOT Sant Cugat. "Ens sembla una gran iniciativa i que tothom ens comenta que els fa molta il·lusió. És una oportunitat pels autors no només de presentar el llibre, sinó també de conèixer més a prop els seus lectors perquè és veritat que molta gent el dia de Sant Jordi signa, però és més difícil tenir una relació més directe amb el públic". "Tothom estar molt content i que aquesta iniciativa ja sigui el 9è any que es fa vol dir que té molt d'èxit. A més tothom valora molt la ubicació, aquesta rambla tan fantàstica", ha valorat l'alcaldessa de Sant Cugat. I ha afegit que "Sant Cugat és una ciutat que atrau molt talent i d'això n'estem molt orgullosos. De fet, som referent en moltes coses i totes tenen un mèrit. Per tant, el fet que tinguem tants escriptors fa que també siguem un referent en l'àmbit cultural". I acabat agraint la iniciativa: "Agraïm la iniciativa del TOT amb aquesta taula d'escriptors i també comptar amb l'Ajuntament de Sant Cugat per fer-la possible sempre".

Els lectors s'han pogut apropar als autors dels seus llibres preferits a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

Els lectors s'han pogut apropar als autors dels seus llibres preferits a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel PérezA més, en una línia similar s'ha posicionat Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament: "una bona manera d'escalfar motors per la diada. No hi ha tanta gent al carrer, ens podem acostar a l'autor i al llibre i crec que això acaba aportant valor al final". "Fem la primera passejada descobrint els autors locals i així el dia de Sant Jordi el podem gaudir d'una altra manera". I sobre les activitats de Sant Jordi, Madrona ha avançat que "serà un Sant Jordi com el que recordem d'abans de la pandèmia. Un Sant Jordi sense cap mena de tanca i una celebració on podrem entrar i sortir de les parades i de les llibreries i de les activitats que oferirem d'una manera més lliure i més dinàmica. Crec que és el Sant Jordi que estem esperant".

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia ingla, a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia ingla, a la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez


Laura Grau, directora del TOT Sant Cugat, ha valorat aquesta proposta de la següent forma: "La Taula d'escriptors és una de les iniciatives que ens agrada més organitzar des del TOT Sant Cugat, ja que permet fer visible la quantitat de santcugatencs que escriuen llibres. Nou anys de taula i podem dir que és un acte  ben consolidat a la ciutat  que tothom espera i que és una manera d'escalfar motors per Sant Jordi". I ha afegit també que tots els autors estan molt contents també de participar-hi i cada any hi participa més gent. Enguany 45 autors i 23 d'ells són dones. És a dir, aquest any hi ha més dones que homes i també és un orgull per nosaltres".

La llibreria 'El Celler de llibres' ha col·laborat amb la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

La llibreria 'El Celler de llibres' ha col·laborat amb la Taula d'Escriptors del TOT Sant Cugat. FOTO: Raquel Pérez

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem