Maria Vancells, passió pel teatre per creixement personal

L'actriu santcugatenca estrena al mes de març l'obra 'Juicio a una zorra' a mira-sol

Maria Vancells és una santcugatenca apassionada del teatre "des de sempre", assegura. Als seus 50 anys, compagina la seva vida professional al capdavant d'una agència de comunicació, amb la seva faceta d'actriu de teatre amateur.

El seu vincle amb el món del teatre ve de molts anys enrere. Com a espectadora, afirma, n'ha gaudit sempre que ha pogut, i com a actriu, la seva trajectòria arrenca l'any 2005, amb un grup de pares i mares de l'escola Pi d'en Xandri que, posteriorment, esdevindria la formació Les Xandrines. "L'any 2009 Dolors Vilarasau ens va dirigir en l'obra Les Cunyades, on érem 14 actrius, i després ja en vam quedar 6 que vam seguir seriosament, i hem fet moltes obres", explica.

Una formació, Les Xandrines, que compta ja amb un llarg recorregut, sent una de les agrupacions teatrals consolidades de la ciutat. "Som molt amigues, i el grup segueix", explica. De fet, les últimes obres que han portat a l'escenari han estat DesmitificacionsLisistrata, ambdues dirigides per Roger Consul, i ara es troben en fase de trobar nova proposta.

Vancells fa teatre, assegura, perquè "m'aporta molt bones estones amb les meves amigues (Les Xandrines), i creixement personal, perquè fent teatre aprens moltes coses i creixes molt". Un creixement que es produeix en els altres àmbits teatrals en què ha participat, fent l'obra Folie a Deux amb Domènec Romera, per exemple, "perquè era una altra manera de fer teatre". "M'omple molt", destaca.

Estrena de 'Juicio a una zorra'

Ara, Maria Vancells entoma el repte de portar un monòleg en solitari a l'escenari, Juicio a una zorra, que s'estrena el 20 de març, a les 21 hores, al Teatre de Mira-sol. "És un somni que tinc des de fa molt temps", assenyala, explicant que ha estat aquest el text escollit perquè la va "enamorar" quan el va veure representat per Carmen Machi fa un parell d'anys a Barcelona. "Recordo que l'estava veient i pensava "jo vull fer això"; i aquí estic", apunta.

L'obra és la versió de la història d'Helena de Troia, explicada des del seu punt de vista. "És una dona que ha sigut maltractada, violada, raptada... l'obra té força a veure amb el que és el maltractament femení, i l'únic error que va tenir l'Helena de Troia és que es va enamorar", aclareix Vancells. Un muntatge en el qual el públic és el jurat, i on ella demana que l'absolguin i l'oblidin, per poder seguir amb la seva vida.

Un tema d'actualitat que Vancells reivindica. "La història és molt cruel, perquè aquesta dona que ha sigut raptada, forçada, i li han fet de tot, ha passat a la història com una puta, perquè es va enamorar i va decidir deixar l'home amb què l'havien casada forçadament, per amor. Si ho posem avui dia, és molt bèstia. Si tens els nassos d'enamorar-te, i fer el que el cor et demana, la història et jutja", apunta.

Maria Vancells: "És un somni que costa molt de fer"

El fet de ser la història d'una dona, amb aquest rerefons, també va captivar Vancells per decidir-se a portar-la a l'escenari. "Una, quan té 50 anys i ja has viscut, i veus tot el que passa amb les dones avui en dia, si ets una dona que surts una miqueta del normal, sembla que facis grans coses. I no, les dones fem grans coses, moltes, en el nostre dia a dia, i és que no es veuen. I això és trist", assenyala, afegint que aquest "és un paper tan de dona, tan reivindicatiu de "sóc qui vull ser i com vull ser", que em va enamorar".

Pujar a l'escenari en solitari és, però, tot un repte per a qualsevol actriu. També per Vancells. "Em moro de por", admet, explicant que "tinc un hàndicap i un luxe a la vida que és tenir a Les Xandrines, amb qui, cada cop que pugem a l'escenari, ho faig molt ben acompanyada i amb molt d'escalf". "Imaginar-me sola, em costa", apunta, convençuda que "un cop a l'escenari, no hi ha marxa enrere, i a donar-ho tot".

Un repte que li ve molt de gust a la santcugatenca. "És un somni que costa molt de fer, com tots els somnis, però el 21 de març estaré molt feliç", assegura.

Reptes de futur

Després de l'estrena de Juicio a una zorra, Maria Vancells no trigarà a tornar als escenaris. A més de buscar nova obra amb Les Xandrines, està treballant ja amb una proposta de 8deTeatre. I l'objectiu final, en la seva carrera teatral, seria "poder anar més enllà en el món del teatre".
 

 
Comentaris

Destaquem