L'actriu, dramaturga i santcugatenca Marta Angelat ha presentat aquest dimarts, 6 de maig, a la Sala El Siglo del Mercantic els secrets de la seva primera novel·la Seguint les ones. La directora del TOT Sant Cugat, Laura Grau, ha presentat l'acte, el qual ha estat organitzat pel TOT Sant Cugat, i ha comptat amb el patrocini d'Amat Cultura i la Generalitat de Catalunya i la col·laboració d' El Siglo Mercantic, Òmnium Sant Cugat i la llibreria La Salvatge Llibres.
Amb Seguint les ones, Angelat, en una conversa amb l'actriu i amiga d'Angelat, i també santcugatenca Mercè Arànega, ha explorat tot el que envolta la seva primer novel·la, la qual rememora la història dels seus pares, Florència Grau i Josep Maria Angelat, a més de la seva pròpia com a nena actriu.
Relació amb la literatura
Angelat ha explicat que sempre ha tingut la necessitat d’escriure. “D’adolescent ja escrivia poemes, i cap als 19 o 20 anys omplia llibretes”, ha recordat. Més endavant Angelat va continuar lligada amb l'escriptura, escrivint guions de curtmetratge. Admet que l’escriptura ha estat una eina per comprendre’s a si mateixa.
La voluntat de deixar constància de la vida dels seus pares la va portar a presentar-se a les beques Barcelona Crea de literatura. “Vaig tenir un flaix i vaig veure clar que encaixava amb els requisits. Com que ho tenia tot tan clar, vaig escriure el text en tres setmanes, el vaig presentar i em van donar la beca”, ha afirmat.
Formentera i Barcelona
La novel·la està dividida en dues parts. Una a Formentera i una altra a Barcelona, dues ciutats que esdevenen personatges per si mateixos. La primera transcorre a Formentera durant les vacances de 1992, quan mor el seu pare. Angelat ha recordat que en aquell moment estaven barallats, i que la seva mort li va generar una gran culpa. Aquesta part del llibre es desenvolupa en només 24 hores i, segons Angelat, "està escrit des de la pell de la Marta Angelat de fa 30 anys”.
La segona part, ambientada a Barcelona, succeix als tres barris on Angelat va viure i narra la història familiar, la qual és la que més li va costar escriure. “És la Marta Angelat d’ara qui l’explica”, ha assenyalat.
Un tribut als seus pares
Angelat ha assegurat que el llibre és un tribut als seus pares i també un homenatge a una generació d’actors i actrius de ràdio i doblatge que, segons ella, ha estat oblidada massa ràpidament. “Treballaven molt, tot i les dificultats de la dictadura franquista, i van mantenir l’esperança i les ganes de fer coses”.
També ha destacat que escriure aquest llibre és una manera de tancar una etapa. “Han passat 30 anys des de la seva mort, i això m’ha permès posar les coses al seu lloc”, ha reflexionat
Escriure i interpretar
Sobre les diferències entre escriure i interpretar, Angelat indica que tenen característiques contradictòries: “Quan interpretes, has d’incorporar el personatge a dins teu. Quan escrius, has de treure el que tens a dins i posar-ho sobre el paper”.
També ha valorat la diferència del contacte amb el públic. "Al teatre veig el públic i sento la calor, però en escriure un llibre no tens aquest feedback, tu estàs sol quan escrius i el lector està sol quan llegeix. No saps quanta gent està comprant el llibre", ha dit.

Presentació llibre "Seguint les ones" de Marta Angelat. FOTO: Bernat Millet.
Continuant en la mateixa línia, també ha assegurat que el fet de ser actriu ha aportat de manera positiva a la seva escriptura, sobretot en el sentit del ritme i en la capacitat que té ella per imaginar, fabular i ser altres persones a l'hora de crear personatges.
Finalment, ha avançat que ja té en ment un nou projecte: “Tinc una idea per a una novel·la de ficció. No serà autobiogràfica. Vull ser lliure. Vull volar”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.