Marta Guàrdia (PAS): “Ens agradaria celebrar la tradició deixant els animals tranquils”

La Plataforma Animalista de Sant Cugat va participar de l'audiència la roda de premsa de presentació del Protocol de Benestar Animal

La Plataforma Animalista de Sant Cugat va participar de l'audiència la roda de premsa de presentació del Protocol de Benestar Animal. Parlem amb Marta Guàrdia per saber el seu punt de vista sobre la festa tradicional de Sant Antoni.

Quina preocoupació tenen per la festa dels Tres Tombs?
És la preocupació de sempre. S’agafa a uns animals, se’ls treu del seu entorn habitual i se’ls porta a una ciutat amb música, amb molta gent, amb tot d’estímuls, els carros enganxats, alguns porten cascavells... En un entorn que ni els és natural ni els és bo. És un estrès no només físic sinó mental. Ja de per sí aquesta festa ens desagrada per això. En teoria serveix per rememorar el passat agrícola i honrar els animals que  treballen al camp i al final el que els fem és mal i nervis. Ens agradaria trobar una manera de celebrar aquest passat i tradicions deixant els animals tranquils.

Com seria el seu Tres Tombs ideal?
Ens agradaria un Tres Tombs amb cavalcades on no es fessin servir animals per entretenir a la gent. Penso que tenim prou creativitat i intel·ligència com per pensar alternatives a l’ús dels animals. Entre el que hi ha ara i el que nosaltres volem hi ha tot un recorregut. Evidentment, les coses no passen d’un dia per l’altre.

Veuen una millora amb el protocol d’enguany?
No és un protocol nou. Han ajuntat el protocol de la Federació dels Tres Tombs a Catalunya i el de la Universitat Autònoma de Barcelona, que devia ser una petició e la mateixa Federació. Només els han unificat i han afegit cinc línies. Res significatiu. Hi ha coses que estan molt bé i  moltes coses que es poden millorar. És un protocol molt ambigu que et dona indicacions però a mitges. Parla de distàncies de seguretat però no et diu quines. Parla de mesures però no diu quines. És molt complicat que un protocol així serveixi per avaluar si hi ha patiment o no. Cada població veurà les coses d’una manera o d’una altra. A més, no hi ha un règim sancionador associat. Què passa quan una persona incompleix el protocol? De fet, al final del protocol la Federació diu que recomana als seus associats l’assumpció d’aquestes recomanacions com a normes d’obligat compliment. Però no diu que ho siguin.

Estan en contacte amb l’Ajuntament per 2023?
Es va celebrar una reunió informativa a la qual no se’ns ha convidat. Ells diuen que per error però ens costa de creure perquè per activa i  passiva se’ls ha demanat que es crees una comissió de treball. Farem com cada any: Documentarem el que veiem que està malament, ho farem saber i veurem si l’any que ve se’ns inclou a les entitats de protecció animal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem