Martí Rom: "Simbòlicament, Joan Miró neix a Mont-roig"

El santcugatenc Martí Rom és un dels màxims experts al país de Joan Miró (1893-1983) i coneix de primera mà la relació de l’artista amb el poble de Mont-roig, on Miró va passar més de 60 anys i on Rom va viure els estius de la seva adolescència. Ara ha publicat el llibre Joan Miró i Mont-roig, pal de ballarí (1911-1929), on descriu la relació entre aquesta terra i el pintor; i que presenta el 24 de maig al centre Arts Santa Mònica Barcelona

Dedicat professionalment al món audiovisual i cultural, Martí Rom és el responsable de l’únic documental en què es veu Miró parlant català. Va ser l’any 1979 i des de llavors ha anat recopilant informació de l’artista fins a publicar el llibre sobre Miró i Mont-roig. Tot i dirigir moltíssims treballs, com el DVD de l’Escola Catalana del Tapís, sempre ha tingut present la figura de Miró. El 2004 i amb la voluntat de recuperar la memòria de Miró a Mont-roig, va impulsar el Centre Miró.

Com comença a conèixer la figura de Miró?
Els meus pares eren de Mont-roig i passava tots els estius allà, com el Joan Miró. Els diumenges anàvem a la missa al centre de Mont-roig i el veia passejant per allà i anant a missa. Els meus pares ja me n’havien parlat i sabia que era un home important, però no m’atrevia a dir-li res. Aquí comença una mica la meva admiració per Miró.

En el llibre presenta la relació de Miró amb Mont-roig.
El llibre és una anàlisi minuciosa i detallada, com mai s’havia fet fins ara, de la primera època de Miró i la seva relació amb Mont-roig. Només qui ha trepitjat aquella terra i aquell poble pot entendre Miró, la seva obra i la seva evolució. Fins ara, només se sabien tres anècdotes de la relació de Miró amb Mont-roig: sempre portava una garrotxa de la zona, feia dibuixos a la platja i alguna cosa més. A partir d’aquí, no se sabia res més de Miró a Mont-roig. La primera etapa de Miró és molt
desconeguda.

Quina importància té Mont-roig per ell?
És cabdal i ell mateix ho va dir sempre en totes les entrevistes. Miró va arribar a Mont-roig amb 18 anys fugint, en primer lloc, d’una malaltia que el va fer abandonar la ciutat; i, en segon lloc, escapant-se del control que exercien sobre ell els seus pares. A Mont-roig troba la llibertat que mai havia tingut. Simbòlicament, Miró neix a Mont-roig i tant és així, que hi ha llibres i enciplopèdies que diuen que havia nascut a Mont-roig.

Què diria de Joan Miró com a pintor?
Miró no feia com un pintor normal de paisatges, que intenta reflectir tant fidel com sigui possible el que veu, sinó que ell expressa els seus sentiments vers el paisatge i hi intenta incorporar totes les seves vivències en aquell racó o paisatge. Amb la seva obra veus clarament que Miró ha passat molts anys a Mont-roig i que era un habitant més de la zona. Miró sap coses de Mont-roig que no sap el pintor de cap de setmana.

Com creu que Mont-roig ha influït en la seva obra?
Jo destacaria la seva relació amb la naturalesa. Des d’uns anys cap aquí, el concepte de natura s’ha revaloritzat, però abans es menyspreava i es deia que era per als pagesos. En aquell moment, va ser un precursor de l’amor per la natura que té molta gent avui dia.

Alguna anècdota d’aquesta influència?
Un exemple de la seva vinculació amb Mont-roig el trobem amb el quadre La Masia, que va estar dibuixant durant nou mesos al poble català però que es va haver d’endur a París per acabar-lo. Només li quedaven quatre detalls, però no va poder aconseguir-ho fins que li van enviar terra de Mont-roig, que va escampar pel seu taller de París i amb els peus descalços va sentir

Més informació
 
Comentaris

Destaquem