En marxa la museïtzació del jaciment romà de Can Cabassa

El Museu de Sant Cugat ha elaborat el projecte de museïtzació del jaciment

La museïtzació del jaciment romà de Can Cabassa, al barri santcugatenc de Mira-sol, ja està en marxa. El projecte de consolidació, restauració i museïtzació de l'espai, elaborat pel Museu de Sant Cugat i pràcticament enllestit, s'ha presentat aquest dijous, 13 de febrer, durant la celebració del Consell de Barri de Mira-sol.

L'espai museïtzat se centrarà cronològicament en els segles IV i V de la vil·la (similar a una masia actual, entesa com a unitat de producció agrícola), quan aquesta va viure el seu moment de màxim esplendor. I també és l'època de la qual se'n conserven la majoria de les restes, si bé aquesta vil·la es calcula que va estar activa entre els segles III i VIII, sent una de les més importants localitzades al Vallès, tan com ha explicat Lluís Campins, director del Museu.

 

D'altra banda, se centrarà en l'elaboració del vi, identificant-se una premsa de vi, un magatzem per al vi, i una zona exterior porticada amb moll de càrrega.

Pal que fa als treballs a realitzar al jaciment, es consolidaran i restauraran les restes arqueològiques, se'n triaran les que es mantindran a la vista, i es tractaran els diferents paviments per tal d'explicar les parts de la vil·la.

 

Posteriorment, s'instal·laran plafons explicatius que parlaran de les restes arqueològiques visibles, l'estructura i funcionament de la vil·la, i el procés d'elaboració del vi a la vil·la. A més, l'enjardinament participarà de la narració històrica. Així, es farà una reorganització dels parterres amb plantació de vegetació relacionada amb el món romà i amb l'activitat de la vil·la de Can Cabassa, com ha explicat Campins, per lligar el discurs narratiu.

La voluntat municipal és que els treballs estiguin enllestits per aquest estiu, i un cop enllestit tot el procés, l'espai serà dinamitzat pel Museu de Sant Cugat.

Aprovació de la museïtzació al Ple municipal

El Ple Municipal de Sant Cugat aprovava al mes de novembre de 2018, i a través d'una moció institucional, la museïtzació del jaciment romà de Can Cabassa amb l'objectiu de fomentar el coneixement d'aquestes restes arqueològiques que mostren el passat romà de Sant Cugat. Un jaciment que ocupa uns 21.000 metres quadrats i que la datació de les restes del jaciment permet fixar tot el període de la romanitat i el començament del visigòtic, des del segle III d.C. fins al VII.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem