La mirada sobre de la Guerra Civil d'Antoni Campañà, al Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Museu Nacional d'Art de Catalunya és escenari de l'exposició 'La guerra infinita. Antoni Campañà', que recull gran part de l'obre del santcugatenc

La guerra infinita. Antoni Campañà. Així es titula l'exposició formada per un seguit d'obres del fotògraf santcugatenc Antoni Campañà que pot visitar-se al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Les fotografies són el reflex de la mirada que Campañà tenia durant la Guerra Civil Espanyola, però no havien vist la llum fins fa només tres anys, quan la família del fotògraf va trobar una caixa on eren guardades, en el seu domicili de Sant Cugat.

Aquesta caixa, amb centenars d'imatges inèdites, és ara coneguda com "la caixa vermella" i suposa una nova aportació de gran rellevància per al patrimoni fotogràfic de país, especialment pel que fa a la Guerra Civil, al mateix temps que ressitua a Campañà com un dels grans noms de la fotografia catalana i espanyola de segle XX.

La mostra descobreix un nombre important d'aquestes fotografies inèdites, mai positivades ni pel mateix fotògraf. La majoria de les peces de l'exposició procedeixen de fons de la família de l'artista, que ha decidit fer un important dipòsit al museu de 63 fotografies de l'etapa del pictorialisme anterior a la guerra.

A més, des del dissabte 27 de març i fins al 18 de juliol, quan acaba l'exposició, cada dissabte s'oferiran visites comentades, a les 11 h en castellà i a les 12.30 h en català.

Antoni Campañà

Campañà es pot definir com un fotògraf de contrastos. Es va iniciar molt aviat en la fotografia i es va convertir en un dels fotògrafs pictorialistes més premiats arreu del món. De fet, la seva obra ja formava part de la col·lecció de l'museu com a representant del pictorialisme català.

El fotògraf va viure a Sant Cugat al seu domicili del passeig de Valldoreix, quan va morir la seva família va trobar en el garatge unes caixes vermelles on guardava les fotografies fetes durant la guerra i que ell no va ensenyar mai. Campañà es va guanyar la vida com a fotògraf a SEAT i cobrint esdeveniments socials.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem