Mònica Planas presenta 'El petó del capità Kirk' parlant sobre la televisió transformadora

'El petó del capità Kirk', escrit per la santcugatenca Mònica Planas, ha estat presentat amb la periodista Marta Cailà

La santcugatenca i periodista Mònica Planas ha presentat el seu nou llibre, El petó del capità Kirk, a la sala El Siglo de Mercantic en un acte organitzat pel TOT Sant Cugat amb el patrocini d'Amat Cultura aquest dijous, 11 d'octubre. Ha estat en forma de conversa amb la seva amiga i companya de professió, Marta Cailà, que també viu a Sant Cugat. El llibre recopila 80 històries que va publicar durant cinc estius, des del 2015 fins el 2019.

'La volta al món de la televisió en 80 històries' és el subtítol de la recopilació de Planas. Cada relat explica els secrets que s'amaguen darrere dels programes i sèries més emblemàtics de la historia de la televisió, des de l’inici de les seves emissions fins l’actualitat.. Cailà ha destacat algunes d'aquestes històries per exemplificar els grans temess dels que parla el llibre.

Captura de Pantalla 2021 11 12 a les 11.36.02

Presentació del llibre de Mònica Planes amb Marta Cailà FOTO: Bernat Millet

Mònica Planas dona importància a diferenciar entre la televisió transformadora i la televisió 'brossa'. Tot i això, assegura que tots els continguts transmeten valors. "Els talent show, per exemple, creen aquesta cultura de l'èxit que no ens adonem que ens estan inculcant. Masterchef escull tractar als infants d'una manera i no d'una altra, els programes de cuina influencien sobre gènere..."

Les anècdotes de Planas no s'acaben mai. Anys de treballar en la televisió i de mirar-la "prenent apunts" l'han fet recopilar centenars d'històries. "No és el que veus sinó el que transmet. A vegades una música de terror et fa tenir por d'una cosa sense que te n'adonis. Per exemple, quan es parla d'un conflicte a un barri i els informatius posen una música de por, estigmatitzes aquell barri".

Presentació del llibre "El petó del capità Kirk" de Mònica Planas. Foto: Bernat Millet.


Els relats d'El petó del capità Kirk són sobretot anglosaxons i nord-americans. "Estimen molt la seva història audiovisual, la documenten molt bé. També per una qüestió d'idioma, a mi m'és fàcil d'analitzar. I ha estat el mirall sovint de la resta de països".

La història que Mònica Planas escull per al pròleg explica la història de Daniel Pérez, una dona en cadira de rodes que en un concurs va guanyar una cinta per córrer i no es va adonar de l'aberració en el moment. Marta Cailà li pregunta si la televisió ens torna "imbècils". "La televisió té una autoritat que fa que quan hi vas sents que no pots contradir res del que diu. Com quan els reporters s'enriuen de la gent del carrer".

Mònica Planas presenta 'El petó del capità Kirk' a El Siglo. FOTO: Bernat Millet

Mònica Planas presenta 'El petó del capità Kirk' a El Siglo. FOTO: Bernat Millet

La televisió transformadora

William Shatner, un actor blanc, es feia un petó amb Nichelle Nichols, una actriu negra, a Star Treck. El petó del capità Kirk i la comandant Uhura va ser el primer petó interracial d'una sèrie que "treballava molt per ser el costat bo de la balança". Els guionistes estaven molt espantats per la possible reacció de l'audiència i van proposar refer l'escena, Shatner s'hi va negar i la gent ho va rebre entusiasmada en un context de gran conflicte racial als Estats Units.

I com aquest, diversos temes han ajudat a transformar la societat. Una sèrie retransmesa a Alemanya que ensenyava per primera vegada les imatges de l'Holocaust va fer que la gent comencés a denunciar el genocidi, assenyalar i fer fora els nazis que encara estaven a les institucions. Es va aconseguir canviar la llei.

Pel que fa al feminisme, Planas vol destacar Roseanne. "Roseanne ha canviat l'actitud avui en dia, però en el seu moment, quan feia el programa, parlava dels problemes de les dones, de la menstruació. Tractava temes que per alguns eren escandalosos sense cap mena de tabú".

Per què ens agraden els programes 'brossa'?

L'escriptora santcugatenca explica que ens agraden els programes 'brossa' perquè apel·len "als instints més primaris, aquells que fan reaccionar el sistema nerviós més primitiu. Tenen una capacitat d'atracció amb la que no pot competir la raó".

"Berlusconi és creador de molta televisió escombraria", explica Planas. "Quan era president d'Itàlia li funcionava perquè feia idiotes els ciutadans i els influenciava a què el votessin". I l'èxit d'aquests programes va ser enorme.

Planas no només parla de programes d'entreteniment. L'aparició de programes com El Hormiguero que conviden a polítics la preocupa. "Hem perdut les bones entrevistes polítiques. Ara es preocupen més de caure bé que d'haver de respondre preguntes reveladores del periodista".

Per últim, Cailà pregunta a Planas sobre les plataformes digitals. "La realitat del teu país no la trobaràs a les plataformes", explica la crítica de televisió. "La gent no està portant les teles a la deixalleria perquè saben que els va bé tenir-la. I la miren més del que creuen".

'El petó del capità Kirk' de Mònica Planas. FOTO: Bernat Millet

'El petó del capità Kirk' de Mònica Planas. FOTO: Bernat Millet

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem