El mosaic del 'Paga-li, Joan!' ja està restaurat i s'ubicarà a La Unió

El mosaic, realitzat per l'artista Lluís Pallarès l'any 1936-37, va servir d'inspiració a Joan Tortosa per dissenyar el Joan i la Marieta, els gegants de Sant Cugat

El restaurat mosaic del Paga-li, Joan! ha estat presentat a la ciutadania, en un emotiu acte celebrat el divendres 2 de febrer al Claustró del Monestir de Sant Cugat. El mosaic, realitzat per l'artista Lluís Pallarès l'any 1936-37, va servir d'inspiració a Joan Tortosa per dissenyar el Joan i la Marieta, els gegants de Sant Cugat, i s'ubicarà a La Unió.

El Museu de Sant Cugat ha coordinat els treballs a càrrec de l'empresa ProArtis Conservació-Restauració, sota de la direcció de la restauradora de béns patrimonials Gisela Bosom. L'actuació ha consistit a separar el mosaic del seu suport de ciment Portland, netejar-lo i consolidar-lo. També s'ha fet la reintegració matèrica i cromàtica necessària, aplicant material i color per facilitar la correcta lectura de l'escena representada. Posteriorment, s'ha fitxat sobre un nou suport (estructura de niu d'abella amb alumini, Honeycomb) més idoni per a la seva conservació i manipulació.

Des d'avui i fins que es traslladi al seu emplaçament definitiu a l'edifici de La Unió, el Museu de Sant Cugat exposa al públic el mosaic del Paga-li Joan!. Durant la celebració, l'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha celebrat que el mosaic s'exposi al Claustró del Monestir: "No hi ha millor lloc provisional que la seu dels nostres gegants, un mosaic que té molt valor per Sant Cugat, ja que representa el ball del Paga-li, Joan!". Un cop s'ha desvetllat el nou mosaic, una parella del Grup Mediterrani i una parella de l'Esbart Sant Cugat ha realitzat el famós ball santcugatenc davant de tots els presents.

Els treballs han tingut un cost extern de 18.017 € i s'han dut a terme amb finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ha aportat 8.112 euros a través de la línia de subvencions per a la conservació i restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble.

La història del mosaic

L'obra es va instal·lar inicialment, l'any 1937, a la plaça dels Quatre Cantons, en una paret mitgera d'una casa ara desapareguda. Posteriorment, l'any 1976, va ser traslladat a l'antic pavelló municipal de la rambla del Celler i més tard a l'antiga seu de l'Esbart (façana carrer Sant Medir). L'any 2010, amb motiu de l'enderroc d'aquest edifici, el mosaic va ser enretirat a l'espera de ser restaurat i reinstal·lat.

Aquest mosaic representa una parella de balladors del Paga-li, Joan! (ball del vano i el ram), una de les mostres de cultura popular més arrelades a Sant Cugat. Aquesta parella de balladors, vestits a la manera tradicional, va inspirar l'artista Joan Tortosa, fill predilecte de Sant Cugat, en el disseny dels Gegants de Sant Cugat Joan i Marieta. El mosaic és una obra de gran format, amb 1,71 metres d'alçada i 3 d'amplada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem