El Museu del Còmic acull una exposició sobre la dona en l'art gràfic dels Emirats Àrabs

L'exposició, que es podrà veure fins al 21 de juliol, recull il·lustracions que mostren diverses interpretacions del paper de la dona i la seva interacció dins de la societat emiratiana

El Museu del Còmic de Sant Cugat acull l'exposició Emmarcant Identitats: Dones en les il·lustracions i l'art gràfic emiratià, una mostra que recull diverses interpretacions del paper de la dona i la seva interacció en la societat dels Emirats Àrabs. L'exposició fa un repàs de la figura del gènere femení i com aquest està canviant enmig d'una societat patriarcal que viu canvis generacionals. Les il·lustracions i tires còmiques que es mostren a l'exposició són d'artistes tant femenins com masculins. 

La inauguració de la mostra s'ha celebrat aquest dimarts, 9 de juliol, i ha comptat amb Sarah Laura Nesti Willard, de la United Arab Emirates University, que ha estat l'encarregada de comissionar l'exposició. Nesti Willard ha explicat que durant els anys 70 l'anime i el manga es van importar als Emirats Àrabs i van prevaldre sobre altres productes locals. Així, el 1978 van començar a aparèixer les primeres tires còmiques als diaris locals. La responsable de comissionar l'exposició també ha remarcat que, des dels inicis del segle XXI, s'està forjant un nou moviment artístic representatiu de la cultura emiratiana. 

En les il·lustracions, es mostren situacions quotidianes en les quals les dones són representades amb personalitat pròpia. Tot i això, el país s'erigeix en un model patriarcal que limita els drets de les dones. Per exemple, no poden sortir del país sense estar acompanyades per un home. En aquest sentit, una de les il·lustracions mostra com un dona busca a les escombraries un home per així poder agafar un avió. 

La il·lustració sobre la dona que vol viatjar en avió FOTO: TOT Sant Cugat

La il·lustració sobre la dona que vol viatjar en avió FOTO: TOT Sant Cugat

 

La doble i triple censura

Malgrat els canvis que segons Nesti Willard s'estan produint, continua existint censura tant per part del govern com la mateixa autocensura. Els temes polítics no es tracten, i fins fa poc tampoc es dibuixaven cares i persones. Per altra banda, els comentaris crítics que reben els artistes a les xarxes socials (que són el principal mitjà per compartir les seves creacions) fa que acabin autocensurant-se. 

Exposició al Museu del Còmic FOTO: TOT Sant Cugat

Exposició al Museu del Còmic FOTO: TOT Sant Cugat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem