Navarra: "A Sant Cugat la música es viu intensament, i és un orgull"

Gemma Navarra és membre de l’equip coordinador de la celebració del Dia Internacional de la Música a Sant Cugat

El 21 de juny se celebra el Dia Internacional de la Música, i Sant Cugat s’hi suma per quart any consecutiu. Una celebració en què participaran prop de 500 músics, de 25 formacions, entitats o escoles diferents omplint de música els cinc escenaris que s’ubicaran a la ciutat. Una festivitat coordinada per Mireia Puig, Jaume Gener, Xavier Asensio, Damaris Gelabert i Gemma Navarra, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i del seu equip tècnic.

Què representa celebrar el Dia Internacional de la Música?

És una celebració que es va fer inicialment a França amb la idea de treure la música al carrer. Aquest és l’objectiu principal: que tots els ciutadans es trobin amb la música a tots els racons de la ciutat. A Sant Cugat, aquest és el 4t any, amb molt d’èxit, i cada cop anem a més.

Té una bona acollida per parts de la ciutat...

La veritat és que sí. La qüestió és que tots els vianants no s’ho esperen, i es paren a escoltar la música. I aquest és l’objectiu: captar el públic que està al carrer.

Com se celebrarà enguany?

Enguany hem canviat ubicacions, estrenant tres places. La idea és seguir l’eix de vianants. Si comencem des de l’estació, hi haurà escenaris al carrer de Valldoreix, cantonada amb Rosselló. Hem inclòs Dr. Galtés, i Quatre Cantons. Després ja ve la plaça d’Octavià, davant del Monestir, i enguany acostem la música darrere del Monestir, arribant a la plaça d’en Coll.

Què es podrà escoltar en cada escenari?

Per escenaris, a la plaça d’en Coll hi ha els combos i l’Escola de Música Tradicional. Al Monestir, com que és l’espai més gran, hi aniran les grans formacions, a més de la novetat d’enguany... A Quatre Cantons, música amplificada, i corals. A Dr. Galtés hi haurà una mica de barreja, però bàsicament serà música de cambra. I al carrer de Valldoreix hi actuaran els diferents cors, l’òpera de cambra, el gòspel i les havaneres.

De quanta gent estem parlant?

Serem uns 500 músics al carrer. Enguany tenim 25 entitats i escoles de música de la ciutat que hi contribueixen.

Hi haurà música des de les 18 hores, però el moment especial arriba a les 20.30 hores...

És la novetat d’enguany. Fa molt temps que pensàvem que havíem de fer una cosa nova, tots junts. Perquè sí que es fan coses conjuntes al Teatre-Auditori, però el dia de la Música és a fora. És la gràcia. Per això, enguany, totes les corals i formacions musicals interpretaran dos temes conjuntament a la plaça d’Octavià. A més, s’ha demanat la col·laboració de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, i el seu director, Josep Ferré, dirigirà aquesta actuació conjunta.

Què es podrà escoltar?

Són dues peces molt conegudes. A més, en una d’elles s’ha adaptat la lletra a Sant Cugat amb un poema escrit per Xavier Asensio. I també comptem amb la col·laboració de Joan Berlanga. És una experiència que s’ha fet a escala europea, i a Sant Cugat ens fa molta il·lusió.

És una ciutat on es respira música!

Sant Cugat és dels municipis on hi ha més percentatge de gent que fa música, de totes les edats, i de moltes maneres diferents. Ara, precisament, el Pla director de la Música Clàssica a Sant Cugat, ha fet una diagnosi en què es veu que hi ha molta part vinculada al món de l’educació, però també molts aficionats i professionals que no estan en escoles, però que hi són i que contribueixen en les activitats de la ciutat. Aquest Pla ha estat un encert, perquè és un gran exemple en valoració de l’educació musical i la vivència de la música a la ciutat. A Sant Cugat, la música es viu intensament, i això és un orgull per a tots els santcugatencs.

N’hi ha prou amb un Dia de la Música?

Penso que ja està bé. Hi ha moltes propostes musicals a Sant Cugat. Que un dia ens ajuntem tots és boníssim, perquè demostra que hi ha molta implicació. És molt positiu.

Què els recomana als santcugatencs el 21 de juny?

Que surtin a passejar pels carrers, es deixin portar per la música, i aplaudeixin molt. S’escoltaran coses molt maques, d’estils molt diferents. Que es deixin sorprendre.

La cançó amb lletra santcugatenca que es cantarà

Brilla una llum que il·lumina,
una música sona,
melodia d'amor.
Gràcies, música!
Tu ens dones força al cor,
cor d'un poble... Sant Cugat.

La lluna al cel i un cor d'estels
s'apleguen amb cants d'alegria.
Juntem veus per celebrar aquest dia,
la música és qui ens guia.

Sona pels carrers i les places,
com la brisa que passa,
i ens omple d'amor.
Gràcies, música!
Tu ens dones força al cor,
cor d'un poble... Sant Cugat.

Lletra de Xavier Asensio.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem