Noruega ‘express’ amb els Castellers de Sant Cugat

Els Gausacs van actuar en el marc de la Diada Nacional noruega convidats per Vueling

La Diada Nacional Noruega va servir per portar els nostres castells al país en un dia gris. FOTO: C.Caballé La Diada Nacional Noruega va servir per portar els nostres castells al país en un dia gris. FOTO: C.Caballé
Els Gausacs es van preparar a consciència per fer front al fred. FOTO: C.Caballé Els Gausacs es van preparar a consciència per fer front al fred. FOTO: C.Caballé
Els Castellers van captivar el públic noruec. FOTO: C.Caballé Els Castellers van captivar el públic noruec. FOTO: C.Caballé
Amb el 3de6 aixecat per sota van fer emmudir. FOTO: C.Caballé Amb el 3de6 aixecat per sota van fer emmudir. FOTO: C.Caballé
Els Castellers van contagiar de festa catalana els noruecs durant la desfilada. FOTO: C.Caballé Els Castellers van contagiar de festa catalana els noruecs durant la desfilada. FOTO: C.Caballé
Un dia que passarà a la història. FOTO: C.Caballé Un dia que passarà a la història. FOTO: C.Caballé
Crònica.
Ni el mal temps, ni el fred, ni la manca d’hores de son van aconseguir que la festa castellera dels Gausacs a Noruega deslluís. Els Castellers de Sant Cugat han viatjat aquest 17 de maig, Diada Nacional de Noruega, al país dels fiords per estrenar la nova línia de Vueling(que serà operativa a partir del 21 de juny) entre Barcelona i Stavanger.

Un total de 160 gausacs, acompanyats pels mitjans de comunicació, emprenien a les 4.30 hores el camí cap a Noruega. Tres busos els esperaven al Celler Cooperatiu de Sant Cugat per arribar fins l’aeroport de El Prat. Un cop allí, a les 6.50 hores, s’enlairava l’avió amb destinació Stavanger. Un cop a Noruega, i abans de començar amb les actuacions previstes, els Gausacs van poder gaudir d’un passeig amb vaixell pels fiords, per veure El Púlpit, cosa que la pluja, el vent i la boira no van permetre fer amb tota claredat.

Amb tot, les condicions climatològiques no van abaixar els ànims castellers, i un cop a Stavanger, tot i canviar el pla inicial en quant a castells a pujar per temes de seguretat, van delectar els noruecs amb tres actuacions pels carrers de la ciutat.

Primera parada
A l’exterior de la sala de concerts de Bjergted els Gausacs van fer front al fred, es van enfaixar, i van aixecar quatre pilars de quatre simultanis sota l’atenta mirada dels noruecs. Tot seguit, es van atrevir amb el 4de7 amb l’agulla, actuació que va encuriosir i aixecar l’ovació del públic local. Un cop finalitzada l’actuació, la colla es va desplaçar pels carrers de la ciutat fins al port.

Segona parada

Després d’una breu aturada per agafar forces i treure’s el fred de sobre, els gausacs van arribar a la plaça del mercat, davant l’església de la ciutat, on, després d’un bon escalfament, van portar a terme la segona actuació de la jornada. Per començar, dos pilars de 4. Després, el 5de6 va portar algun noruec a cridar un “viva España” que ràpidament va ser contestat pels castellers amb una “visca Catalunya” (curiositats de la jornada!), i un cop descarregat, i amb ganes de lluir les millors propostes de la colla els gausacs van portar a la plaça el 3de6 aixecat per sota que va fer emmudir el públic, continuant amb un 3de7, i 3 pilars de 4 per acabar l’actuació.

Desfilada

Els Gausacs també van participar, ja a la tarda en la tradicional Folketoget, La desfilada del poble, en la que 108 grups locals, i entre ells, els Castellers de Sant Cugat, van desfilar per tot el poble de Stavanger sota l’atenta mirada dels noruecs, vestits amb el vestit tradicional noruec, com mana la tradició. Com no podia ser d’altra manera, els Gausacs van accelerar el pas i, evitant que la banda de música que desfilava al seu darrera els enxampés, durant el recorregut van aixecar dos cops pilars de 4, i van contagiar, a ritme de gralla, l’emoció catalana als noruecs, que van saltar i ballar amb els nostres castellers.

De tornada

La festa no es va acabar aquí, i un cop a l’aeroport de Stavanger, i mentre es feia hora de tornar a casa, els Gausacs van continuar la festa al vestíbul de l’aeroport. Foto de família, música de gralla i timbals, danses tradicionals, i càntics sota l’atenta mirada d’aquells que també esperaven el seu vol. Un cop a l’avió, el cansament era evident, però les forces no acabaven de guanyar la partida. Encara quedaven ganes de gaudir d’un dia únic que va portar els Castellers de Sant Cugat a Noruega.

Balanç
Després d’una jornada tan intensament viscuda per tots els que vam tenir el privilegi d’assistir a la Diada Nacional Noruega, en podem treure un parell de conclusions. La primera, que ni tan sols el mal temps pot amb els Gausacs. La segona, que els castells aixequen passions allà per on passen. I n’afegiré una tercera a nivell personal. No sóc experta en castells, però ens dignifiquen com a país. Jo no havia vist mai tanta passió junta, i tantes ganes de tocar el cel, encara que aquest pinti de color gris.

Felicitats gausacs!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem