Nou obstacle al retorn dels 'papers de Salamanca'

El ministeri de Cultura ha anunciat que no tornarà ni la meitat dels documents pendents de ser traslladats a Catalunya

Després que el divendres, 13 de juny, el conseller de Cultura Ferran Mascarell anunciés que el ministeri de Cultura havia donat una nova data per retornar els 'papers de Salamanca', tot i que no en desvetllava la data, avui el diari Ara explica que el ministeri de Cultura només tornarà 238 de les 546 caixes de documentació textual que reclama Catalunya.

L’argument és la sentència del Tribunal Constitucional que es va fer pública el febrer del 2013. Aquesta sentència desestimava el recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Junta de Castella i Lleó i avalava el retorn dels papers de Salamanca. Però també explicitava que la Generalitat havia de restituir els documents als seus propietaris originals. I aquest és el punt que ara utilitza el ministeri: no tornarà els papers de les institucions que han desaparegut o si no està clar qui n’és l’hereu.

Davant d'aquest anunci, Mascarell apuntava en declaracions al diari Ara que “impugnarem, denunciarem i unirem esforços institucions i societat civil”.

El retorn que no s'acaba
El canvi de data del retorn, Mascarell l'anunciava durant la inauguració de la jornada sobre la 'Confiscació dels arxius catalans. 'Els papers de Salamanca': una reparació pendent', organitzada pel Memorial Democràtic amb motiu del 75è aniversari de la confiscació per part de les tropes franquistes dels fons documentals.

En la seva intervenció, Mascarell lamentava que "la resposta de l'Estat en el retorn dels 'papers de Salamanca' no es correspon als nivells mínims de lleialtat institucional i de vida democràtica".

La Generalitat i el Ministeri tenen un plet obert ja que l'historiador Policarpo Sánchez va reclamar la devolució d'alguns papers en la mesura que no s'han trobat els propietaris. També, els 43 ajuntaments catalans que van ser espoliats reclamen el retorn dels Papers de Salamanca (entre ells Sant Cugat, que va aprovar en el ple del mes de febrer una moció reclamant aquest retorn) i la Comissió de la Dignitat ja va dir que interposaran un contenciós administratiu davant dels tribunals per exigir-ne la restitució si el Ministeri de Cultura es negués a tornar-los.

 
Comentaris

Destaquem