Nou recurs per al retorn dels Papers de Salamanca

El Departament de Cultura reclama davant l'Audiència Nacional el 10% de la documentació que encara no ha arribat a Catalunya

El Departament de Cultura ha presentat recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional demanant al govern espanyol el retorn de tots els Papers de Salamanca que encara falten. Es calcula que prop d'un 10% dels arxius d'institucions polítiques o culturals i de famílies encara estan pendents de retornar.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, apunta que amb aquest retard el govern espanyol incompleix amb el procediment acordat amb la Comissió Mixta. S’incompleix així amb la Llei 21/2005 de 17 de novembre de Restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mascarell, ha destacat que “d’una banda no tornen aquests papers que han de tornar i, de l’altra, s’incompleix fins i tot amb el procediment establert a la llei”.

Nou pas
El recurs contenciós administratiu demana el retorn de la documentació encara pendent segons els acords de la Comissió Mixta, integrada per representants designats de les dues administracions, tal i com estipula l’art.4 de la llei 21/2005.

Aquest retorn inclou tots els documents i béns de persones que la Comissió Mixta va determinar a la primavera de 2013 que havien de ser lliurats a la Generalitat i que encara es conserven al Centro Documental de la Memoria Histórica.

El 90% dels Papers de Salamanca retornats a Catalunya ja estan en mans dels seus legítims propietaris, gràcies a la tasca dels professionals de l’Arxiu Nacional de Catalunya del Departament de Cultura per inventariar i cercar els responsables dels documents.

Mascarell ha afirmat que “d’aquí uns quants dies farem ja entrega a les famílies i a les entitats el què hem trobat en aquesta última entrega que és el que ens correspon i és el que la llei exigeix”. El Conseller ha conclòs que “és un acte democràtic de justícia històrica retornar a la gent els papers que li van ser retirats de les seves pròpies seus o cases per la força”.

 
Comentaris

Destaquem