Nova remesa dels 'Papers de Salamanca'

L'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, ha rebut el 4 de desembre unes 250 caixes de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut dijous, 4 de desembre, una nova remesa de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Per Ferran Mascarell, conseller de Cultura, “la primera impressió sobre si ha arribat tot el que havia d'arribar no és positiva”.

Amb tot, celebra l'arribada d'aquests documents “per les famílies i les persones a les quals els podrem retornar la seva documentació però no puc estar satisfet perquè sembla que no ha arribat tot el que havia d'arribar. És emocionant la feina que ens toca ara, d'intentar trobar les families i les persones a qui els correspon, i ho farem amb l'eficiència que sempre ha demostrat l'Arxiu Nacional de Catalunya”.

I afegeix que “verificarem els acords de la Comissió Mixta entre Estat i Generalitat comparant-lo amb el que ha arribat i seguirem reclamant. Farem tot el possible perquè des de l'Estat s'entengui que aquest procés que utilitzen de deixar anar el material en trameses al llarg dels anys és indignant i des de cap punt de vista justificable”.

En aquest sentit, Mascarell ha insistit en què "si certament no tenim tots els materials que ens corresponen hauran comés una il·legalitat perquè no hi ha ningú que pugui decidir que no envia el que s'ha decidit en els acords de la Comissió Mixta. Així que seguirem fent el que correspon al Govern perquè arribin tots els Papers i no ens aturarem perquè no ha d'haver un sol document que no estigui en mans dels seus legítims propietaris, per memòria històrica, dignitat i democràcia. Si no ha arribat tot el que ha d'arribar, desplegarem mesures de caràcter legal".

Els documents que haurien d'haver arribat en aquesta remesa són 300 capses de documentació textual, 50 documents solts, 10 objectes i uns 3000 llibres i publicacions periòdiques.

D’aquests documents i altres objectes confiscats n’hi ha, entre d’altres de CADCI, CNT de Catalunya, PSUC, UGT de Catalunya, Amadeu Hurtado, Josep Irla, Aureli Joaniquet o Marià Rubió i Tudurí.

Documents rebuts
Des de l'aprovació, l’any 2005, de la Llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Archivo General de la Guerra Civil Española, s'ha retornat:
  • 31 gener 2006, en el primer retorn arriba la documentació pròpia de la Generalitat, els 507 lligalls que durant els anys vuitanta del segle XX s’havien microfilmat.
  • 22 desembre 2008, es transfereixen llibres confiscats a persones i entitats privades.
  • 20 maig 2010, retorna documentació textual i llibres de particulars i entitats privades.
  • 26 novembre 2010, nova transferència de documentació textual confiscada a entitats i particulars.
  • 20 juliol 2011, continua el retorn de documentació textual confiscada a entitats i particulars.
En total, 1.439 capses de documentació textual i 579 llibres.

 
Comentaris

Destaquem