S'obren els actes del centenari del Celler

'Cent anys del Celler' ha donat el tret de sortida de la celebració del primer segle de l'emblemàtic edifici santcugatenc

L'acte central del centenari del Celler Cooperatiu ha tingut lloc al mateix edifici i s'ha inaugurat amb les paraules de l'alcaldessa Mireia Ingla que ha destacat el valor del llegat vitivinícola i del Celler, avui un espai recuperat des del Museu de la ciutat per a tota la ciutat, on es fan nombroses activitats. Ha destacat també l'activitat d'apropar els nostres tresors patrimonials, que organitza Patrimoni Viu des de fa tretze anys.

Seguidament ha tingut lloc una taula rodona moderada per la periodista de Cugat.cat Sílvia Ferrer amb Ferran Bell de la família de Can Bell, que han recuperat la vinya, i Miquel Grau president de la Cooperativa Vitivinícola SL. i una de les famílies fundadores del Celler.

Més info: FOTOS I VÍDEO: La verema de la família Bell, una tradició retrobada

Tota la família involucrada

Grau parla dels grans canvis de la ciutat d'ençà que als anys vint es va construir el Celler. El món rural va desaparèixer per la dificultat de subsistència, "a la vinya tot el poble hi participava". Recorda l'olor del raïm al celler, els carros descarregant, les tines plenes.

Ferran Bell afirma que Can Bell no ha canviat gens, "és com si el temps s'hagués aturat, com el poblet de la Gàl·lia" Diu que "avui és més complicat fer vi, està molt regulat, hi ha molta cura per la higiene, enòlegs... Però si ho fas bé i tens paciència, és un projecte de futur". A més, Bell ha assenyalat que en el projecte de la vinya "els processos han canviat i millorat i tota la família hi estem involucrats".

Sobre les noves iniciatives de recuperació de la vinya i el camp a la ciutat com Can Bell, L'Ortiga o La Rural reclamen que amb la pressió urbanística tan forta, han de tenir més suport i facilitats de les administracions. Seguidament s'ha projectat un documental de TV Sant Cugat amb la col·laboració del Museu, que ha fet un repàs al cap de cent anys del Celler amb la intervenció de Grau i dels historiadors Alba Rodríguez i Joan Troyano.

La música de taverna amb l'Escola de Música Tradicional i Carles Belda han tancat l'acte. D'altra banda, una exposició fotogràfica del fons Cabanas al Museu de Cal Gerrer estarà exposada fins al 15 de maig i hi haurà diverses activitats el cap de setmana, i és que se celebra el centenari d'una iniciativa cooperativa que va marcar un abans i un després a la memòria de Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem