Pablo Giménez (llibreter): “La meva filla ja no es podrà dedicar a tenir una llibreria”

Parlem amb un membre de la família que des de 2016 porta El Celler de Llibres

La família de Pablo Giménez porten el Celler de Llibres des de 2016. La Pilar i el seu fill Ferran la van obrir per Sant Jordi de l’any 2000. Després de la pandèmia i l’augment de la compra per Internet, el Celler intenta sobreviure. Giménez em fa un tomb per la botiga mentre em recomana llibres. Té més de 8.000 opcions. Ara, amb la retirada de la mascareta, els lectors podran tornar a ensumar l’olor a paper de les llibreries.

Esperen més vendes aquest Sant Jordi?

Respecte de l'any passat sí, però el criteri és 2019, que va ser l'últim any normal. És la gran incertesa. Hi ha bones expectatives perquè enguany coincideix en un dissabte i la gent que treballa a Barcelona estarà aquí, i venint de Setmana Santa la gent que volia marxar de cap de setmana ja ho ha fet. D'altra banda, Sant Cugat és molt impredictible perquè hi ha molta gent amb segones residències i ara ja no hi ha restriccions i ho aprofiten.

Com incentiven els lectors?

Li recordem a la gent que tornem a estar al Monestir, que torna la normalitat. Cada parada de Sant Jordi que tenim són 64 m². Es diu aviat. Percebem moltes ganes de la gent.

Quins llibres estan sent els més venuts?

És difícil perquè a l'abril entren moltes novetats. Els editors en català treuen els llibres perquè ve Sant Jordi, i els editors en castellà perquè al maig és la Fira del Llibre a Madrid. S'està movent molt el Yo soy Roma de Santiago Posteguillo, Mamut de l'Eva Baltasar... N'hi ha molts que tindran èxit per Sant Jordi.

Quins seran els èxits de Sant Jordi?

Benvolguda de l'Empar Moliner, Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís ja s'ha començat a moure, Sílvia Soler sempre funciona, El libro negro de las horas d'Eva García Saenz d'Urturi està anant molt bé, el finalista de Planeta sempre es busca... A narrativa estrangera Arena negra de Cristina Cassar Scalia ens està sorprenent molt agradablement i en novel·la negra, El Mentalista de Camilla Läckberg, escrit a quatre mans amb el mentalista Henrik Fexeus.

I els autors santcugatencs?

A banda d'Empar Moliner, l'Eduard Jener ha tirat molt fort. Ja s'esperava, és una persona que porta molts anys escrivint i la gent del poble el coneix. També ha funcionat molt bé Las horas con Lucía de Tomàs Rasqui. Els tindrem a tots dos a la parada de Sant Jordi, amb Isaac Palmiola, que fa amb nosaltres el club de lectura, i dos autors més. Potser el Quim Juncosa es pot escapar una estona a signar també. 

A banda dels èxits, quines són les seves recomanacions personals?

M'ha semblat molt curiosa la proposta de Jordi Nogués: La rosa i la creu. Busca narrar la llegenda de Sant Jordi com si fos novel·la històrica. Llavors hi ha un grup de bandits que ataquen la vila de Montblanc, convertint el drac en el cap de grup. La filla del noble ha estat segrestada i apareix un cavaller que l'ha d'anar a rescatar. M'agrada molt com escriu Nogués, es documenta molt i coneix bé l'edat mitjana.

Pel que fa a la novel·la fantàstica, aprofitaria Sant Jordi per agafar algun llibre de l'editorial Mai Més, que està traient tota l'obra de Terry Pratchett, que lamentablement va morir fa uns anys. Té tota una línia de fantasia humorística absolutament meravellosa, que és la de Discmón. I recentment ha tret la segona part de la seva primera novel·la, La llum fantàstica. És molt divertit, molt esbojarrat. Qualsevol amant de la fantasia l'ha de conèixer.

Si parlem de novel·la negra, jo em quedaria amb un Camilleri com El cocinero del Alcyon, que és la penúltima aventura del comissari Montalbano, o amb Ciudad en llamas de Don Winslow, quwe acaba de sortir. O, perquè no, el Jo Nesbo amb El hombre celoso

Hi ha tantes coses... En assaig a mi m'ha semblat molt interessant A l'ombra d'Amazon, d'Alec MacGillis. Tracta de com ens està afectant Amazon a tots i què està fent amb el món. Els llibreters no li tenim molt de carinyo a Amazon, com et pots imaginar. També és interessant Ejecutores, víctimas y testigos, de Raul Hilberg.

Ha de ser difícil. Quants llibres diferents tenen a la llibreria?

Buf. Ara mateix hi deuen haver uns 8.000 títols diferents. Pensa que es publiquen a l'any unes 90.000 novetats a Espanya. És una bogeria. A vegades ens demanen llibres que no tenim, però tenir-los tots és impossible. És molt difícil conèixer-los tots i encertar cada client, però ho intentem. Si ens en demanen i no en tenim, els encarreguem.

I per als més petits?

A mi n'hi ha un que m'ha enamorat, que es diu Princesas contra dinosaurios. Estem intentant trobar-lo en castellà però encara no ho hem aconseguit. Tant per la il·lustració, que la trobo meravellosa, com perquè és un llibre que a nivell de tractament de la inclusivitat és perfecte. Tens princeses de diferents ètnies, mides corporals, un noi que és princesa. Em sembla meravellós. Es barallen pel llibre amb els dinosaures i un aneguet de goma gegant i acaben compartint-lo. Tracta la integració, la inclusivitat, el respecte a la diferència des d'una òptica absolutament divertida, sense que sigui una moralina que ens digui què fer i què dir. 

També tenim Un Cirerer d'Alejandro Palomas. Potser per a canalla una mica més gran perquè és més reflexiu. L'atac del drac dels calçotets els encanta, sempre que surt la paraula calces o calçotets, funciona.

Per a infants amb 6, 7 o 8 anys tenim la sèrie d'Amanda Black, del Pau Gómez Jurado, l'autor de thriller de Reina Roja. És molt interessant. Tots els llibres de David Williams, en concret l'últim: La increïble història del monstre supercapgròs. Molt divertit. Pràcticament jo crec que és l'hereu espiritual de Roald Dahl.

Per a adolescents, totes les sèries de Sarah J. Maas, en narrativa fantàstica, o els llibres d'Ariana Godoy: A través de ti, A través de mi ventana. En narrativa adolescent romàntica són molt potents.

Realment hi ha una diversitat increïble. Estem en un moment en el qual molta gent publica. El problema és que a vegades hi ha una mica de saturació. Hi ha tants títols que el mercat és incapaç d'absorbir-los tots. Llavors, l'estavellada pot ser espectacular.

Quin és el perfil dels lectors del Celler?

Tenim molt client de novel·la negra. Cada llibreria és un món i té un tipus de lectors. Hem derivat una mica més cap a literatura de gènere, perquè també ens agrada molt, tant fantàstic com ciència-ficció, històrica, còmic. El còmic nosaltres el tractem com a llibre. El perfil és tremendament variat. Tenim un grup molt fidel que deu tenir entre 6 i 12 anys. Després tenim una colla important de sobretot noies adolescents perquè darrerament està funcionant molt la narrativa young adults, especialment la fantàstica i romàntica. El client què vol gènere vol que sàpigues de què parles quan li recomanes un llibre, no només que puguis apreciar el valor literari d'una obra.

La llibreria Alexandria va tancar i la Paideia va estar uns mesos sense obrir. Van notar un augment de clientela?

No, poca cosa. Malauradament, qui ho va notar va ser el senyor Amazon, Jeffrey Bezos. Ha sigut una de les grans punyalades de la pandèmia. La gent s'ha acostumat a fer servir Amazon. Ens ha arribat a passar a la llibreria que una persona ens demanés que li recomanéssim un llibre, estar amb ella 40 minuts i llavors dir-nos que ho demanaria per Amazon. Què fas davant d'això? A més ens ho deia que recomanàvem molt bé. I després s'ho emporta Amazon, que no recomana llibres. Amazon no llegeix els llibres i mira quin li pot agradar a quin tipus de client. Aquesta plataforma et permet molt la compra impulsiva. Escoltes un podcast, obres Amazon i compres amb un clic.

Quina és la feina del llibreter que es perd amb Amazon?

Xerrar amb el client, trobar els seus gustos, saber recomanar-li aquell autor que encara no coneix però que pot descobrir, portar les obres de l'autor que li agrada. Ara tinc un parell de col·leccions de còmic que ens ha demanat el client. Ell se la va enduent a la mida que li va bé. Va ser precisament perquè li vaig dir si havia llegit alguna cosa d'aquell autor, li vaig suggerir. Ho va provar i em va demanar que li ho portés tot. És la diferència entre anar a un restaurant i demanar el menjar. A casa el menjar estarà bo però no et donarà cap sorpresa, no descobriràs res. I això està passant a tot el comerç, acabarem veient tots els aparadors de Sant Cugat buits.

Quina és la història del Celler?

El Celler de Llibres té 22 anys. Va obrir el 23 d'abril del 2000. Ens feia molta il·lusió celebrar el 20è aniversari però un mes abans la Covid ho va parar tot. Però bé, ja celebrarem els 25. La llibreria la va arrancar la Pilar amb el seu fill Ferran. Ara fa sis anys que, el 2016, la meva dona Maria, que treballa aquí des del 2001, i jo la vam comprar. Vam tenir l'oportunitat i ens hi vam tirar de cap. Jo vaig deixar la meva feina i ens hi vam dedicar a temps complet. El portem amb la nostra filla.

I si parlem de futur, creu que la llibreria sobreviurà?

No. No parlo a dos anys vista, però sí a 10. Jo tinc molt clar que la meva filla no es podrà dedicar a tenir una llibreria. Ho tinc claríssim. Hi haurà molts negocis que desapareixeran. Llavors vindran els plors. En lloc de comprar des del sofà has de baixar i parlar amb la persona. Ja he vist països on les llibreries de barri desapareixen. A Gran Bretanya hi ha un parell de grans cadenes que van devorar totes les llibreries. Ara només en queden de segona mà, però aquell llibreter que et recomanava, que buscava... Ha desaparegut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem