La Parròquia engega la campanya 'Apadrina un tub' per restaurar l'orgue

L'orgue del Monestir de Sant Cugat només té 506 tubs dels 1014 projectats perquè el 1911 hi havia falta de fons

La Parròquia de Sant Pere d'Octavià ha començat la campanya Apadrina un tub per completar el projecte d'orgue de Gaietà Estadella. El mossèn Emili explica que la construcció no va poder acabar-se per falta de fons però que ara, un cop restaurat, el so guanyarà molta riquesa.

Per la Festa Major de Sant Cugat 2022 s'espera tenir restaurat i completat l'orgue. Quan es va construir entre el 1911 i 1912 es va habilitar només un dels dos teclats, per tant, la meitat de tubs. Estan en funcionament 500 tubs de 1014 projectats originàriament. Mossèn Blai, el 2000, va posar en marxa el segon teclat només amb un registre. "La idea és habilitar tots els registres que Estadella tenia pensats", explica mossèn Emili.

El total de 500 tubs restants es podran apadrinar a través del web de la Parròquia amb un rang de preus de 60 a 1.500 €. A més, l'orgue necessita una restauració rutinària perquè l'instrument no deixi de funcionar: arreglar els tubs de fusta, posar a punt els teclats, tornar a retolar els pedals...

El moble que preserva l'orgue va construir-se al Renaixement, però els instruments s'han anat canviant a mesura que es feien malbé. L'actual orgue té 110 anys i totes les peces han estat fetes manualment. En el seu moment els vora 6.000 habitants de Sant Cugat contribuïen a la construcció com podien, sovint portant bosses de blat com a donació econòmica. "L'orgue és romàntic. Això significa que sonen millors les peces musicals del romanticisme. Es pot tocar Bach, però no sonarà igual de bé", explica el mossèn.

El dibuixant santcugatenc Adolf farà una il·lustració de l'orgue per incloure als diplomes que s'entregaran als padrins del projecte. El pressupost necessari ronda els 150.000 euros i s'espera comptar amb la subvenció de l'Ajuntament, que ja ha mostrat la seva voluntat. Els detalls del projecte també es poden trobar al web de la Parròquia.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem