La poesia com a veritat dibuixa les seves múltiples cares a Sant Cugat

Una Nit de Poesia diferent ha inundat el Teatre-Auditori de Sant Cugat amb la proposta de Jordi Lara

El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès s'ha vestit de gala per viure una nova edició de la Nit de Poesia en la dinovena edició del Festival Nacional de Poesia aquest dimarts, 29 d'octubre. Una Nit de Poesia que esdevé any rere any l'acte central de la proposta poètica a la ciutat i que enguany ha estat dirigida pel santcugatenc Jordi Lara.

Amb Amants i estalvis, Lara ha arriscat amb una proposta completament diferent de les viscudes fins al moment. A sobre de l'escenari s'han pogut veure les diferents cares de la poesia, i, sobretot, la seva força com a salvadora de vides.

Un espectacle, dèiem, diferent, que no solament ha portat a l'escenari versos consagrats de la poesia catalana, sinó també històries reals que han captivat, emocionat, i que han esdevingut el més clar exemple de com la cultura cura l'ànima.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Històries reals, com la del Juan, un expresidiari a qui els versos van fer entendre que "ser feliç no costa tant", i que voler canviar, és la clau per fer-ho. Altres, com la de Nina Da Lua que amb la seva vivència amb el càncer va aprendre a transformar tot el procés de cura en versos, aprenent de cada discapacitat era una nova manera de volar. O la de la darrera declamadora, Isabel Gorina, que va aprendre a dir versos quan va haver de deixar de ballar.

Històries verídiques que s'han acompanyat de més versos encara, amb música o recitats, mostrant aquestes mil cares de la poesia, inclosa la més propera. Versos en el trap de Lildami, en les cançons de Qel Xiberta, o amb la veu de Laia Malo, Valentí Maymó, o Jaume Coll i Carles Dachs. Tot plegat, acompanyat per la música de la Cobla Mediterrània que ha donat aquesta altra cara a la poesia amb una aposta musical poc freqüent en un recital.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Mil cares de la poesia que, com ha explicat el mateix director de l'espectacle, Jordi Lara, ha demostrat que "la poesia pot ser moltes coses", salvant vides o recuperant l'antiga manera de declamar versos. "El que no pot ser mai la poesia és mentida", ha reivindicat, fent valdre la veritat que s'amaga en els versos, com s'ha pogut comprovar durant la vetllada. "Contra les mentides, els farsants, i les porres, tenim la poesia. La poesia és el veritable delicte de sedició; i ningú mai se'n riurà d'aquest desig de llibertat a través de la poesia", ha reivindicat Lara.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Nit de Poesia 2019. Foto: Bernat Millet.

Nit de Poesia

La Nit de Poesia de la 19a edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat del Vallès s'ha celebrat la nit d'aquest 29 d'octubre al Teatre-Auditori de Sant Cugat després que s'ajornés el passat dia 17 a conseqüència de la sentència del procés.

Just abans de descobrir la proposta de Jordi Lara, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, han adreçat unes paraules als assistents reivindicant el paper de la cultura i la importància del festival Nacional de poesia per al país.

Ingla ha destacat la singularitat de celebrar la 19a edició d'un festival d'aquestes característiques, recordant que "la cultura d'aquest país ha viscut moments molt complicats els darrers anys", fet pel qual "té més mèrit la pervivència del festival", reivindicant la cultura com a "mecanisme d'expressió i d'identitat col·lectiva".

De la mateixa manera ha defensat el paper de les entitats i la cultura per "difondre coneixements i generar sentiment de pertinença a la ciutat", destacant el fet que "la cultura cohesiona", i definint-la com a "símbol d'entesa" i de "respecte a la diferència".

Ingla i Vilallonga a la Nit de Poesia. FOTO: Bernat Millet

Ingla i Vilallonga a la Nit de Poesia. FOTO: Bernat Millet

Per la seva banda, Vilallonga també ha destacat la història que precedeix aquesta dinovena edició del festival, i la rellevància que atorga al país. Com ha fet Ingla, ha subratllat el repte de continuar endavant amb el Festival, que l'any que ve celebrarà els vint anys, així com treballar per commemorar el centenari del naixement de Gabriel Ferrater, un dels poetes més il·lustres que van viure a la ciutat.

"La poesia és necessària a les nostres vides. Sense ella, ens mancaria una part molt important. La poesia ens ajuda a tenir sana i estalvia la nostra ment i l'ànima. La poesia ens ajuda a salvar les nostres vides", ha reivindicat la consellera.

 
Comentaris

Destaquem