Política, vida i mort i environaments en la nova exposició 'Vermell' de Grau-Garriga

La nova exposició de Josep Grau-Garriga, centrada en el color vermell, aborda una perspectiva simbòlica en la política i la vitalitat

El centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil i Contemporani acull, entre el dissabte 21 de novembre i el dissabte 31 de juliol, la nova exposició Vermell de Josep Grau-Garriga, l'artista santcugatenc de fama internacional que va morir l'agost del 2011. 

L'exposició, inaugurada el dissabte 21 de novembre, ha comptat amb la presència d'Esther i Jordi Grau-Garriga, fills de l'artista, els comissaris de l'exposició Àlex Mitrani i Jordi Garrido, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i la tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament, Esther Madrona.

Així explica Esther Grau el valor de l'exposició: "És una exposició molt interessant i diferent de les d'altres ocasions. El vermell era el seu color preferit, i a banda d'això, aquesta mirada sobre el vermell ofereix una perspectiva diferent, enfocada al simbolisme que enriquirà la visió de les obres de Grau-Garriga. Ell deia que el vermell era vida i per tant, apareixia en moltes de les seves obres al·ludint a la vida i a la mort".

Una de les obres de Grau-Garriga de l'exposició 'Vermell'. FOTO: Nielo Ballart

Una de les obres de Grau-Garriga de l'exposició 'Vermell'. FOTO: Nielo Ballart



Amb això, l'exposició Vermell ha estat dividida en 4 espais diferents: Vermell Sanguini, un espai que es caracteritza per l'abandonament de la bidimensionalitat i que aborda la vida i la mort; Vermell Espai, amb l'objectiu d'utilitzar el color com un element constructiu amb el qual bastir composicions visuals; Instal·lacions/Environaments, un espai amb la voluntat de transcendir els límits especials dels formats artístics; i Vermell Polític, amb una força simbologia a la militància catalanista, el comunisme o l'anarquisme.

Finalment, Mireia Ingla ha volgut valorar l'obra: "És un honor i un orgull tenir entre nosaltres l'exposició d'un artista de reconeixement internacional. Hem de valorar els nostres artistes, perquè aquest és el compromís que ha de tenir l'Ajuntament de Sant Cugat".

L'artista Josep Grau-Garriga

Grau-Garriga, nascut a Sant Cugat l'any 1929, va ser format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a Llotja. Va conrear diverses tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l'escultura; però va ser en l'àmbit del tapís on es va convertir en un artista reconegut internacionalment. Grau-Garriga va realitzar unes 150 exposicions per museus i sales d'arreu del món, com a Miami, Mèxic, Caracas, París, Nova York, Houston, São Paulo...

L'any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1990 el govern francès li va atorgar la insígnia de Chevalier de les Arts et des Lettres. Sant Cugat també li va atorgar la Medalla de la Ciutat. Va ser director i un dels impulsors de l'Escola Catalana del Tapís (Casa Aymat) per on van passar els millors artistes catalans del moment: Miró, Tharrats, Tàpies, Subirachs, Cuixart, Ràfols-Casamada, Muxart i Guinovart, entre d'altres. El 1964 va presentar la primera exposició individual de tapís de Catalunya a la sala Gaspar de Barcelona. Grau-Garriga va viatjar per molts racons del món, com Nova York, París (on va aprendre la tècnica del tapís medieval i contemporani), Mèxic, Xina o Àfrica; on va divulgar el tapís i va ensenyar alhora diferents tècniques artístiques.

El pintor va ser un artista molt lligat a Sant Cugat (la seva primera exposició va ser al Club Muntanyenc l'any 1943), tot i anar a viure a França, i el 2004 la ciutat li va dedicar l'Any Grau-Garriga, coincidint amb el seu 80è aniversari, on es van muntar diverses exposicions i activitats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem