Presentat 'Ubuntu: la república del bé comú', el nou llibre de Raül Romeva

L'eurodiputada santcugatenca, Diana Riba, i l'exconsellera catalana, Meritxell Serret, han presentat el nou llibre de Raül Romeva, un llibre que analitza el futur de la societat catalana

Sant Cugat ha acollit la presentació del llibre Ubuntu: la república del bé comú, del pres polític santcugatenc Raül Romeva, un llibre amb el qual Romeva convida al lector a pensar quin futur es vol per Catalunya. Celebrat a L'Ateneu de Sant Cugat, el divendres 19 de març, el llibre ha estat presentat per l'eurodiputada Diana Riba, parella de Romeva, i l'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret.

D'aquesta manera, Diana Riba ha assenyalat la dificultat de presentar el llibre "perquè l'autor està a la presó, però vam ser molts els que vam dir que li posaríem veu". A més, l'eurodiputada santcugatenca ha volgut aprofundir en l'objectiu del llibre de Romeva: "Romeva ens vol fer pensar quina societat volem, una societat que ell s'imagina republicana, catalanista i independent".

D'altra banda, Riba ha explicat que ubuntu "significa la recerca del bé comú i és una paraula que ens vam fer nostra en un viatge al Senegal. Tanmateix, és una filosofia que es pot aplicar en el món de la parella, però que també es pot extrapolar en la societat".

La diputada al Parlament Europeu ha volgut insistir en aquest exercici de reflexió: "L'actual crisi sanitària ens ha demostrat que l'actual model econòmic no funciona i és per això que Raül Romeva emfatitza cap a quina societat volem anar i decidir entre tots quina societat volem. Ell ho defineix amb 3 grans àmbits: buscar una proposta de societat basada en la cooperació i no la competició; buscar un nou sistema de repartició i no d'acumulació i buscar un model basat en la felicitat i no la riquesa".

Per la seva banda, Meritxell Serret ha indicat que el llibre interpel·la a "buscar aquesta coherència i sentit comú que hem de poder recuperar i compartir en tots els àmbits de la societat, ja que la llibertat no només és individual, sinó col·lectiva. I aquest compromís que tenim com a ciutadans ho hem de poder estendre a una visió global".

Així doncs, l'exconsellera catalana ha defensat la cerca d'una República Catalana amb l'objectiu d'afavorir la col·lectivitat: "Volem una República Catalana per compartir aquesta llibertat i prosperitat des d'una concepció per facilitar i afavorir la visió col·lectiva i que no estigui basada en la competència".

Finalment, Diana Riba ha fet una crida a la ciutadania per construir una societat col·lectiva des de la base de la piràmide: "Construir una societat justa no només depèn dels actius polítics, sinó de tots els ciutadans. És per això que hem de tornar a fer créixer les ganes d'elaborar coneixement, de relacionar-nos des del coneixement, per tornar a teixir aquesta xarxa tan necessària".

Sinopsi del llibre de Raül Romeva

Això és ubuntu. Em reconec en la mesura que et reconec a tu. La teva felicitat és la nostra. No té a veure amb tu o amb mi, té a veure amb nosaltres. Només si ens veiem com a part integrant d'un ecosistema més ampli i complex podrem existir, ser.

Una mirada ubuntu ens aboca a començar per petits canvis al nostre entorn que formin part d'una autèntica revolució global. Construir la nostra vida al voltant del principi ubuntu ens ajuda a reconèixer i incentivar el nostre potencial com a éssers humans, però també com a col·lectivitat definida, cap a una cooperació efectiva i el bé comú.

En aquestes pàgines no hi trobareu passat sinó futur. No parlen d'allò que s'ha fet sinó de per què ho hem fet, i sobretot perquè continuem endavant amb l'aposta republicana malgrat les inclemències judicials, mediàtiques i polítiques.


A més, el llibre va estar guardonat el 2020 amb el Premi d'Assaig Irla, un guardó que a partir de 2009 s'atorga anualment per la Fundació Josep Irla amb l'objectiu d'estimular l'estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem