Prop de 3.000 joves participen en el concurs literari 'AMIC-Ficcions'

Paula Segura Cáliz, d'Olesa de Montserrat, ha estat la guanyadora de la 13a edició del concurs AMIC-Ficcions

Un total de 3.000 alumnes del territori dels Països Catalans (Catalunya, País Valencià i Balears) han participat en el concurs literari AMIC-Ficcions, organitzat per l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC). Paula Segura Cáliz, d'Olesa de Montserrat, ha estat la guanyadora de la 13a edició del concurs, pel seu relat, El llibre de la meva vida. El jurat, format per experts dins del món literari i cultural, ha considerat que la història mereixia el primer premi “per una narrativa potent amb descripcions precises i commovedores que es resolen amb mestria i sense diàlegs. Aquest conte és una petita obra d’art que cal llegir diverses vegades per gaudir-la i descobrir, en cada lectura, una nova pinzellada d’emocions”.

La guanyadora del concurs, Paula Segura. FOTO: Cedia

La guanyadora del concurs, Paula Segura. FOTO: Cedia

La Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2021 ha estat per Mireia De Zoysa Caja del grup mireia.dezoysa, de l’IES Alexandre de Riquer (Institut de Calaf), per l’obra, per l’obra “De dins” que el jurat ha considerat que té “Una prosa elegant, que beu alhora de bones lectures clàssiques i d’un lirisme contingut i eficaç, destinat sens dubte a dotar de fermesa literària un imaginari gairebé surrealista, fantasiós, que sap mirar, com els bons escriptors, a l’altra banda del mirall. Una prosa que conquista”.

 

Mentre que, el 1r Premi Especial Ciutat de Barcelona ha estat per Joan Portals Bonich de l’IES Jaume Balmes de Barcelona, pel seu relat “Rèquiem d’un escriptor frustrat” per “una història que combina tocs d’humor a través d’uns diàlegs i al·lusions al lector ben elaborades narrades en primera persona, i per una trama àgil i atractiva que manté l’atenció del lector fins al final”. També hi ha hagut un 2n Premi Especial Ciutat de Barcelona per Marta Sarrias Timoner del Col·legi Canigó de Barcelona, pel seu relat amb l’inici “La faula”, “per un molt bon relat que et transporta de ple a l’època narrada. Una història d’amor que emociona al lector i permet viure, juntament amb els personatges, la seva evolució personal. Concloent amb un final preciós, el qual aconsegueix commocionar-te”.

En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per Alexandre Flores Burillo, William Foggin Roca i Pablo Pérez Urquizu de l’IES Ramón Cid de Benicarló amb el seu relat “Memento mori” del qual el jurat ha destacat que “el text transita a cavall entre les històries policíaques i les llegendes més sòrdides carregades d’enigmes. Fa una molt bona mixtura entre el suspens i el misteri i ha sabut descriure amb bona ploma el sabor de la por”. El Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Belén Colmenero Rodríguez de l’IES Joan Ramis i Ramis de Maó, amb el seu relat “Invencibles “pel bon control dels temps, per la capacitat de transportar-te en el context espaciotemporal del relat, per la seva forma de presentar els personatges a través de detalls i accions significatives i pel poder reivindicatiu de la història”. El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Bruno Aguilar de l’IES La Llitera de Tamarit de Llitera, amb el seu relat “Llac entre muntanyes”  que el jurat l’ha descrit com una “escriptura fluida i amb un punt d’ironia en els diàlegs que fa la lectura còmoda i lleugera mentre endinsa al lector, sense que se n’adoni, en una rocambolesca relació entre els personatges humans i animals protagonistes de la història”.

Per últim, enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per províncies. El premi al Professor/a més motivador de Barcelona ha estat per Helena Ruiz Solano de l’Escola La Salut Sabadell. La Professora més motivadora de Girona ha sigut Olga Tribuleix de l’IES de La Jonquera, la professora més motivadora de Lleida ha sigut Montse Segarra de l’IES Canigó d’Almacelles i el premi a la professora més motivadora de Tarragona ha estat per Maria Llevat de l’IES de l’Arboç.

Finalment, d’entre aquests quatre s’ha premiat a la Professor/a més motivador de Catalunya, que ha estat per Helena Ruiz Solano de l’Escola La Salut Sabadell.

A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat d’Aragó. El premi al professor més motivador d’Aragó ha quedat empatat de forma ex aequo per Germán Ferrer de l’IES La Llitera de Tamarit de La Llitera i Pepa Nogués de l’IES Matarraña de Vall-de-roures.

Parlaments de l’acte d’entrega de premis

En l’acte ha intervingut Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que s’ha adreçat als alumnes per remarcar que “després de participar en aquest concurs sou més rics expressant-vos, teniu més imaginació i esteu més preparats per interpretar el món. Aquest concurs el que fa també és impregnar de ganes de llegir i escriure per sempre. Jo aposto amb AMIC-Ficcions per la literatura com a instrument social que ens fa més lliures i tolerants i, per tant, més feliços”.

També l’esdeveniment ha comptat amb el parlament de Ramon Grau, president de l’AMIC, que ha agraït a totes les parts que fan possible AMIC-Ficcions. Valorant positivament l'alt grau d'implicació i participació, tot i la situació excepcional provocada per la crisi de la Covid-19. Subratllant que la iniciativa aporta "joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l'AMIC vol preservar i seguir potenciant".

 
Comentaris

Destaquem