Quim Torra posa deures als santcugatencs perquè no mori la llengua catalana

L'expresident de la Generalitat de Catalunya ha fet una conferència a l'Arxiu Nacional de Catalunya sota el lema “Si la llengua falla, fallarà tot”

Quim Torra, el 131è President de la Generalitat de Catalunya, ha vingut a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat, a fer una conferència sota el lema: “Si la llengua falla, fallarà tot”, organitzada per l'associació Amics de la UNESCO de Sant Cugat, on l'expresident ha volgut posar una sèrie de "deures" als assistents perquè no mori la llengua catalana.

Conferència de Quim Torra a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Foto: TOT.

Conferència de Quim Torra a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Foto: TOT.

Torra ha començat la conferència donant reconeixement a l'activisme que es fa a Sant Cugat amb la llengua catalana: "Em sembla excel·lent la campanya unitària pel català que hi ha a Sant Cugat. M'heu emocionat amb aquesta política lingüística que hi ha a l'Ajuntament".

"Si la llengua falla, fallarà tot" és una frase de Pompeu Fabra, un gran referent per Quim Torra: "Per mi Fabra representa una manera d’expressar-nos, va haver-hi un gran canvi respecte a com escrivíem abans de Fabra i després, és un segell de la llengua catalana. Fabra representa un compromís cívic pel país". Així, l'expresident de la Generalitat ha transmès la responsabilitat "màxima" que té cada un dels parlants de català: "Un terç de la població parla el català, trobo que és una xifra prou esgarrifosa perquè ens plantegem tots plegats què hem de fer, què podem fer nosaltres?"

"Les llengües moren quan els seus parlants deixen de parlar-la"

Quim Torra ha assenyalat diverses situacions quotidianes per explicar la situació "d'emergència" que s'està vivint al país pel que fa a la llengua catalana: "Només el 6-7% de les sentències judicials s'escriuen en català, a les casernes de la guàrdia civil ja no existeix el català, però és que només un 15% de nosaltres consumim canals en català. La llengua catalana no és una llengua, ara mateix, de la qual puguis veure plenament quan vas al metge, a la feina o a la muntanya, per exemple. Si nosaltres, en tots els àmbits, privats i públics de la vida, continuem parlant català ens en podem sortir, però hem d'estar actius".

"La llengua catalana no ha sortit indemne del franquisme"

Segons Torra el franquisme va ser "esgarrifós" per la llengua catalana i els danys que es van fer no s'han pogut recuperar avui en dia encara: "Durant la guerra, l'any 1938 encara es va celebrar el Dia del Llibre i el llibre més venut va ser Aloma de Mercè Rodoreda, el 39, el llibre més venut a Catalunya va ser Discursos del Caudillo, pel país és una destralada monumental".

Així, l'expresident ha explicat que la desnormalització del català en aquella època va ser "bestial": "L’any 1936 s’editaven al voltant d’uns 800 títols en català i no tornem a poder fins al 1977, més de 40 anys després, un país no surt indemne d’això".

"Parlant el català en totes les circumstàncies li donem valor"

Un dels deures que ha volgut posar Torra explícitament als assistents de la conferència ha estat "fer-se voluntaris per la llengua", remarcant així la importància que té per ell el tema del voluntariat. També ha proposat fer l'exercici de "parlar en català 15 dies seguits durant les 24 hores": "Si no fem el mínim esforç per parlar català, no estem permetent que aquella persona que no el parla s’integri a Catalunya. En canvi, si fem l’esforç de mantenir una conversa en català, donem la imatge de donar-li valor al català, de demostrar que ens importa. Si nosaltres renunciem a parlar aquesta llengua, per què altra gent hauria de voler aprendre-la?"

Per acabar, l'últim repte que ha proposat Quim Torra ha estat "intentar parlar millor el català": "En aquest tema no hi ha excusa, a vegades m’esgarrifo escoltant a la televisió i a la ràdio com es parla el català, com a societat hem de fer l'esforç. Si nosaltres avui parlem català és perquè els pares i els avis ens han parlat català i en la seva època va ser molt més difícil".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem