Raül Romeva anima a la "responsabilitat política" de tothom en el seu últim llibre

L'economista santcugatenc, exconseller de la Generalitat i ex-pres polític, ha presentat 'Idiota! Breu tractat sobre el respecte' a la seu d'Òmnium Sant Cugat

L'economista santcugatenc Raül Romeva reflexiona en el seu últim llibre sobre la necessitat de polítics, periodistes i ciutadans en general de tenir més "responsabilitat política" i intentar "canviar les coses" en lloc de "buscar culpables". Amb aquestes paraules ha volgut sintetitzar la seva obra, Idiota! Breu tractat sobre el respecte, que ha presentat aquest dimarts a la seu d'Òmnium Sant Cugat a través d'una conversa amb la periodista Maria Xinxó. I a l'acte també ha definit el llibre com un breu tractat sobre el "respecte".

Públic, a la presentació del llibre de Raül Romeva a la seu d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: TOT

Públic, a la presentació del llibre de Raül Romeva a la seu d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: TOT

Per què un tractat sobre el respecte?

Romeva ha començat justificant la seva obra dient que "volia fer un llibre fa molt de temps sobre el respecte" perquè com a pare i persona que consumeix mitjans de comunicació li "preocupava la banalització de la falta de respecte". I ha revelat que un dels detonants que li va fer decidir-se per escriure el llibre va ser que la seva filla de 16 anys li va agafar per llegir el best seller Surrended by idiots de Thomas Erikson. "Hi ha una tendència a parlar que els idiotes són els altres i els que no pensen com tu" i davant d'això Romeva ha volgut reclamar més "respecte".

A més a més, un altre motiu per escriure l'obra ha sigut, segons ha dit Romeva, apel·lar a l'origen etimològic de la paraula "idiota". Ha dit que a la Grècia clàssica es considerava idiota aquelles persones que només es preocupaven pel seu interès i això es confrontava amb el que s'interessaven en el bé comú. Dit això ha criticat l'aparició dels populismes i s'ha referit al fet que des de la segona meitat del segle XX si s'analitzen com han arribat al poder Mussolini, Trump, Abascal o Milei en tots es trobarà el mateix modus operandi: Alimentar l'antipolítica en una primera etapa; en una segona, estigmatitzar els col·lectius: "negres, jueus, musulmans, dones, homosexuals o tots plegats", s'hi ha referit; o culpabilitzar el col·lectiu en una tercera etapa.

Per a ell, aquesta manera de funcionar ha permès que en un moment "d'esgotament" i de "crisi" hi hagi un "caldo de cultiu" que ha permès que els populistes i l'extrema dreta "se'n surtin molt bé". I davant d'això ha volgut apel·lar a la responsabilitat política dels mateixos polítics, però també dels mitjans de comunicació i de tots els ciutadans.

Presentació del llibre de Raül Romeva amb Maria Xinxó a la seu d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: TOT

Presentació del llibre de Raül Romeva amb Maria Xinxó a la seu d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: TOT

 

La responsabilitat de polítics, periodistes i ciutadans per tenir més respecte

Sobre la responsabilitat dels polítics, Romeva ha afirmat que la primera responsabilitat dels partits polítics és "deixar de buscar culpables fora". "Deixem de parlar en tercera persona i comencem a parlar en primera persona perquè si no difícilment trobarem la solució", ha sentenciat l'autor. I ha apel·lat a "rehumanitzar la política" perquè "si no ho fem i donem via lliure a l'antipolítica, acabarem entregant la política a aquells que no volen fer política i volen fer l'idiota i defensar els seus interessos particulars."

Quant a la responsabilitat dels periodistes i mitjans de comunicació, ha criticat que "avui el model no és comunicar sinó cridar l'atenció". "Això a mi em sembla perillós", ha expressat. "Al final alimentem una societat en què la reflexió, el matís i l'argument fan nosa. Aquí es mou molt bé l'extrema dreta. Dono canya als mitjans perquè ens l'estem jugant molt", ha exclamat. I sobre això ha afegit una metàfora del llibre que fa referència a deixar de posar l'accent en el dit, si no en la lluna per explicar que no s'ha de confondre el "soroll" amb el "projecte" i la "proposta". "A qui té proposta no li interessa que hi hagi soroll. Fixem-nos a qui li interessa que sigui així i veurem on tenim el problema". També ha criticat els titulars cridaners que canvien la realitat. "És just i necessari simplificar, però sempre que no canviïs la realitat", ha argumentat.

I respecte a la responsabilitat dels ciutadans, ha insistit en la "responsabilitat personal" i en què la consciència d'agent polític la té cadascú. I ha criticat a les persones que estan a l'administració sense consciència de responsabilitat política. "El problema és tenir un càrrec i no tenir consciència de tenir-lo", ha expressat.

Per últim, s'ha referit al fet que en el llibre tracta de donar solucions als tres problemes que assenyala al llibre: el populisme polític, el simplisme comunicatiu i el narcisisme social.

Entre el públic assistent a la presentació hi havia la regidora Gemma Aristoy i el tinent d'alcaldia Bernat Picornell, companys de partit de Romeva La llibreria La Salvatge ha venut llibres durant l'acte perquè l'autor els pogués signar al final de la presentació.

Sobre l'autor

Raül Romeva i Rueda és economista, doctor en relacions internacionals i en ciències de l’educació i l’esport, escriptor, analista i polític català. Ha escrit prop d’una vintena de llibres, com ara Esperança i llibertat (2019), Des del banc dels acusats (2019), Ubuntu: La República del bé comú (2020), A l’altra banda del mur. Repensar les presons per millorar la societat (2022) i el poemari Pres (2022). Va ser conseller de la Generalitat entre el 2016 i el 2017 i va estar empresonat des del 2 de novembre del 2017 i fins al 2021.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem