Rebeca Galan: “Ser beneficiaris de Música per la Solidaritat és un gran regal”

Entrevistem a la coordinadora general del Gilgal Solidari

El Gilgal Solidari és l’entitat beneficiària del concert Música per la Solidaritat que organitza el Rotary Club des de fa 15 edicions. Rebeca Galan n'és la coordinadora general. La recaptació anirà destinada a renovar el material tecnològic del centre, que és crucial a l’hora de desenvolupar les seves tasques. Situats a la plaça del Coll, fa anys que creen sinergies amb el barri, col·laborant amb la xarxa de veïns, la residència i altres entitats. El concert és diumenge 10 d’abril al Teatre-Auditori i les entrades es poden adquirir al web del teatre.

Com va sorgir la col·laboració amb el Rotary Club?

Vaig contactar amb la Montse Moral, membre del Club, per un treball de cooperació internacional en què participàvem. Ens va anar seguint i un dia ens va proposar anar a presentar el nostre projecte. L’acollida va ser fantàstica i ens volien donar suport. Les sinergies entre persones que es dediquen al servei a la comunitat és molt fàcil.

I els van escollir per ser entitat beneficiària del concert Música per la Solidaritat.

Jo estava a punt de plorar. Estàvem molt emocionades i contentes. Aquí tot és voluntariat. Hi ha una comunitat al darrere que ho fa possible, però això s’ha fet molt gran. L’equip tecnològic és de quarta mà i va molt lent, i el necessitem pels nostres serveis: el reforç, el locutori social, els registres, l’acompanyament social...

I què significa per vostès aquest reconeixement?

Tindrà molt de ressò i els músics que hi participen són una passada i ens coneixíem ja d’abans. Hi ha gent que quan ha vist que ens coneixia s’ha animat a participar. És un gran regal. Ens animen, ens diuen que ho petarem, que podrem recaptar molts diners...

Quants usuaris tenen?

Tenim 52 infants, fem unes 400 atencions d’acompanyament social, el locutori està tot el dia engegat, al Rober tenim enguany 500 persones, 25 persones a les classes de llengua...

Durant el primer confinament van treballar per donar recursos.

Sí, teníem obert per oferir informació, roba i que fessin servir Internet. Tot el municipi s’hi va implicar. A més, teníem cinc voluntàries que atenien els infants de primària per videotrucada. Amb els de l’ESO també hi parlàvem diàriament. 

“El Gilgal És un camí de solidaritat però també d’amistat. Com un viatge en què totes les parades són de luxe”

Quins valors defineixen el Gilgal Solidari?

La solidaritat, la generositat, l’empatia, la vocació i el compromís. Sobretot el compromís. Perquè si amb els voluntaris no hi hagués compromís, no hi hauria continuïtat dels projectes, i sí que n’hi ha.

Aquest projecte sorgeix de l’Assemblea Cristiana Gilgal. Quin paper té l’església?

Eren un grup de gent jove que en acabar els estudis volien crear un voluntariat. Vam començar a l’església i després vam obrir un espai amb un altre NIF, que és aconfessional i apolític, per compartir el que som sense fer proselitisme. Compartir amb la comunitat el que ens ha donat a nosaltres.

Com és el dia a dia al Gilgal?

Obrim la porta a les 8:30 h, posem la cafetera i els ordinadors i comencem a rebre gent per diversos tràmits, resoldre dubtes, rebre assessorament, estudiar... És un riuet de gent. I a la tarda venen els infants i joves, que estan amb els monitors. I així fins a les 22 h.

També s’han mogut arran del conflicte a Ucraïna.

Vam valorar amb Creu Roja i Càritas d’obrir al matí tres tallers de llengua castellana per a les famílies que acaben d’arribar. Per a que omplin de significat el temps mentre s’acaben de situar. També els atenem des del Rober i col·laborem amb la Fira de Barcelona. És molt greu i aprofitem per fer un crit per la pau.

Com pot ajudar la gent a la vostra entitat?

Pensant en nosaltres, venint a fer un voluntariat, portant roba... A les xarxes socials anem publicant el que necessitem. I venint al concert! També hi ha gent que es fa sòcia, això ho estem acabant d’enllestir.

Podran anar tots al concert?

El Rotary ens donarà 30 tiquets per a la gent que no podria pagar-se l’entrada i gaudir de l’espectacle. Serà un concert molt potent!

Els veurem a l’escenari?

Hem fet un vídeo divertit ensenyant els problemes que tenim amb els ordinadors o les impressores, que s’encallen. I així fer una picada d’ullet al fet que la recaptació s’invertirà en renovar el material. A més, faré un parlament on vull que pugi gent que és important per mi. És un camí de solidaritat però també d’amistat. És com un viatge en què totes les parades són de luxe.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem