Un recital d'alt nivell recordant Josep Carner inaugura el Festival Nacional de Poesia

El Festival Nacional de Poesia omplirà de versos Sant Cugat durant tot el mes d'octubre

La vintena edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat ja ha arrencat amb l'acte inaugural al Teatre-Auditori on el Coronavirus ha tingut protagonisme destacat. Primer, per les mesures que el Teatre-Auditori ja dur a terme des de fa uns mesos, i segon, en els parlaments de l'alcaldessa i la consellera de cultura que han servit d'obertura d'un festival, organitzat per l'Ajuntament, que compta amb una vintena d'actes presencials i virtuals donades les circumstàncies.

El Teatre tenia la platea plena de santcugatencs i santcugatenques que no s'han volgut perdre el tret de sortida del festival, així com diverses personalitats polítiques i del món de la cultura com membres de l'Ajuntament, la consellera de Cultura, Angels Ponsa, el Director de la institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, entre altres.

Miscel·lània d'obres de Josep Carner

L'acte d'obertura ha anat a càrrec de l'actor santcugatenc Jordi Bosch en el que ha recordat la figura del poeta Josep Carner a través de fragments de la seva obra que duia com a títol "L'home sol en la serenitat". Els intèrprets dalt l'escenari han estat la santcugatenca Emma Vilarassau, Jordi Boixaderas i Carme Fortuny, juntament amb dues cantants que han posat el toc de dinamisme a l'actuació. L'espectador ha gaudit d'una hora de recital, música, llums i colors.

"La Cultura és segura"

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha iniciat el seu parlament dient que "La cultura ha viscut i està vivint moments complicats. La pandèmia ens ha descobert coses que potser no ens havíem fixat abans". Amb relació a la cultura ha afegit que "és temps de cuidar la nostra ànima i la cultura té un paper fonamental. Aquesta ciutat està convençuda que la cultura amb els protocols adients és segura". Respecte al moment en què ens trobem de la pandèmia del Coronavirus, Ingla ha volgut destacar que "afrontem uns dies complicats en els quals no hem d'abaixar la guàrdia i aplicar mesures per poder dur a terme actes com aquest".

festival nacional poesia sant cugat

La consellera Àngels Ponsa (centre) i l'alcaldessa Mireia Ingla (dreta) FOTO: Ajuntament

Per acabar, l'alcaldessa ha comentat que el festival d'enguany és especial per la seva "vintena edició i per la pandèmia com les càpsules que s'han fet virtualment al Claustre". A més, ha destacat que el festival posa la ciutat com a referent de poesia a Catalunya, i reafirma la seva vocació de donar veu als poetes i poetesses de parla catalana". També ha lloat el fet de tenir un premi d'honor de les lletres catalanes com l'Enric Cassasses, i ha agraït la feina feta per l'artista Paco Minuesa, l'associació Gabriel Ferrater, a Firart i al Teatre-Auditori.

"Els poetes han estat com els nostres metges de l'ànima"

En la intervenció de la consellera de Cultura i també santcugatenca, Àngels Ponsa, ha destacat els 20 anys de l'edició i que en el seu primer any ella era regidora de cultura de l'Ajuntament.
Ponsa creu que "en aquests 20 dies de poesia, tothom s'implica i els poetes han estat com els nostres metges de l'ànima que ens han curat moltes angoixes dins de la situació que estem vivint". Ha acabat recordant la figura de Josep Carner i els 50 anys que fa que va morir, dient-li que és el "príncep dels poetes". A més -ha acabat dient- que és un moment per reivindicar els nostres presos i preses polítics que no gaudeixen de la nostra llibertat".

Emma Vilarassau al final de l'acte, emocionada, ha demanat als assistents: "No ens deixeu; la cultura és segura".

 

D'esquerra a dreta: Esther Madrona, Tinent d'Alcaldia de Cultura, Mireia Ingla, Alcaldessa, Àngels Ponsa, Consellera de Cultura i el Director de la institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. FOTO: Cedida

D'esquerra a dreta: Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, Mireia Ingla, alcaldessa, Àngels Ponsa,

consellera de Cultura i el director de la institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. FOTO: Cedida

Tota la programació

El festival dura fins l'u de novembre amb diversitat d'actes, tant presencials com virtuals.

Actes presencials:

Dissabte 17 d'octubre. 20h. Celler modernista: Recital poètic 'Felanitx', d'Andreu Gomila, amb Ivan Benet (lectura) i Alfred Artigas (guitarra).
Dimarts 20 d'octubre. 20h. Vilab: Espai poètic amb Narcís Comadira.
Divendres 23 d'octubre. 20h. Celler Modernista: 'Branques i ales', amb Joan Deusa, Anna Gas, Xavier Mas Craviotto, Carla Fajardo i Chantal Poch.
Dissabte 24 d'octubre. 20h. Celler Modernista. Homenatge a Jordi Pere Cerdà, en el centenari del naixement del poeta de la Catalunya Nord.
Dilluns 26 d'octubre, 19.30h. Vilab: 'Pare què fem amb la mare morta', d'Antònia Vicens.
Divendres 30 d'octubre. 20h. Celler Modernista: 'Les gàrgoles i els mesos', d'Enric Casasses.
Diumenge 1 de novembre. 20h. Celler Modernista: 'Tot era una selva de paraules', amb Lluís Calvo, Ben Clark, Laia Llobera, Arnau Orobitg, Chus Pato, Josep Porcar i María Sánchez.

Actes virtuals (a les 20h al canal de YouTube de l'Ajuntament de Sant Cugat):

Dijous 15 d'octubre. Càpsula poètica amb Àngels Gregori.
Divendres 16 d'octubre. Càpsula poètica amb Bel Granya i Míriam Alamany.
Diumenge 18 d'octubre. Càpsula poètica amb Andreu Gomila, guanyador del premi de poesia Gabriel Ferrater
Dilluns 19 d'octubre. 'La vida silenciosa', documental sobre Lluis Solà
Dimarts 20 d'octubre. Càpsula poètica amb Juana Dolores Romero.
Dimecres 21 d'octubre. Càpsula poètica amb Jaume Pons Alorda
Dijous 22 d'octubre. Càpsula poètica amb Lucia Pietrelli
Diumenge 25 d'octubre. Càpsula poètica amb Francesc Parcerisas
Dimarts 27 d'octubre. Càpsula poètica amb Esperança Castell
Dimecres 28 d'octubre. Càpsula poètica amb Margarita Ballester
Dijous 29 d'octubre. Càpsula poètica amb Josep Pedrals.
Dissabte 31 d'octubre. Documental poètic amb Josep Vallverdú.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem