Reconeixement santcugatenc a tres dècades de versos de Lluís Calvo

L'acte d'homenatge s'ha emmarcat en la celebració del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

El poeta Lluís Calvo ha rebut un sentit homenatge poètic aquest dimarts, 17 d'octubre, a Sant Cugat. Un acte celebrat en el marc de l'espai poètic que acull regularment el Cafè Auditori, i dins dels actes del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha estat l'encarregada de presentar l'homenatge. En primer lloc, Borràs ha fet referència a la situació actual que està vivint Catalunya, recordant que "estem celebrant un Festival de Poesia intervingut". Amb tot, ha definit l'homenatge a Lluís Calvo com un dels actes que no es podien retallar dins del programa. "És evident que aquest homenatge s'havia de fer enguany, perquè és enguany quan se celebren aquests trenta anys d'activitat poètica", ha aclarit.

Del poeta, ha dit que "se'n podrien dir moltes coses: poeta, assagista... però sobretot un lector intel·ligent", i de la seva poesia, que "no és un poeta fàcil, ja que obliga a pensar, i a tornar-hi diverses vegades".

Borràs durant la seva intervenció FOTO: Artur Ribera
 

Lluís Calvo, en la seva intervenció, ha fet una ferma defensa de la cultura. "Ara més que mai és el moment de la cultura", ha reivindicat, afirmant que és una "cultura que en les últimes dècades s'ha deixat bastant de banda; i és la cultura la que ens ha definit i ens ha de definir". En aquest sentit, l'ha posat al capdavant del futur. "Ara que es parla de competències, de la cultura ningú n'ha dit res. I aquí tenim una arma poderosíssima, perquè si una cosa ens ha fet forts, aquesta ha estat la nostra llengua i cultura. Això no ens ho traurà ningú", ha reivindicat.

Les paraules han donat pas a una lectura poètica dels versos que es recullen al llibre Llum a l'arsenal (Lleonard Muntaner, 2017), una antologia que recull cent poemes de l'escriptor santcugatenc escrits en aquests trenta anys de trajectòria, des del 1987 al 2017. Un llibre editat per David Jiménez i Cot, i amb pròleg de Jordi Marrugat, que s'ha publicat dins la col·lecció La Fosca.

Per l'escenari han passat els també poetes Antoni Clapés, Anna Gual, Laia Llobera, M. Antònia Massanet, Marta Pessarrodona, Jaume Pons Alorda i Aina Torres. Tots ells han dedicat unes paraules al poeta homenatjat. N'han destacat la seva capacitat crítica i la seva recerca constant; també la seva voluntat i predisposició per empènyer els joves poetes a seguir amb la seva carrera, entre altres aspectes.

Diferents poetes han llegit els versos de Calvo  FOTO: Artur Ribera

Pel que fa a la lectura de poemes, s'han sentit els versos de poemes com Principi d'incertesa, Llegendes urbanes, Sortilegi, L'empestat o Ell o l'instint de la bèstia.

L'acte ha finalitzat amb una breu presentació de l'antologia per part de lluís Calvo, qui també ha fet un repàs als versos que contè, llegint, entre altres, Àgora o Jardí Botànic.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem