Recorregut per les escultures públiques de Sant Cugat

La ciutat compta amb 24 obres que llueixen als carrers i les places

Sant Cugat disposa de 24 escultures públiques ubicades en diferents espais de la ciutat. Descobrim quines són aquestes obres, i el seu significat.
Homenatge a Lluís Millet

 

millet

millet


 

Autor: Grau-Garriga (1949)

Ubicació: Plaça de Lluís Millet

Monument a Lluís Millet, fundador de l'Orfeó Català i compositor del Cant de la Senyera, així com impulsor de la cultura catalana, i un dels primers directors de la Societat Coral la Lira. L'escultura presideix la plaça dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sant Cugat des del 1951.

 

Sant Francesc

 

sant francesc

sant francesc

Autor: Josep Maria Brull (1962)

Ubicació: Plaça de Sant Francesc

Estàtua que dona nom a la plaça. Obra de Josep Maria Brull, actualment llueix una rèplica feta per l'escultor Miquel Adell després que quedés malmesa per uns actes vandàlics l'any 2004.

 

Monument a Josep Anselm Clavé

 

anselm clavé

anselm clavé

Autor: Ramon Millet (1982)

Ubicació: Plaça d'Octavià

Monòlit de pedra de 220 x 100 x 100 cm, de base triangular i costats també triangulars, sobre una base de pedra. Conté l'escut de la Societat Coral La Lira, en pedra. És un homenatge al fundador de corals del segle XIX, erigit per la societat local La Lira per a commemorar el centenari de la seva creació.

 

Torre Gaudí

 

torre gaudi

torre gaudi

Autor: Antoni Roselló (1991)

Ubicació: Avinguda de Gaudí

Escultura d'acer de 1500 x 150 x 150 cm. Consisteix en una planxa foradada i lleugerament inclinada, acabada en punxa, amb un contrafort darrere, dividit en pisos que s'uneixen a la planxa primera per unes peces que semblen dents. És un homenatge a Antoni Gaudí.

 

Gran avió d'hèlix vermella

 

Captura de pantalla 2017 08 02 a las 20.11.39

Captura de pantalla 2017 08 02 a las 20.11.39

Autor: Riera i Aragó (1991)

Ubicació: Passeig de Torreblanca

L'escultura està situada davant l'edifici del Policlínic, amb unes dimensions de 10 x 5,20 x 0,57 metres.

 

Diàleg

 

 3258201

3258201

Autor: Pep Codó (1993)

Ubicació: Centre Cultural

L'11 de setembre de 1993, i dintre dels actes programats per a la celebració de la Diada, s'inaugurava el grup escultòric de l'artista local Pep Codó, Diàleg. Dos caps de grans dimensions que volen simbolitzar el diàleg que propicia l'espai del Centre Cultural. Les escultures estan realitzades en basalt de la roquera de Castellfollit.

Al mateix centre cultural hi ha l'obra Llinda, de Riera i Aragó (1992). Una escultura arquitectònica a la façana.

 

Club Muntanyenc

 

Club muntanyenc

Club muntanyenc

Autor: Xavier Costa (1994)

Ubicació: Plaça de la Vila

Escultura dedicada al Club Muntanyenc Sant Cugat amb motiu del cinquantè aniversari de l'entitat (1944-1994). Inicialment estava ubicada al Parc Central. L'obra, de 208 x 20 x 166 centímetres, està feta de pedra i ferro. L'escultura pren les inicials de l'entitat per compondre unes línies amb el perfil de la muntanya. L'escultura juga amb els dos colors de la pedra per insinuar unes muntanyes nevades. El conjunt és una composició horitzontal que s'aguanta sobre dues columnes d'acer inoxidable.

 

Bust de Miquel Cabanas Alibau

 

Miquel Cabanas Alibau Haidy

Miquel Cabanas Alibau Haidy

Autor: Frederic Cabanas (1995)

Ubicació: Jardins del Monestir

Escultura de bronze i pedra de 62 x 70 x 95 cm dedicada a Miquel Cabanas i Alibau. Homenatge pòstum del 1995 del seu fill Frederic Cabanas. Miquel Cabanas i Alibau va ser un pintor i escriptor, que visqué i morí a Sant Cugat. S'hagué d'exiliar per haver lluitat al costat de la República a la Guerra Civil. Retornat a Sant Cugat, fundà l'agrupació Estudi d'Art i fou professor de pintura de l'Escola Municipal de Belles Arts de la localitat.

 

Obelisc

 

Obelisc

Obelisc

Autor: Antoni Roselló (1996)

Ubicació: Ronda Nord amb avinguda de Francesc Macià

Pensada com un element identificatiu del barri de Coll Favà, està formada per dues piràmides sustentades una sobre l'altra, amb 33 metres d'alçada. El tipus d'acer li dona el característic acabat oxidat.

 

Homenatge a Gabriel Ferrater

 

Ferrater

Ferrater

Autor: Pep Codó (1998)

Ubicació: Jardins del Monestir

Escultura en homenatge a Gabriel Ferrater i Soler, poeta, crític, traductor i lingüista català. Va ser el primer poeta modern de la literatura catalana de postguerra i el que més influí en la joventut i els poetes posteriors.

 

Piràmide

 

Piramide

Piramide

Autor: Ricard Sala (1998)

Ubicació: Plaça del Doctor Galtés

Escultura a la zona enjardinada de la plaça, donació del Rotary Club local.

 

Homenatge a la dona

 

homenatge dona

homenatge dona

Autor: Lluís Ribas (2000)

Ubicació: Plaça de l'alcalde Magí Bartralot.

Prisma de formigó buidat en la part central, on queda al descobert la part central del tors nu d'una dona. A la part superior de la peça sobresurten els ferros del forjat de formigó i a la part inferior hi ha la placa de bronze amb la inscripció. Escultura de formigó, ferro i bronze, de 200 x 50 x 50 cm.

 

Homenatge Francesc Cabanes Alibau

 

francesc cabanas alibau

francesc cabanas alibau

Autor: Pascal Plasència (2002)

Ubicació: Jardins del Monestir.

Escultura de bronze dedicada al pintor Francesc Cabanes i Alibau.

 

Homenatge a Ramon Barnils

 

Ramon Barnils

Ramon Barnils

Autor: Pep Codó (2003)

Ubicació: Parc de Ramon Barnils.

Escultura d'homenatge al periodista santcugatenc Ramon Barnils, consistent en la signatura del periodista en tres dimensions realitzada en ferro forjat.

 

Sense títol

 

IMG 20170802 WA0007

IMG 20170802 WA0007

Autor: Xavier Agraz (1997)

Ubicació: Plaça de l'Onze de Setembre

L'última escultura de l'escultor Xavier Agraz, mort l'any 1993, en col·laboració amb Pep Codó.

 

Homenatge a Rafael Casanova

 

casanovas

casanovas

Autor: Antoni Roselló (2007)

Ubicació: Plaça de Rafael Casanova

Escultura en homenatge a Rafael Casanova com a reconeixement a un dels principals símbols de la lluita per la recuperació de les llibertats nacionals de Catalunya.

 

Intro I + Intro II + Intro III

 

intro

intro

Autor: Frederic Gómez (2009)

Ubicació: Avinguda de Francesc Macià

Les tres peces duen el subtítol dels tres gèneres literaris clàssics: poesia, narrativa i teatre. Una iniciativa que vol promoure i difondre l'art en tres dimensions dins l'espai urbà.

 

Homenatge als Mitjans de Comunicació

 

mitjans

mitjans

Autor: Pep Codó (2010)

Ubicació: Carrer de Sant Jordi

Escultura en homenatge als mitjans de comunicació local, inaugurada coincidint amb la celebració dels 25 anys del TOT Sant Cugat. Aquesta escultura està situada a la cruïlla del carrer Sant Jordi amb la rambla de Can Mora.

 

Al Vent

 

Al vent

Al vent

Autor: Andreu Alfaro (2009)

Ubicació: Carrer de Martorell

Obra de l'artista Andreu Alfaro, mort el desembre de 2012, ubicada a la rotonda de la intersecció dels carrers de Martorell, Rovellat i avinguda del Carril. L'escultura estava instal·lada a la seu barcelonina del Banc Sabadell, que la va cedir l'octubre del 2009 a l'Ajuntament.

 

Socle des formes

 

socle

socle

Autor: Salvador Juanpere (2012)

Ubicació: Plaça de l'Om

L'escultura Socle des formes, de Salvador Juanpere, llueix a Sant Cugat de manera permanent des del 2014 després de la seva cessió per part de la Fundació Privada Vila Casas.

 

Rosa dels vents

 

Rosa dels vents

Rosa dels vents

Autor: Pep Codó (2017)

Ubicació: Turó de Can Mates

Coincidint amb la celebració dels deu anys del Parc del Turó de Can Mates (maig 2017), s'inaugurava l'escultura la Rosa dels Vents a la part més alta del turó a Sant Cugat del Vallès. Un conjunt escultòric de setze elements, executats en granit, disposats en grups de dos, i en què els dos elements de cada grup formen un en positiu i l'altre en negatiu la lletra inicial de cada vent que conforma la Rosa. Quan s'observen correctament les dues parts complementàries, coincidirà amb la direcció del vent assenyalat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem