Ribot (Aliats amb l'Autisme): "L'autista no és el problema, el problema és l'entorn"

Entrevista a la presidenta de l'Associació Aliats amb l'Autisme, una de les entitats beneficiàries de la 17a edició del concert Música per a la Solidaritat del Rotary Club Sant Cugat

L'Associació Aliats amb l'Autisme té poc més d'un any, i fins a dia d'avui, ha tractat amb 15 nens i nenes amb TEA. Aquest any, és una de les entitats beneficiàries de la 17a edició del concert Música per a la Solidaritat, organitzat pel Rotary Club Sant Cugat. En aquesta ocasió, el concert l'oferirà Coldday, un grup tribut a Coldplay, el 13 de gener al Teatre-Auditori. Les entrades tenen un cost de 20€ i ja es poden comprar a les taquilles del Teatre-Auditori i a l'Oficina d'Informació i Turisme. És per això que entrevistem a la seva presidenta, Marta Ribot, perquè expliqui com treballa aquesta associació.

Més info: Torna el concert Música per a la Solidaritat, del Rotary Club Sant Cugat

D'on neix l'Associació Aliats amb l'Autisme?

Neix d'una necessitat personal. La nostra filla petita, la Lia, li van diagnosticar autisme amb dos anys, ara en farà 15, i el que nosaltres ens trobàvem és que hi havia moltes necessitats no cobertes. Aleshores, amb la meva parella vam començar a contactar amb professionals especialistes en autisme, ens vam formar i anàvem tapant els forats que necessitava la Lia, però hi havia altres famílies que es volien anar sumant al nostre projecte i avui dia ja som una associació de famílies i professionals que donen suport a persones amb condició autista. Sobretot tractem amb preadolescents i adolescents. A partir dels 9-10 anys els serveis disminueixen moltíssim, fins i tot desapareixen i llavors vam voler reforçar a partir d'aquestes edats. Vam començar donant suport en l'àmbit familiar i educatiu, que era la primera necessitat, i al lleure ens hem anat ficant perquè les famílies ens ho han demanat.

En què consisteix el programa terapèutic que ofereixen?

Tenim un local a Sant Cugat que fem servir com a aula general, no només acadèmica sinó aula terapèutica també. És a dir, fem tasques terapèutiques complementàries a l'escola i analitzem quines són les necessitats que l'alumne té i que l'escola no pot assumir, ens coordinem. Treballem de manera individual o amb petits grups. A més, no és només acadèmic, treballem tota la part terapèutica; de relacions socials, de funcions executives... No pots treballar una cosa desvinculada de l'altra, al final és una cosa que va tot junt.

“La generositat de donar beneficis a projectes així em sembla genial”

Personalment, què li ha aportat aquest projecte?

He fet un canvi de vida total, soc veterinària de professió, tenia la meva clínica a Sant Cugat. Però clar, arriba un moment que dius: "No li dedico prou temps de qualitat a la meva filla que necessita una atenció diferent". Primer passes el procés de dol, el procés d'acceptació i aleshores vaig dir: "Vaig a entendre què és l'autisme". No entenia a la meva filla. Arran de començar a entendre l'autisme és quan comences a adonar-te de moltes coses i dius: "Ostres és que el problema no és ella, ella té una manera de fer diferent, el problema és l'entorn en què està".

En què senten que ajuden més?

Depèn del cas, perquè hi ha molts casos, però bàsicament t'ho resumiré en què a l'escola els hi treus un pes de sobre, però perquè manca molta formació. Hi ha molt bona voluntat, però moltes vegades les coses no surten bé perquè no saben, aquesta és la realitat que ens trobem. Aleshores, quan dones eines a la persona, a l'escola i a la família, al final tot millora i flueix d'una altra manera.

Per què decideixen crear un casal d'estiu?

El casal d'estiu neix una mica de l'experiència negativa que hem tingut moltes famílies, perquè el que se suposa que és un espai d'oci i social, acaba sent un espai de frustració i angoixa que després et deixa una ressaca de dies o setmanes amb estrès i ansietat. Si el teu fill està nerviós, després es nota en la dinàmica familiar, és tot una roda. Aleshores, el casal va ser una cosa que vam dir: "Com no existeix, anem a fer-ho!" Teníem l'espai que al juliol no s'utilitzava i ho vam tirar endavant. La veritat és que ha funcionat molt bé.

“A partir dels 9-10 anys els serveis [per a nens amb TEA] disminueixen moltíssim, fins i tot desapareixen”

Durant el curs tenen un espai de lleure?

Ara obrirem un nou projecte d'oci i de lleure, com un esplai adaptat que es farà dos dissabtes al mes i començarem ara el 13 de gener. L'objectiu és oferir un espai on els nens i nenes amb TEA puguin crear un grup d'amics, que es creïn afinitats entre ells i ajudar-los una mica en les relacions socials.

Què en pensa de la iniciativa solidària del Club Rotary, ho coneixia?

No la coneixia, m'he informat posteriorment. Em va arribar a través d'un conegut. Aleshores, vaig quedar un dia amb elles, em van explicar com funciona el Club Rotary i em sembla fascinant la veritat, estic molt agraïda perquè realment és una gran iniciativa i que tinguin aquesta generositat de donar beneficis a projectes així em sembla genial. La meva filla anirà encantada al concert, Coldplay li encanta, és un concert familiar, inclusiu, pot anar tothom, em sembla molt encertat.

On destinaran els beneficis del concert?

Ho destinarem a bonificar el 75% de la quota del casal d'estiu. Les famílies ja tenen molts sobrecostos en el seu dia a dia i la veritat és que bonificar el casal és un descans per elles i aconsegueixes que qualsevol mena de família pugui venir, no només les que tenen una comoditat econòmica.

“Els beneficis del concert del Club Rotary els destinarem a bonificar el 75% de la quota del casal d’estiu”

Sant Cugat adapta els espais als nens i nenes amb TEA?

S'estan fent moltes coses des de la Taula TEA. En el Trenet de Nadal, per exemple, no han de fer cua que és una cosa que els posa molt nerviosos perquè no entenen per què l'han de fer. D'altra banda, quan donen la carta als reis també tenen un horari on ho poden fer amb més tranquil·litat. La cavalcada té un moment en què s'abaixa la música i deixen de tirar caramels, els donen a les mans, és un tram on hi ha més vorera, es pot accedir millor i pots marxar millor. En general, les aglomeracions i els sorolls no els van bé, i la veritat és que l'ajuntament de Sant Cugat està molt obert ara, portem uns anys treballant-hi i es van fent moltes coses.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem