S. Brotons: “És un viatge amb moltes sensacions i és optimista, tot i la tragèdia final”

El director de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat dirigirà aquest vespre a les 20:00 al Teatre-Auditori de Sant Cugat l'Stabat Mater de Brotons, un concert històric compost per ell mateix

Aquest vespre a les 20:00 al Teatre-Auditori de Sant Cugat l'Stabat Mater de Brotons,  un concert històric compost per Salvador Brotons, director de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat.

Per què és important anar a veure l’Stabat Mater?
Aquesta obra es va estrenar l’any 2000 amb un èxit memorable i no s’ha tocat més aquí.  La crítica va ser molt bona, cosa que no acostuma a ser habitual en les obres d’èxit. Finalment, per la meva insistència s’ha pogut programar a Granollers, a Sant Cugat i al Palau de la Música. Personalment, crec que és una de les obres més importants que mai he escrit. És una obra on passen moltes coses i té molta profunditat. Per això, trobo que és una de les obres més completes que mai he fet.

És una obra històrica...
Hi ha molts compositors que han compost  Stabat Mater.  Però, abans de compondre la meva versió no en vaig voler escoltar cap altra. No em volia influenciar ni per Pergolesi ni per tots els grans compositors que n’han escrit. Vaig llegir-me molt el text i vaig anar destriant. Acaba amb el darrer temps, In Paradisum, una música que et trasllada al Cel i sembla que flotis. És un final molt seductor.

Farà flotar a la gent?
Amb el Cor costa poc perquè la gent cantant provoca vibració. És una obra pensada per a emocionar i perquè l’escoltis i la vagis paint i digerint, amb molta diversitat de sentiments. Moments amorosos, agressius, moments més plàcids... Passes per moltes muntanyes i valls i al final arribes al Paradís. Arribar al Paradís és extraordinari!

Què li va interessar més?        
Hi ha gent que pensa que soc molt creient i no. No crec en cap religió. Però, la imatge d’una mare veient el fill patint a la creu fa posar els pèls de punta. El text està molt bé i permet molt de contrast. Per això em va fascinar.

És una obra renovadora?

És una obra espiritual amb molt contingut. És un viatge amb moltes sensacions i és optimista, tot i la tragèdia del final. Però, si t’ho mires des del punt de vista que existeix un altre món... Que bonic!

I participarà la soprano Marta Mathéu, una promesa...
Sí, la conec bé perquè ja ha participat en moltes obres meves. Ho fa molt bé i té una veu màgica i extraordinària. I el tenor Roger Padullés i Pau Armengol no els conec, però m’han dit que ho fan molt bé.

I el Cor Jove Amics de la Unió?

Són molt bons. M’agrada molt fer coses amb gent jove perquè les veus són molt fresques i penso que ho faran molt bé.

Pot ser una de les grans obres de la temporada?
Ja m’agradaria! Si aquesta obra es pogués sentir en auditoris d’arreu i de prestigi segur que arrelaria, però per fer això has de tenir moltes connexions...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem