Sant Cugat: un plató molt versàtil per a cinema i sèries

Entre l’any 2021 i el 2022 s’ha rodat 20 pel·lícules i sèries a Sant Cugat, amb empreses capdavantes de l’audiovisual com Netflix, Movistar+, TV3 o l’ESCAC

Sant Cugat és la tercera ciutat del país on es fan més rodatges de cinema. Segons dades facilitades per l’Ajuntament, només Barcelona i Girona superen el nostre municipi en aquest rànquing. I és que entre 2021 i 2022, el consistori va fer 101 autoritzacions per a filmar pel·lícules, curtmetratges, sèries, sessions fotogràfiques, anuncis publicitaris o programes de televisió i ràdio. La previsió és acabar el 2022 amb uns 120 rodatges, fet que situaria la mitjana en uns 60 rodatges l’any.     

El curtmetratge 'Ara' va fer servir Sant Cugat com a únic escenari (director: Roger Comella, 2022).

Neix la Film Comission

Quan s’està preparant una producció audiovisual és molt necessari tenir una bona previsió ja que una iniciativa com aquesta requereix de molts professionals treballant a la vegada i també una gran despesa econòmica. És per això que el fet de tenir facilitats a la localització del rodatge és de gran ajuda. Degut a la demanda creixent i amb aquest platejament en ment l’ajuntament ha estrenat un nou servei anomenat Sant Cugat City of Film.

Sant Cugat és la tercera ciutat on es fan més rodatges de cinema, per darrere de Girona i Barcelona

En cercles audiovisuals això és coneix com una Film Comission, és a dir, una espècie de finestreta única administrativa on cada producció pot solucionar totes les necessitats derivades de l’enregistrament. Permisos d’ocupació de la via pública, talls de carrer, seguretat, allotjament, àpats, etc. L’objectiu és que els directors de producció tinguin el màxim d’assessorament i facilitats per trobar i acomodar-se als diversos espais que la ciutat ofereix com a plató. Actualment Sant Cugat també forma part de la Catalunya Film Comission, un organisme equivalent però que engloba la totalitat del territori català i que deriva produccions a un lloc o a un altres segons els requeriments de cada pel·lícula, sèrie, curtmetratge o documental.

82 espais converteixen Sant Cugat en un dels lloc més atractius del país per a rodar cinema

Hollywood i cinema català

El film Marlowe protagonitzat per Liam Neeson i dirigit per Neil Jordan ha estat la producció més sonada que ha passat per Sant Cugat. L’adaptació al cinema del mític personatge literari de Raymond Chandler va fer servir una casa de La Floresta pel imitar la Califòrnia de principis del segle XX.

Hollywood a banda, la sèrie de Netflix El inocente, dirigida pel catala Oriol Paulo i protagonitzada per Mario Casas, també va tenir escenes a Sant Cugat i el reality culinari de TV3 Joc de Cartes va fer dels restaurants Sugoi, Brau i  Lago di Garda uns dels protagonistes dels seus programes. Altres rodatges destacats recents han estat el de l’anunci dels Premis Gaudí 2022 a El Siglo (Mercantic) i la pel·lícula independent Teoria dels cossos protagonitzada pels actors catalans Miquel Sitjar i Ivana Miño i ambientada a l’Any Ferrater.

Sant Cugat també forma part de la Catalunya Film Comission, un organisme equivalent però que engloba la totalitat del territori català

Altres rodatges històrics que han portat la ciutat a la petita pantalla han estat les sèries de TV3 Si no t’hagués conegut (2018) i Ermesenda (2011). Si mirem encara més enrere directors catalans com Jaume Balagueró o Ventura Pons van rodar escenes de Darkness (2002) i Morir o no (2000). L’any 2016 la Casa Jaumandreu, seu actual de l’Ateneu, va ser l’escenari principal de la cinta de terror Framed de Marc Martínez Jordán i el 2015 Alberto Marini va convertir Can Monmany, a Valldoreix, també en un escenari de por pel film Summer Camp.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “L’Ajuntament vol tenir un paper actiu en la promoció del sector cinematogràfic i volem col·laborar amb projectes que portin el nom de Sant Cugat a les pantalles”

Els films i sèries que s’han rodat al costat de casa teva

La varietat i qualitat de les localitzacions de Sant Cugat permeten a directors i productors trobar espais idonis per ambientar produccions audiovisuals de caràcter ben divers, des d’anuncis fins a sèries d’època, passant per cintes de terror.

Més info: Sant Cugat vol convertir-se en un centre de rodatge referent a Catalunya

És evident que una pel·lícula necessita actors, directors, càmeres i un munt de professionals però una de les decisions més importants és la tria de les localitzacions. Aquest procés, previa al rodatge, consisteix en trobar els espais idonis per a desenvolupar cadascuna de les escenes del film. La tria no només la determina el guió, també és molt important saber que el lloc on rodaràs compleix totes les necessitats que té la producció. Sant Cugat ha reunit històricament diversos d’aquests requisists i és per això que ha estat capaç d’atraure un bon nombre de rodatges. A la presentació del projecte City of Film l’alcaldessa Mireia Ingla va presentar la Sant Cugat com una ciutat escenari. “L’entorn natural, els parcs, el patrimoni cultural… La qualitat de vida de Sant Cugat captiva el sector audiovisual a l’hora de realitzar els seus projectes. Això no només projecta Sant Cugat a nivell turístic, sinó també a nivell econòmic i comercial”.

Can Monmany al pòster del film de terror Summer Camp (director: Alberto Marini, 2015)

Can Monmany al pòster del film de terror Summer Camp (director: Alberto Marini, 2015)

Fotograma del programa de Movistar+ Radio Gaga.

Fotograma del programa de Movistar+ Radio Gaga.

La casa Jaumandreu (Ateneu) va ser la localització principal del film Framed (director: Marc Martínez Jordán, 2016).

La casa Jaumandreu (Ateneu) va ser la localització principal del film Framed (director: Marc Martínez Jordán, 2016).

El curtmetratge Ara va fer servir Sant Cugat com a únic escenari (director: Roger Comella, 2022).

El curtmetratge Ara va fer servir Sant Cugat com a únic escenari (director: Roger Comella, 2022).

El film Marlowe protagonitzat per Liam Neeson i dirigit per Neil Jordan va ser rodat a la Floresta

El film Marlowe protagonitzat per Liam Neeson i dirigit per Neil Jordan va ser rodat a la Floresta. (FOTO: Cedida)

Cinema a Sant Cugat. FOTO: Arxiu

Álvaro Cervantes i Bea Segura a la minisèrie Ermessenda (director: Lluís Maria Güell, 2010).

Pablo Derqui al desaparegut Bar Catalunya a la sèrie de TV3 Si no t’hagués conegut (director: Kiko Ruiz, 2018).

Pablo Derqui al desaparegut Bar Catalunya a la sèrie de TV3 Si no t’hagués conegut (director: Kiko Ruiz, 2018).

Els actors Francesc Orella i Miquel Sitjar en una escena de Teoria dels cossos filmada a la Torre Negra (director: JR Armadàs, 2022)

Els actors Francesc Orella i Miquel Sitjar en una escena de Teoria dels cossos filmada a la Torre Negra (director: JR Armadàs, 2022)

 

Cineastes santcugatencs

La nostra ciutat és també bressol d’un bon nombre de cineastes en actiu que podem trobar als cinemes, festivals i plataformes fent pel·lícules, sèries i curtmetratges. Molts d’ells també exerceixen com a guionistes completant, així, un perfil de cinema d’autor característic de la indústria audiovisual del nostre país

Jordi Cadena Director, guionista i productor

Jordi Cadena

Director, guionista i productor

Veterà cienasta amb una àmplia carrera dedicada principalment al cinema de temàtica social. Ha dirigit nou films i ha estat nominat al Goya en una ocasió i als Premis Gaudí fins a tres cops. Pel·lícules descatades: La por (2013), Elisa K (2010), Nexe (1995), És quan dormo que hi veig clar (1989), Barcelona sud (1981)

Sílvia Munt

Sílvia munt

Actriu, directora, guionista i productora

Una des les personalitats de cinema més actives del país. Després d’anys d’interpretació ha fet el pas a la direcció i la producció. Darrerament els seus projectes ha estat majoritàriament per a TV. Filmografia destacada: Vida Privada (2017), El cafè de la Marina (2013), Pretextes (2007), Coses que passen (2006)

José Luis Montesinos

José Luis Montesinos

Director i guionista

Amb el curtmetratge ‘El corredor’ va guanyar un Goya i un Gaudí. Després de debutar amb els llarg ‘Cordes’ prepara ‘La Jaula’ la seva primera sèrie que escriu i dirigeix.  Filmografia destacada: Cuerdas (pel·lícula, 2019), El corredor (curt, 2015), Matagatos (curt, 2011), La historia de siempre (curt, 2010)

Albert Pintó

Albert Pintó

Director i guionista

Graduat i després docent a l’ESCAC aquest realitzador està especialitzat en projectes de terror i thriller i ha dirigit capítols de sèries d’èxit mundial com ‘La casa de papel’ o ‘Sky Rojo’. Filmografia destacada: Malasaña 32 (pel·lícula, 2020), Asylum (pel·lícula, 2020), Matar a Dios (2017), RIP (curt, 2017), Nada SA (curt, 2014)

Clàudia Costafreda

Clàudia Costafreda

Actriu, directora i guionista

Jove cineasta graduada a l’ESCAC que recentment ha participat com a directora i guionista en multipremiades sèries espanyoles.

Filmografia destacada: Sèrie Cardo (2021), Sèrie Veneno (guionista, 2020), Benidorm (curt, 2018), Néboa (curt, 2017)

Marc Carreté

Marc Carreté

Director, guionista i productor

Cinesta especialitzat en terror. Ha dirigit tres pel·lícules i ha fundat el segell de cinema independent de gènere Creatures of the Dark. També és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic

Pel·lícules descatades: Asmodexia (2014), After the lethargy (2018), Lagunas. La guarida del Diablo (2022)

Júlia de Paz

Júlia de paz

Directora, guionista i ajudant de direcció

Jove realitzadora graduada a l’ESCAC que recentment ha estrenat el seu primer film dirigit en solitari ‘Ama’ presentat amb èxit al Festival de Màlaga. També ha estat ajudant de direcció en diversos films.

Filmografia destacada: Ama (pel·lícula, 2022), La filla d’algú (pel·lícula, 2019), Harta (curt, 2021), Ama (curt, 2019)

Roger Comella

Roger Comella

Director, guionista i muntador

Polifacètic director que combina el cinema amb la direcció de videoclips, anuncis i curtmetratges de ficció. També és muntador.

Filmografia destacada: Sèrie Tot Jazz (2018), 200 Km (documental 2004), Operación preferente (curt, 2015), La senda (curt, 2021), Ara (curt, 2022)

Ramon Costafreda

Ramón Costafreda

Director i guionista

Realitzador especialitzat en espots publicitaris amb més de 300 produccions al seu currículum. També ha dirigit quatre films

Pel·lícules descatades: Els fills del sol (2017), Mà morta truca a la porta (2008), Abrígate’ (2007), Más que hermanos (2005)

Joan Ramon Armadàs

Joan Ramon Armadàs

Director, guionista i productor

Vingut del periodisme i la literatura, ha dirigit sis curts i aquest 2022 ha rodat el seu primer film ‘Teoria dels cossos’. Co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i la revista ‘El Cinèfil’. Filmografia destacada: Teoria dels cossos (pel·lícula, 2022), Tempesta (curt, 2022), La dona i els dies (2021, curt), Clandestí (2018, curt)

 

Festivals, cicles i mostres de cinema per a tots els públics

Sant Cugat no és només una ciutat on fer pel·lícules, també és un lloc on es veu molt cinema. Actualment, al centre de la ciutat, hi ha els Cinemes Sant Cugat amb quatre pantalles i al Centre Comercial la multinacional Yelmo compta amb set sales renovades tot just fa tres anys.

Els Cinemes Sant Cugat, de titularitat municipal i gestionats per l’empresa Picking, és on es concentra el gran guix d’activitats al marge de la programació comercial de cada setmana. La mostra més longeva de la ciutat és el Cicle de Cinema d’Autor, iniciat l’any 2004 quan Cinesa regentava el cinemes. Des de llavors cada dijous a les 17:00, les 19:30  i les 22:00 es programa un film en versió original subtitulada amb esperit cultural i lluny de les llums i les estrelles de Hollywood que normalment inunden la cartellera. Aquesta inciciativa de l’ajuntament reuneix setmanalment un grup fidel de cinèfils amb ganes de descobrir nous horitzons audiovisuals i sorprendre’s amb el setè art.     

Varietat i popularitat

L’any 2015 va néixer un altre festival que ha fet arrels al municipi. El Sant Cugat Fantàstic, que enguany ha celebrat la 8a edició, és l’encarregat de portar anualment el mal rotllo als cines. El terror i la ciència ficció són els gèneres predilectes d’un certamen que reuniex més de 25 directors, actors i professionals de la indústria.

Per Nadal és el torn del Festival Anima’t en Família que aquest 2022 arriba a la seva 5a edició. Aquesta mostra programada per l’ajuntament porta als cinemes films d’animació doblats en llengua catalana per gaudir amb el petits de la casa durant els dies de vacances escolars.

El Cicle de Cinema d’Autor és la mostra més antiga, es fa des del 2004

Un altre projecte que té molt èxit és el Cicle de Cinema per a Tothom, dissenyat a mida per persones amb trastorns de l’espectre autista. Amb els llums mig encesos i el so més baix, aquestes sessions que se celebren un diumenge al matí cada mes aglutinen un munt de famílies al voltant de films d’animació en català.

També Valldoreix se se suma a la programació de cinema. El Cinema a la Fresca estival és una de les tradicions culturals de més èxit a la vila i mensualment la Nau de Cultura acull una projecció de cinema independent.

El Cicle de Cinema per a Tothom, una de les moltes activitats de cinema que hi ha a la ciutat. FOTO: JR Armadàs

El Cicle de Cinema per a Tothom, una de les moltes activitats de cinema que hi ha a la ciutat. FOTO: JR Armadàs

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem