El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat dedica la 21a edició a les poetes

En la 21a edició del festival de poesia hi haurà una trentena d'actes

El Festival Nacional de Poesia, que arriba a la seva 21a edició, compta amb gairebé 30 actes que busquen posar de manifest la potència de les poetes de l'actualitat. Marta Pessarrodona, Antònia Vicens i 16 poetes més seran les protagonistes d'un certamen que reivindica el poder femení en la literatura catalana

El certamen, que es posarà en marxa oficialment el 13 d'octubre i s'allargarà fins al 7 de novembre, segueix ben de prop les noves tendències i l'actualitat poètica. D'aquí que les autores en siguin, clarament, les protagonistes aquesta tardor. El festival celebrarà el 80è aniversari de Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, amb l’exposició “Les paraules de la Marta”, a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. La poeta santcugatenca intervindrà en diferents actes del certamen i recordarà, amb l'actriu Montse Guallar i la poeta Àngels Gregori, el recull “A favor meu, nostre”, en el 40è aniversari de la seva publicació.

Antònia Vicens, que també fa 80 anys, servirà un altre dels plats forts del festival gràcies a l'estrena del documental de Toni Moreno “El paisatge sempre és interior”, el 20 d'octubre a La Unió Santcugatenca. Entre ella i Pessarrodona, el Festival Nacional veurà desfilar grans autores del nostre temps. Hi participaran Blanca Llum Vidal, Laia Malo, Meritxell Cucurella-Jorba, Laia Llobera,  Anna Garcia Garay, Gemma Gorga, Núria Contreras, Cecília Navarro, Irene Gómez, Raquel Pena, Noa Noguerol, Silvie Rothkovic, Christelle Enguix, Xènia Dyakonova i Maria Callís.

El 21è Festival Nacional de Poesia s'inaugurarà el 13 d'octubre, al Teatre-Auditori, amb un espectacle commemoratiu del 90è aniversari del sufragi femení, amb tria de Lluïsa Julià, direcció del santcugatenc Jordi Bosch i amb la intervenció de les actrius Maife Gil, Victòria Pagès, Silvia Bel, Laura Aubert, Clara de Ramon i Elisabet Casanovas, acompanyades musicalment per Gemma Humet i el cor de dones santcugatenc Aglepta. Recitaran una selecció de 43 poetes modernes i contemporànies.

La petjada de les autores al festival no s'acaba aquí. S'hi celebrarà la 2a festa poètica del projecte @versdonadona2 que es farà a l’Ateneu Santcugatenc. Serà una trobada poètica, artística i creativa, amb la col·laboració de la cantautora Meritxell Gené i la participació d’un seguit de dones que llegiran poemes. També es podrà veure l'espectacle “Fadwa”, basat en la vida i obra de la poeta palestina Fadwa Tuqan, escrita a quatre mans i interpretada per Mar Casas i Clara Garcés.

Tot el programa

A les portes de l’Any Ferrater

 A les portes de l'Any Ferrater, que se celebrarà el 2022, coincidint amb el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat busca reivindicar la vigència de l'autor de “Les dones i els dies”. El certamen dedicarà a Ferrater un espectacle, un homenatge a càrrec de poetes nascuts després de 1972, un itinerari poètic per la ciutat on va viure els últims anys de la seva vida, un documental i diverses conferències i taules rodones.

La gran aposta serà l'estrena, el 21 d'octubre al Teatre-Auditori, de “Fil de memòria”, un espectacle protagonitzat per Pere Arquillué en el qual, segons diu ell mateix, es torna a enfrontar a Ferrater per oferir un recital “de contrastos basat en una poètica de la claredat i el misteri, moral però no moralista”.

Gabriel Ferrater, a més, serà el protagonista de tot el desplegament audiovisual que ha portat a terme el festival redoblant esforços i continguts després d'encetar aquesta línia innovadora l’any passat, cosa que el converteix en un certamen únic al sud dels Pirineus.

Matilda Vidal de Llobatera ha enregistrat una sèrie de peces audiovisuals amb autors nascuts després de la mort del poeta i que es presentaran el 15 d'octubre a La Unió Santcugatenca (estaran disponibles al canal de YouTube de l'Ajuntament de Sant Cugat). Hi participen Jaume Coll Mariné, Xènia Dyakonova, Sebastià Alzamora, Guillem Gavaldà, Maria Callís, Blanca Llum Vidal, Josep Pedrals, Silvie Rothkovic i Marc Romera. Recitaran obra pròpia i un poema de Ferrater.

Alhora, el 30 d'octubre, els Cinemes Sant Cugat viuran l'estrena d’una antologia de peces audiovisuals basades en poemes de Gabriel Ferrater amb els directors de cinema Judith Colell, Cris Gambín, Santi Lapeira, Marc Carreté, Maria Garau, J. Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Miquel Sitjar i Joan Ramon Armadàs.

El Festival de la Paraula

 Tot i que més de la meitat dels poetes que participaran en el certamen té menys de 40 anys, Sant Cugat no s'oblida del passat. Joan Triadú, Xavier Folch, Miquel Àngel Riera, l'Escola de Barcelona i Damià Huguet seran recordats a través de taules rodones, exposicions i recitals. D'aquesta manera, entre la joventut i la força del present i el record dels grans tòtems de la cultura catalana que ja no hi són, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es reivindica com “el festival de la paraula”, punt de trobada dels poetes dels territoris de parla catalana, cosa que converteix Sant Cugat, durant la tardor, en capital mediterrània de la poesia.

Per aquest motiu, el Festival ha renovat la seva imatge amb un cartell que busca acostar la gràfica a la pràctica poètica. Així, la paraula és la protagonista i l’instrument per il·lustrar el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat.

 

La programació del Festival de Poesia a Sant Cugat

DIVENDRES 8 D’OCTUBRE

19 h CENTRE D’ART MARISTANY

Aquest amor que no és u, amb Blanca Llum Vidal, poeta i traductora i Sara Fontán, violí. En el marc de l’exposició “Elogi del malentès” a cura de Joana Hurtado. Exposició itinerant del programa d’arts visuals de l’ODA de la Diputació de Barcelona.

Inscripció prèvia al correu electrònic casaaymat@santcugat.cat

DIMECRES 13 D’OCTUBRE

19 h BIBLIOTECA CENTRAL GABRIEL FERRATER - LA VITRINA

Inauguració i visita guiada de l’exposició: Marta Pessarrodona. Vida i versos. Comissariada per Carolina Camanyes. Organitza Firart

20 h TEATRE-AUDITORI

Inauguració del 21è Festival Nacional de Poesia

Amb tinta roja, espectacle dedicat a les poetes en llengua catalana modernes i contemporànies.

Entrada amb invitació aquí.

DIVENDRES 15 D’OCTUBRE

19 h LA UNIÓ

Després de Ferrater, amb Matilda Vidal de Llobatera, Marc Romera i Jordi Cornudella. Coordina Andreu Gomila. Estrena de les càpsules enregistrades amb els poetes Jaume Coll Mariné, Marc Romera, Xènia Dyakonova, Sebastià Alzamora, Guillem Gavaldà, Maria Cabrera, Blanca Llum Vidal, Josep Pedrals i Silvie Rothkovic.

Inscripció prèvia aquí.

DISSABTE 16 D’OCTUBRE

11 h BIBLIOTECA DE MIRA-SOL MARTA PESSARRODONA

Paraules que són imatges, Bibliolab (+6 anys) A càrrec de Clicme.

Inscripció prèvia al correu electrònic bibliotecamp@santcugat.cat

11 h BIBLIOTECA CENTRAL GABRIEL FERRATER

Visita guiada a l’exposició Joan Triadú a la ciutat dels llibres. A càrrec de Joan Josep Isern.

12 h PATI DE LA BIBLIOTECA CENTRAL GABRIEL FERRATER

Al centre del buit, recital amb Anna Garcia Garay i Gemma Gorga. Condueix i presenta Maria Antònia Massanet.

Amb inscripció prèvia.

 

19 h LA UNIÓ

La Ciutat i el Cos, noves poètiques del desig i la ciutat. Amb Pep Sanz, Núria Contreras, Cecília Navarro, Irene Gómez, Raquel Pena, Noa Noguerol. Coordinat i presentat per Míriam Cano. En col·laboració amb l’Institut Ramon Llull

Inscripció prèvia aquí.

DIUMENGE 17 D’OCTUBRE

12 h ATENEU SANTCUGATENC

@versdonadona2, amb la cantautora Meritxell Gené. Organitza: @versdonadona2 i Ateneu Sant Cugatenc

Inscripció prèvia aquí.

DIMARTS 19 D’OCTUBRE

18.30 h ATENEU SANTCUGATENC

L’Escola de Barcelona, club de lectura a càrrec de Carme Riera. Organitzat per l’Associació Gabriel Ferrater.

Inscripció prèvia al correu electrònic associaciogferrater@gmail.com

DIMECRES 20 D’OCTUBRE

19 h LA UNIÓ

El paisatge sempre és interior, amb Antònia Vicens, Toni Moreno, Joan Duran i Ester Andorrà. Estrena del documental en commemoració del 80è aniversari d’Antònia Vicens, dirigit per Toni Moreno i coproduït pel PEN català i Mallorca literària.

Amb inscripció prèvia.

 

DIJOUS 21 D’OCTUBRE

20 h TEATRE-AUDITORI

Estrena “Fil de memòria” Amb Pere Arquillué. Poemes de Gabriel Ferrater.

Reserva d’entrada (10 €) aquí.

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

19 h TEATRE DE MIRA-SOL

Fadwa, amb Mar Casas i Clara Garcés. FADWA és una peça teatral sobre la vida i obra de la poeta palestina Fadwa Tuqan.

Inscripció prèvia aquí.

DIUMENGE 24 D’OCTUBRE

10.30 h PL. DE LLUÍS MILLET

Itinerari poètic de Gabriel Ferrater, a càrrec de Maria Nunes. Organitzat per l’Associació Gabriel Ferrater.

Inscripció prèvia al correu electrònic associaciogferrater@gmail.com

DILLUNS 25 D’OCTUBRE

19 h EL SIGLO MERCANTIC

A favor meu, nostre. 40 anys Amb Marta Pessarrodona, Àngels Gregori i Montse Guallar.

Amb inscripció prèvia.

 

DIMARTS 26 D’OCTUBRE

19 h XALET NEGRE

Espai poètic amb Narcís Comadira, organitzat per l’Associació Gabriel Ferrater.

Inscripció prèvia al correu electrònic associaciogferrater@gmail.com

DIJOUS 28 D’OCTUBRE

19 h LA UNIÓ

Vent a la mà, de Carles Dachs, recital i presentació del llibre guanyador del 19è premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. Amb Misael Alerm, Jordi Cornudella i Carles Dachs.

Amb inscripció prèvia.

 

DIVENDRES 29 D’OCTUBRE

19 h LA UNIÓ

Nunavut, amb Jan Garrido (músic) i Silvie Rothkovic (poeta).

Amb inscripció prèvia.

 

DISSABTE 30 D’OCTUBRE

12 h PATI DE LA UNIÓ

Del volcà i del blat, recital de Meritxell Cucurella-Jorba i Christelle Enguix maridat amb vi rosat. Condueix i presenta Maria Antònia Massanet. 

Amb inscripció prèvia.

 

20 h CINEMES SANT CUGAT

Ferrater en imatges, estrena d’una antologia de peces audiovisuals basades en poemes de Gabriel Ferrater amb els directors de cinema Judith Colell, Cris Gambín, Santi Lapeira, Marc Carreté, Maria Garau, J. Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Miquel Sitjar i Joan Ramon Armadàs. Visionat i cinefòrum a la sala de cinema a càrrec dels directors i el poeta Esteva Plantada.

Inscripció prèvia aquí.

DIUMENGE 31 D’OCTUBRE

12 h PATI DE LA CASA MÓNACO

Viatges afollats, recital de Laia Malo i Bel Olid maridat amb vi blanc Xarel·lo. Condueix i presenta Maria Antònia Massanet.

Amb inscripció prèvia.

 

DIMECRES 3 DE NOVEMBRE

19 h BIBLIOTECA DE MIRA-SOL MARTA PESSARRODONA

Homenatge a Xavier Folch Amb Marta Pessarrodona, Jordi Cornudella, Enric Sullà, Carme Junyent i Josep M. Fonalleras.

Inscripció prèvia al correu electrònic bibliotecamp@santcugat.cat

DIJOUS 4 DE NOVEMBRE

19 h LA UNIÓ

Un diàleg entre dos poetes d’avui sobre el llegat de Joan Triadú, un home decisiu en la nostra vida cultural, amb Carles Duarte i Lluís Calvo.

Amb inscripció prèvia.

 

DIVENDRES 5 DE NOVEMBRE

19 h LA UNIÓ

Fam de paraula i terra, recital homenatge a Damià Huguet i Miquel Àngel Riera. A càrrec de Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola.

Amb inscripció prèvia.

 

DISSABTE 6 DE NOVEMBRE

12 h PATI DEL CLAUSTRE DEL MONESTIR

Revelacions nostres, recital amb Laia Llobera i Marta Pessarrodona maridat amb vi de piment. Condueix i presenta Maria Antònia Massanet.

Amb inscripció prèvia.

 

DIUMENGE 7 DE NOVEMBRE

19 h TEATRE-AUDITORI

Trencadís, nit de poesia amb concert de l’Orquestra de músiques d’arrel de Catalunya.

Reserva d’entrada (15 €) aquí.

 
Comentaris

Destaquem