Sant Cugat serà ciutat Grau-Garriga

L'acte de descoberta de la placa al carrer de Sant Antoni número 42, que recorda el lloc on va néixer l'artista santcugatenc, s'ha fet aquest diumenge, 15 de febrer, i serà un dels diversos espais dedicats a la figura de l'artista que tindrà la ciutat

La col·locació de la placa a la casa on va néixer el desaparegut artista, Grau-Garriga, serà un dels espais que englobarà el projecte Grau-Garriga. FOTO: Lali Puig La col·locació de la placa a la casa on va néixer el desaparegut artista, Grau-Garriga, serà un dels espais que englobarà el projecte Grau-Garriga. FOTO: Lali Puig
La col·locació de la placa a la casa on va néixer el desaparegut artista, Grau-Garriga, serà un dels espais que englobarà el projecte Grau-Garriga. FOTO: Lali Puig La col·locació de la placa a la casa on va néixer el desaparegut artista, Grau-Garriga, serà un dels espais que englobarà el projecte Grau-Garriga. FOTO: Lali Puig
Josep Grau-Garriga, l'artista santcugatenc més internacional, ha rebut un homenatge per part de la ciutat i de la seva família amb la descoberta d'una placa que recorda el lloc on va néixer, al carrer de Sant Antoni, 42. Un centenar de persones no s'han volgut perdre l'acte aquest diumenge, 15 de febrer, a les 13.00 hores.

El seu nebot, Ramon Grau, ha iniciat l'acte amb unes paraules de part de la família dient que "ja feia temps que ho volíem fer. A més, és una manera de tenir present l'oncle a Sant Cugat, a la casa on va néixer i va viure durant 30 anys. Va ser durant l'època del Sant Cugat rural, que en certa manera va marcar la seva obra".


Amics del desaparegut artista s'han apropat al carrer de Sant Antoni. FOTO: L. Grau

Grau també ha agraït el suport per poder fer possible aquest petit homenatge que se sumarà al de l'espai que tindrà el desaparegut artista a la ciutat, en concret, a la masia de Can Quitèria. També ha expressat que la família està molt il·lusionada perquè amb la casa-fundació Grau-Garriga "la presència de l'artista a la ciutat serà important".


El germà i el nebot de l'artista amb l'alcaldessa. FOTO: Lali Puig.

Ciutat Grau-Garriga

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha expressat la voluntat de fer Sant Cugat la ciutat Grau-Garriga per poder projectar de manera internacional la seva obra des de la ciutat on va néixer. Conesa ha explicat que, juntament amb la casa-fundació de Can Quitèria, es vol integrar altres espais on va tenir relació l'artista com la Casa Aymat, el museu del tapís, o la seva casa, amb la recent col·locació de la placa, tot això amb diversos itineraris culturals: "De la mateixa manera que l'artista va tenir la visió local i global, nosaltres, com a ciutat, volem tenir l'ambició de situar-nos en el món global i així esdevenir un referent artístic en l'àmbit europeu i mundial."

La casa Grau-Garriga serà una realitat el 2017
Mercè Conesa també ha explicat que la casa de l'artista serà una realitat a finals del 2016, inicis del 2017. Les obres, però, començaran el 2015.

La família, molt emocionada
La filla de Grau-Garriga, Esther Grau, ha remarcat que "el lloc de naixement d'una persona no només és la casa, sinó l'entorn, els veïns, etc. Són experiències que vas adquirint a la infantesa, i Grau-Garriga estaria molt content que se l'hagués recordat d'aquesta manera perquè s'estimava molt Sant Cugat. De la seva banda, els germans de l'artista, en Jaume i en Tomàs, també han volgut dir unes paraules en agraïment per fer possible tenir la placa a casa seva.

Una placa d'un artista feta per un artista

La placa és obra del també santcugatenc Pep Codó, situada a la façana a la casa on va viure els seus primers anys, al carrer de Sant Antoni número 42. FOTO: Lali Puig

La Coral La Lira havia d'actuar per amenitzar l'acte, però no ha estat possible per motius personals del director.

Josep Grau-Garriga
L'artista, nascut a Sant Cugat l’any 1929, va ser format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a la Llotja. Va conrear diverses tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural i l’escultura, però va ser en l’àmbit del tapís on es va convertir en un artista reconegut internacionalment, ja que va convertir el tapís en un art. Grau-Garriga va realitzar unes 150 exposicions per museus i sales d’arreu del món, com a Miami, Mèxic, Caracas, París, Nova York, Houston, São Paulo...

L’any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1990 el govern francès li va atorgar la insígnia de Chevalier de les Arts et des Lettres. Sant Cugat també li va atorgar la Medalla de la Ciutat. Va ser director i un dels impulsors de l’Escola Catalana del Tapís (Casa Aymat) per on van passar els millors artistes catalans del moment: Miró, Tharrats, Tàpies, Subirachs, Cuixart, Ràfols-Casamada, Muxart i Guinovart, entre d'altres. El 1964 va presentar la primera exposició individual de tapís de Catalunya a la sala Gaspar de Barcelona. Grau-Garriga va viatjar per molts racons del món, com Nova York, París (on va aprendre la tècnica del tapís medieval i contemporani), Mèxic, Xina o Àfrica; on va divulgar el tapís i va ensenyar alhora diferents tècniques artístiques.

El pintor va ser un artista molt lligat a Sant Cugat (la seva primera exposició va ser al Club Muntanyenc l’any 1953), tot i anar a viure a França, i el 2004 la ciutat li va dedicar l’Any Grau-Garriga, coincidint amb el seu 80è aniversari, on es van muntar diverses exposicions i activitats. A més, des de l’any 2007 un dels seus tapissos presideix una de les sales principals de l'ajuntament de Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem