Sant Cugat vist pels ulls d’un poeta

La poesia està sent la protagonista aquests dies a Sant Cugat i en d'altres contrades en motiu de la celebració del Festival Nacional de Poesia

Sant Cugat fa poesia i estima la poesia. Una amor que ha fet que convertís el seu Festival de Poesia en el festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. Ara gaudim de la poesia de poetes reconeguts com Marta Pessarrodona, Sam Abrams, o Lluís Calvo, entre d'altres. És a dir, a Sant Cugat hi tenim poetes de renom, i biblioteques que els honoren. Tenim joves promeses, i poetes anònims.

Però el passat poètic del poble també ha deixat petja. Gabriel Ferrater va fer parada per la ciutat als anys 60 i és considerat una de les influències més grans en la literatura i la poesia catalana de la segona part del segle xx. No ens hem d'oblidar d'un poeta local que va escriure poemes com “El Pi d’en Xandri”, “El Monestir”, “El Claustre”, o “El Rosetó”, recollits al llibre El llibre blau, passaport a l’eternitat. Juntament amb la seva tasca pictòrica li han valgut a Miquel Cabanas Alibau el reconeixement de la ciutat de Sant Cugat.

Nascut a Sant el 1916, des dels 6 anys va viure a la ciutat de Sant Cugat, on va morir el 13 de maig del 1995. Un poble que va estimar, i va plasmar-ho en els seus versos. Fill d’una família d’artistes, i pintor de professió, va exercir com a professor de pintura a l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat i mestre de Procediments Pictòrics de l’Escola Internacional de Pintura Mural Miquel Farré.

Com a poeta, fou reconegut amb la primera Menció Honorífica als Jocs Florals de Barcelona el 1981, i a Sant Cugat, més d’un cop va guanyar la Flor Natural, l’Englantina i la Viola.

Havent rebut el títol de Mestre en Gai Saber, el 1994 va rebre l’homenatge de ciutat de Sant Cugat, essent reconegut com Santcugatenc de l’Any. L’any de la seva mort es publicava el llibre que recull tota la seva creació poètica, El llibre blau.

 
Comentaris

Destaquem