Un santcugatenc travessa caminant tota Europa, de nord a sud i d'est a oest

Josep Maria Aymà presenta el llibre 'Caminant sense fronteres' al Club Muntanyenc

La taula rodona “Caminar, més que un esport” del Club Muntanyenc presentarà el llibre Caminant sense fronteres, de Josep Maria Aymà, d'una manera diferent: reunint a quatre experts en senderisme català i europeu: Enric Faura, Carles Castell i Amàlia Roig. Serà dijous 24 de novembre a les 19 h i el motiu principal és el recorregut de gairebé 11.000 km que Aymà ha fet recorrent Europa de punta a punta, de nord a sud i d'est a oest.

En tres anys, una pandèmia i una baixa pel mig, Aymà ha anat completant aquest recorregut en trams aproximats d'un mes, de Sant Petersburg a Sant Jaume de Compostel·la i d'Islàndia fins a Malta. "Hi ha poca diferència de quilòmetres de nord a sud i d'est a oest", destaca l'autor. "Ens sembla que Europa és més allargada, però no ho és tant". 

Aymà: "Parlo de la meva filosofia i analitzo la gent, la humanitat, la vida, el paisatge"

Així, el llibre es divideix en tres parts. El contingut del viatge és la segona part, on explica la caminada, la història de cada lloc per on passa, comenta la política de la zona, la cultura i altres temes. La primera part és una introducció, una carta de presentació on Aymà explica la seva experiència prèvia al gran viatge, els milers de quilòmetres de senderisme per Catalunya i Europa que l'han preparat psicològicament per embarcar-se en aquesta aventura. Finalment, la tercera part, "la que més m'interessa", diu, parla de la filosofia que hi ha al darrere del caminar: "En què pensem, què fem, com som els que fem caminades molt llargues", detalla. "Parlo de la meva filosofia i analitzo la gent, la humanitat, la vida, el paisatge". 

Per sorprenent que pugui semblar avui dia, l'autor explica que antigament era habitual que la gent fes aquests viatges llargs. "El compositor Mozart, per exemple, es movia molt amunt i avall i com si res. No hi havia avions". 

Aymà: "A partir d'un mapa, primer traces una línia recta entre els dos punts que vols unir caminant i vas fent 'zoom'"

Però el més important és la preparació i el coneixement dels camins que, a vegades i durant tres o quatre dies, no existien. Era Aymà qui els traçava per ajuntar dos recorreguts ja existents i connectar la línia que connecta tota Europa. "Soc partidari de planificar-ho tot molt bé des de casa, fins al punt que es pugui", apunta. "És molt important anar preparat, no anar a l'aventura".

De fet, Aymà no només coneix diversos idiomes sinó que té àmplia experiència i coneixement de la zona. S'hi ha dedicat durant anys en diverses feines on, juntament amb l'amic i prologuista Miquel Jaumot, van promoure diversos senders de Catalunya, com el GR11 del Pirineu o el Camí de Ronda. "A partir d'un mapa, primer traces una línia recta entre els dos punts que vols unir caminant", explica. "I després és com un zoom. Comences a escala grandiosa i ho vas afinant. Si a mig camí hi ha un llac, o els Pirineus, els rodeges... i vas ajuntant punts en referència a les grans ciutats. Després, amplies més i fas que passi pels pobles petits".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem