Els santcugatencs Pol Blanch i Carles Porres preestrenen ‘2008’ als Cinemes Sant Cugat

Després de quatre anys, un TFG de la Universitat Pompeu Fabra es converteix en una comèdia amb tocs de realisme màgic sobre un parkineo a la nit de Sant Joan

Els directors santcugatencs Pol Blanch i Carles Porres presenten '2008', un film sobre festa, masculinitat i valors vitals. La primera projecció del seu migmetratge serà el dia 22 de juny a les 20 h als Cinemes Sant Cugat i vindrà acompanyada d'un col·loqui posterior amb participació dels directors i l'equip de la pel·lícula moderat per la psicòloga de l'Ohficina Jove Anna Gassiot.

El film està ambientat a l'inici de la crisi econòmica del 2008, on els actors no professionals i amics dels directors representen una visió esperpèntica de la masculinitat. Una nit de revetlla de Sant Joan, els personatges es retroben en un descampat per celebrar el solstici d'estiu, mentre transcorre la festa es veu com cap d'ells és capaç d'afrontar la seva realitat personal.

La pel·lícula es presenta com un retrat esperpèntic, menys nostàlgic i més crític, d'una joventut que ara, des de la distància, es vol revisitar per qüestionar els rols masculins en un grup de joves. Competicions per veure qui lliga més, qui beu més, i qui la diu més grossa són el teló de fons d'aquest escenari, en el que voluntàriament no hi han fet aparèixer a cap actriu. "2008" s'atreveix a qüestionar la masculinitat des de dins, amb la contradicció que suposa per l'espectador d'estar envoltat de personatges còmics, però a la vegada incapaços de gestionar les seves respectives crisis", afirmen els directors.

Equip Santcugatenc

L'equip del film és majoritàriament de Sant Cugat i sorgit en gran manera de les aules de la Universitat Pompeu Fabra i gran part de l'equip tècnic i artístic van anar junts a l'escola L'Avenç i per a ells rodar 2008 ha estat com continuar jugant com quan ho feien al pati de l'escola. "La construcció dels personatges és fruit dels set dies de rodatge. Va ser un treball d'introspecció, d'anàlisi interior sobre la relació entre els amics", afirmen Porras i Blanch.

Segons expliquen els cineastes la posada es configura a través del contrast entre els plans estàtics i els seguiments amb una handycam. Responsabilitat de Biel Capellas (director de fotografia), Juanjo Salazaar (ajudant de càmera) i Martí Somoza (colorista). L'objetiu era trobar l'estètica del 2008, filmant amb les càmeres de l'època i utilitzant una paleta de colors que recordessin a la primera dècada del 2000. La nit la van rodar en "nit americana", en tons blaus i a ple sol, per poder "mostrar la visió psicodèlica de la festa."


Mirall intergeneracional

Al film, a més, hi ha dos personatges, en Guillem i l'Eloi, que interpreten dos adolescents que per primera vegada participen en una festa. Des d'una mirada innocent, tots dos són l'alter ego dels directors i els ulls de l'espectador, creant un joc de miralls entre dues generacions. "Són el que nosaltres volíem ser" accepten els directors. En aquella dècada el jovent, impregnats per la sèrie Física o Química, no es plantejava qüestions de gènere, ni a l'escola ni a fora. Afortunadament, tot això ha canviat, però els directors han volgut mostrar un paral·lelisme amb la situació actual; la sequera, la crisi econòmica, l'atur... Mostrant d'on ve la generació adolescent del 2008 pretenen esbrinar cap a on va.

Making off de la pel·lícula FOTO: Cedida

Making off de la pel·lícula FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem