Soler i Bardalet desgranen els casos més 'humans' del forense en un acte a Sant Cugat

Tura Soler ha presentat el seu llibre 'Rigor mortis. Els casos del forense Narcís Bardalet', amb el famós forense a Sant Cugat

La periodista de successos i cap d'investigació del Punt-Avui,  Tura Soler, ha presentat el seu llibre Rigor mortis. Els casos del forense Narcís Bardalet, el dimarts 23 de gener a la Sala El Siglo del Mercantic plena de gom a gom. Soler ha aprofitat l'ocasió per explicar algunes curiositats dels casos que es tracten al llibre, en un acte que ha comptat amb la participació del forense i pediatre Narcís Bardalet, ha estat presentat per Àgata Guinó, directora adjunt del TOT Sant Cugat, i ha estat organitzat pel TOT Sant Cugat, amb el patrocini d' Amat Cultura i la col·laboració de Mercantic, Òmnium Sant Cugat i la llibreria La Salvatge Llibres. I tal com ha explicat Soler recull els caos que humanitzen més la figura del forense.

Presentació del llibre 'Rigor Mortis' de Tura Soler. FOTO: Bernat Millet.

El llibre recull les reflexions sobre la vida i la mort del reconegut forense Narcís Bardalet a través dels casos que han marcat la seva trajectòria. Tura Soler, en aquesta obra, no només explica casos "absolutament terrorífics", l'autora ha confessat que també ha afegit casos "on es pot posar un toc d'humor i inclús arrencar una rialla".

Bardalet és conegut com el "confident de la mort" o "l'home que parla amb els morts" i entre els milers de casos de la seva carrera com a forense, ha fet l'autòpsia retrospectiva de Jesucrist, ha embalsamat Salvador Dalí i l'ha enterrat tres cops, i ha tingut sobre la taula d'autòpsies una suposada mòmia egípcia.

Narcís Bardalet, Tura Soler i Àgata Guinó. Foto: Bernat Millet.

Narcís Bardalet, Tura Soler i Àgata Guinó. Foto: Bernat Millet.

La periodista i el forense es van conèixer fa 37 anys en el cas de l'hidroavió francès que es va estavellar a Requesens. Des d'aquell moment Tura Soler, que aleshores era becària del diari El Punt Avui, explica que va veure en Narcís Bardalet "una persona amb un gran sentit comú i molta serenitat", dues "virtuts bàsiques" que s'han de tenir en aquesta professió, tal com ha apuntat Soler.

Els casos més colpidors

Així doncs, la parella professional ha volgut compartir alguns dels casos que més els han colpit al llarg de la seva trajectòria. El tsunami de Tailàndia l'any 2004 va impactar a Narcís Bardalet, ja que la catàstrofe va deixar 230.000 morts al país: "Allà em vaig plantejar moltes coses, la gent va ajudar molt; es van agafar tots els camions frigorífics que hi havia a Tailàndia per transportar morts, els nens netejaven els cadàvers amb draps mullats per ajudar, em pregunto si aquí s'actuaria igual".

Pel que fa a casos relacionats amb psicòpates, Soler i Bardalet han destacat el cas d'un home que va trossejar la seva dona, la va guardar dins d'una nevera i en una de les estanteries "tenia un cap de persona que et mirava", ha explicat Bardalet.

El matrimoni holandès i l'assassinat per "desesperació"

El forense ha explicat que a Catalunya hi havia un matrimoni amb dos fills, un d'ells amb un nivell d'autisme que el feia ser agressiu amb la família: "Quan el nen era petit la situació no era greu, però quan van passar els anys el pare ja no podia contradir al nen. El pare tenia 78 anys, el fill 25 i l'agressivitat continuava, aleshores, els pares van decidir demanar ajuda, però ningú es va implicar. Un dia, els pares van prendre una decisió: dormir al nen, tallar-li les venes i posar-lo a la banyera. Els progenitors van omplir dues motxilles de pedres i es van tirar al pantà".

Així doncs, en casos com aquest Bardalet ha reconegut la complexitat d'algunes situacions: "Sempre he considerat que jutjar és molt difícil, es van treure la vida". Per la seva banda, Tura Soler ha conclòs: "És un d'aquests casos que pots ser un assassí i no ser una persona dolenta. Aquella gent no van trobar el suport que havien de trobar per tractar el seu fill. Estaven desesperats".

"La lliçó" del cas de la mare i les filles de Caldes de Malavella

L'autora de l'obra també ha volgut comentar la mort de la mare i les seves dues filles com un dels casos que més l'ha colpit: "Les dues nenes feia dies que no anaven a l'escola i la policia va anar a casa de la família i es va trobar les nenes i la mare morta. A la taula de la mare hi havia unes pastilles ansiolítiques i en un inici es va creure que la mare havia intoxicat i matat a les nenes i després a ella. Després de l'enterrament es va comprovar que era una mort accidental per monòxid de carboni".

Tal com diu Soler: "La mare de Caldes de Malavella ens ha donat una lliçó als periodistes i als Mossos d'Esquadra. Normalment ens costa arrencar paraules a la policia i en aquest cas no van tenir problema en dir que la mare havia matat a les filles. No pots treure conclusions precipitades. Una de les virtuts bàsiques que hem de tenir és la calma i la serenitat".

René Henzig, el nen que es va esfumar a la platja de Sant Pere Pescador

Aquest és un dels casos que en el seu moment "va ser un enigma", segons Bardalet: Un matrimoni suís va anar a la platja de Sant Pere Pescador amb els seus dos fills. Com és habitual, en una platja la gent s'asseu mirant cap al mar. La mare estava emprenyada amb el nen, el va deixar darrere seu i mai més van saber res d'ell. Tres anys després, un nen que jugava a la platja va trobar "una pedra" i quan el seu pare va tocar "la pedra" es va adonar que era un crani. Van identificar a René Henzig. Estava al mateix lloc on havia desaparegut, estava enfonsat i assegut".

Soler ha explicat que en aquella zona entre el mar i el riu Fluvià es fan corrents sota la sorra i ha assegurat que això pot tornar a passar: "La sorra es pot tornar a endur un infant, la sorra en un moment donat et pot xuclar".

Amb tot, el forense i pediatre, Narcís Bardalet ha conclòs l'acte amb una reflexió sobre la vida i la mort: "Morir és molt fàcil, la vida és molt fràgil. La mort en una persona jove és un naufragi i en un vell és arribar a port".

L'equip del TOT Sant Cugat amb Tura Soler, Narcís Bardalet i l'alcalde Josep Maria Vallès.

L'equip del TOT Sant Cugat amb Tura Soler, Narcís Bardalet i l'alcalde Josep Maria Vallès. Foto: Bernat Millet.

Vídeo de la presentació

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem