Tataret: "Cal difondre la cultura popular, perquè el que no es coneix, no s'estima"

Els Geganters de Sant Cugat han organitzat una exposició a la Casa de Cultura i han demanat dibuixos als alumnes de Sant Cugat per celebrar la 8a Cercavila d'Escoles

Els Geganters de Sant Cugat han organitzat en format alternatiu la 8a edició de la Cercavila d’Escoles, una activitat que normalment serveix perquè les escoles facin lluir les seves figures festives pel carrer. En aquesta edició, l’entitat ha muntat una exposició a la Casa de Cultura, que pot visitar-se fins al 5 de juny. A més, han rebut més de 2.600 dibuixos dels diferents centres educatius del municipi, ja que els alumnes han plasmat en paper les figures de les seves escoles.

Què representa pels Geganters de Sant Cugat la Cercavila d'Escoles?

La Cercavila d'Escoles és com el colofó del projecte escoles que fem amb els centres educatius de Sant Cugat des de fa 14 anys. Poder treure totes les figures de les escoles al carrer... És un moment molt bonic, ens agrada molt.

La d'enguany és la 8a edició de la Cercavila d'Escoles. Quina idea tenien, ara fa 14 anys, quan van començar amb l'activitat?

Va néixer amb motiu dels 20 anys dels Geganters de Sant Cugat. Aleshores es va iniciar aquesta relació amb les escoles, per poder fer una cercavila. De fet, al principi vam haver de convidar escoles d'altres poblacions perquè en les escoles de Sant Cugat no hi havia prou figures. L'excusa era fer un acte pels 20 anys, i d'aquí va sorgir aquesta col·laboració. Per poder fer una cercavila necessites tenir figura, i per tenir figura l'has de construir, i aquí va començar tot.

L’activitat ha anat evolucionant.

Sí, en un primer moment hi havia poques escoles amb figures. Però després es va entendre que el projecte no era només construir la figura, sinó que una figura per l'escola és quelcom molt atractiu i molt global, i el pots treballar tant com tinguis interès de fer. Hi ha escoles que fan només la figura, però n'hi ha d'altres que fan un projecte molt rodó. Per les escoles és molt atractiu, i té quelcom que fa l'activitat molt diferent. Hem d'unir el món de la cultura popular i el món de l'escola. Però, a més, la Cercavila d'Escoles es fa en dia festiu, i necessitem a les famílies. És una activitat que surt de la cultura popular, es treballa a l'escola i després les famílies s'han d'implicar.

Mirant-ho des de la llunyania, creuen que han arribat a assolir la idea que es van plantejar quan van iniciar la Cercavila d'Escoles?

Ara totes les escoles públiques de Primària de Sant Cugat tenen figures festives, també l'Avenç i el Thau. I no una, sinó que en tenen moltes. Moltes tenen també una història al voltant de les seves figures. Jo crec que hem anat pràcticament a totes les escoles a explicar el conte dels nostres gegants. Això vol dir que hem acostat el món de l'imaginari festiu a molta canalla. I aquest era un objectiu important. A banda de fer ballar els gegants i portar-los arreu, un dels objectius de la colla és difondre la cultura popular, perquè el que no es coneix, no s'estima. Una manera de fer conèixer és la Cercavila d'Escoles.

Enguany la Cercavila d'Escoles es fa en format diferent.

Una activitat de tants anys, ens feia pena deixar-la de fer. I a més hi ha el repte que els centres educatius ho han repensat i li han donat la volta de manera espectacular. Nosaltres vam pensar que havíem de fer alguna cosa i vam començar a donar-li voltes, i vam pensar a fer dues activitats. D'una banda hem demanat a tota la canalla de les escoles que dibuixin les seves figures. De fet, hem recollit 2.662 dibuixos de les escoles. Els hem escanejat tots i després retornarem els dibuixos de cada centre amb un vídeo. Per altra banda vam pensar de fer una exposició, en la qual hem volgut incloure algunes figures, i dibuixos de totes les altres figures. És una exposició feta amb molta cura. A més, l'hem col·locat a mida de nen.

Com viuen els nens i nenes la Cercavila d'Escoles?

Es posen molt nerviosos, perquè estan acostumats al fet que les figures es mouen màxim al patí i entre els companys. I de sobte, quan van al carrer hi ha molta gent, han de baixar i pujar voreres, hi ha molta música... Pels nens és un moment extraordinari, és un moment de lluïment. Per altra banda també es desperta un sentiment de pertinença a l'escola. Aquesta és la meva escola i jo represento a la meva escola. 

La pandèmia ha perjudicat les entitats de cultura popular. Salvar el futur pot passar per tenir connexió amb els més petits i generar pedrera?

Jo crec que això ho veurem ara. Aquest estiu, les entitats de cultura popular notarem molt els efectes de la pandèmia, perquè les entitats les formem persones amb el nostre temps lliure. Fa molt de temps que no ens veiem, que no podem fer la nostra activitat... És difícil. Als Geganters, per exemple, ens està costant reenganxar la gent a l'activitat. Fins que no poguem normalitzar l'activitat, és importantn fer pedrera. Però per fer pedrera necessites adults que la facin, i els adults han d'estar motivats. És un cercle delicat. Personalment estic preocupada amb això, perquè hi ha un punt de cansament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem