Tomàs Grau: “hem volgut donar-li un impuls a l’orquestra”

El TOT Sant Cugat entrevista al director d'orquestra Tomàs Grau arran de l'estrena de 'El 21 de Mozart i La Italiana de Mendelssohn' de Franz Schubert Filharmonia al Teatre-Auditori de Sant Cugat

Què veuran els santcugatencs el 5 de febrer?
Una obra de la Franz Schubert Filharmonia, el nou nom d’una orquestra que ja coneixen. Fins ara ens anomenàvem “Orquestra simfònica Camera Musicae”. Vam venir a tocar a Sant Cugat amb l’Ainoa Arteta fa un parell o tres de temporades. És la mateixa que enceta una nova etapa amb una actuació que comptarà amb Javier Perianes, un dels grans pianistes espanyols de tots els temps i el concert 21 de Mozart per a piano i orquestra i la italiana de Mendelssohn’. Per tant, tenen un triple al·licient per gaudir d’aquest concert.

I què veuran a l’abril i el maig?
L’1 d’abril actuarem en un concert per cor i orquestra  amb quatre solistes vocals on interpretarem la ‘Gran missa en do menor de Mozart’ dirigits pel mestre Salvador Mas. En aquest també tocarem una simfonia de Mozart, la ‘Linz’, que es va compondre setmanes després de la missa. El 15 de maig farem un concert molt conegut: ‘Les quatre estacions de Vivaldi, interpretat per la violinista Liza Ferschtman i dirigida per un especialista en el repertori com és Rinaldo Alessandrini.  Les tres propostes volen apropar la música simfònica de la màxima qualitat a Sant Cugat.

"El canvi de nom és una declaració d’intencions per tal d’internacionalitzar l'orquestra"

Per què es va escollir el nom de Franz Schubert?   

Perquè el compositor rei de les camera musicae és Franz Schuberz. Amb un nom en llatí la gent es pot pensar que es refereix a una orquestra que es dedica a la música antiga. D’aquesta manera, volíem que, a primera vista, la gent entengués que la Franz Schubert Philarmonia és una orquestra simfònica.

El canvi de nom indica un punt d’inflexió?

Arriba en un moment postpandèmia i l’hem volgut fer ara per donar-li un impuls a la ja magnífica trajectòria de l’orquestra i en cercar, amb més voluntat que mai, l’excel·lència. Per tant, el canvi de nom és una declaració d’intencions per tal d’internacionalitzar l'orquestra. Esperem poder tocar fora de les nostres fronteres ben aviat.

Com vau viure els mesos durs de pandèmia?

El juliol del 2020 vam ser la primera orquestra simfònica catalana en fer un concert. Al Vendrell, a l’aire lliure i, a partir del setembre d’aquell any ja vam engegar la programació normal. Amb ajustos, hem pogut mantenir, des de llavors, tota l’activitat de l’orquestra. Un fet que ens fa estar-ne molt contents, satisfets i orgullosos, malgrat les dificultats.

Com encareu la temporada del 2023?              

Primer hem d’estudiar el comportament del públic i veure si les sales de concerts s’omplen amb les mesures que necessitem perquè sigui viable. Però, òbviament, la voluntat és que la programació sigui continuista i pugui comptar amb concerts de màxim nivell i amb artistes internacionals a Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem