Tordera: "Obeses pot seguir sorprenent el públic santcugatenc"

Obeses tornen a Sant Cugat acompanyats per la Cobla Berga Jove i el Cor d'Obeses amb una proposta singular

Obeses torna a Sant Cugat del Vallès per donar el tret de sortida a la segona part de la temporada al Teatre-Auditori. Ho fan aquest dissabte, 1 de febrer, amb un concert que porta per nom "Amb so de cobla" i en el qual la formació estarà acompanyada per la Cobla Berga Jove i el Cor d'Obeses. La proposta l'explica al TOT Sant Cugat la veu del grup, Arnau Tordera.

Torna Obeses a Sant Cugat. Quina és la proposta?

És una proposta d'allò més singular perquè, a part de la formació habitual del nostre quartet, vindrà també a acompanyar-nos la Cobla Berga jove, i també el Cor d'Obeses, format per 12 cantants. Per tant, tindrem un concert de grans dimensions, amb pràcticament 30 músics sobre l'escenari, i amb un repertori centrat majoritàriament en el repertori de la banda Obeses, però també amb altres incursions en el repertori del món sardanístic històric.

No és massa habitual fusionar aquests dos estils. Què els ha portat a fer-ho?

Tot i que en alguna ocasió sí que s'han fet trobades que connectessin aquests dos àmbits estètics, no és una cosa habitua malauradament. Això va ser una proposta esbojarrada i atrevida, perquè no dir-ho, que va sortir precisament de la Cobla Berga Jove. Tenien ganes de revertir una mica el rumb en el qual està abocada la sonoritat de cobla i la sardana, i per revitalitzar l'estima que jo crec que hi hauria d'haver cap a aquest repertori, vam pensar que seria interessant atrevir-se a fer que la cobla pogués dialogar i sumar-se també als efectius instrumentals d'una banda de música moderna.

"La gent que estima un món concret, pot descobrir-ne d'altres, i també en l'altra direcció"

I van entomar el repte...

Ells ens van llençar la proposta, i nosaltres, primer l'agafem amb sorpresa, i després afrontem el repte i ho tirem endavant. En les dues ocasions que hem tingut oportunitat d'oferir aquest concert, la recepció per part del públic ha estat absolutament extraordinària. Celebren moltíssim aquesta conjunció d'aquests dos mons. La gent que estima un món concret, pot descobrir-ne d'altres, i també en l'altra direcció. I per tant, diguéssim que és un món, un concert, un espai de revelació de les possibilitats que té la música en termes generals, però també, més concretament, la música autòctona des del punt de vista de la instrumentació de la cobla i del repertori en aquest cas que hi oferim.

Què suposa per a Obeses portar un plantejament així a l'escenari?

No és una cosa que haguéssim fet anteriorment, però sí que era un projecte que li anava com anell al dit a l'àmbit d'Obeses, en el sentit que, històricament, hem fet coses similars, entre cometes, amb altres formacions instrumentals de gran envergadura. Per exemple, amb bandes simfòniques, i justament al Teatre-Auditori, vam presentar-hi el 2015 un concert amb banda simfònica, i en una altra ocasió, per Festa Major, un concert amb cor mixt. Per tant, sí que el fet d'ajuntar-nos amb altres àmbits instrumentals ho hem fet successivament al llarg de la nostra carrera.

"Intentem demostrar i aprofitar-nos de la riquesa absolutament extraordinària que té la cobla com a instrument"

Aquest cop és singular...

Sí que diria que en aquest cas és el més peculiar i el més singular, perquè la cobla, històricament, ha estat, entre cometes i malauradament, reduïda a un àmbit concertant molt concret. I aquí intentem rebatre precisament aquesta màxima, i intentem demostrar i aprofitar-nos de la riquesa absolutament extraordinària que té la cobla com a instrument, el seu potencial i, al final, utilitzem la cobla, veritablement, com una eina de música moderna.

Obeses. FOTO: David Coll

Obeses. FOTO: David Coll

A quin tipus de públic recomanarien aquest concert?

A aquest concert, en primera instància, s'hi ha aproximat gent que forma part del públic d'Obeses, però també gent que no ens havia conegut mai i que simplement tenen una vinculació, o una atracció cap al món de la cobla i aquest tipus de repertori. En els dos àmbits, sigui quina sigui la procedència, ha estat una sorpresa gratificant. I afegiria aquella gent que té una sensibilitat per la música i una curiositat per descobrir coses diferents, i que li agrada que la sorprenguin en aquest sentit. Jo crec que és un concert molt respectuós amb l'instrument amb el qual dialoga. Hem tingut molta cura que això funcionés bé. Que no fos simplement una barreja estranya sense sentit, sinó, al contrari, crec que la cobla com a formació surt reforçada des d'un punt de vista de les possibilitats que s'ensenya que pot arribar a tenir, i al mateix temps oferim la possibilitat a un públic que no ho té tan a prop de descobrir aquest gran instrument, relativament desconegut, malgrat que sigui d'aquí, malgrat que no sigui d'enlloc més del món. Un concert destinat, en definitiva, a tota aquella gent que la música els hi crida l'atenció, que tinguin sensibilitat per descobrir coses noves, i també interès, per descomptat.

"Obeses pot seguir creant aquestes experiències estètiques úniques"

A Sant Cugat ja han sorprès el públic amb diferents formats. Perquè s'han de deixar sorprendre un cop més?

Per l'estreta i l'agradable relació que ens vincula amb Sant Cugat, que és un dels llocs on hem ofert la nostra música en més ocasions, els diria que si han tingut la confiança de veure'ns en altres ocasions, i han tingut aquests resultats satisfactoris, confien també que Obeses pot seguir sorprenent, pot seguir creant aquestes experiències estètiques úniques i especialment en aquest concert, que no només és un i cantant el nostre repertori, sinó que, a més, ens presentem amb aquest revolucionari, entre cometes, format, relativament inaudit, de grup de rock o música moderna, cobla i cor mixt. És una oportunitat força única de veure això en directe.

 
Comentaris

Destaquem