Torna la Nit i el Dia Internacional dels Museus a Sant Cugat

La commemoració internacional vol acostar l’activitat museística dels tres museus de la ciutat a diferent tipus de públics

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, i els Museus de Sant Cugat se sumen a la celebració aquest cap de setmana amb un seguit d'activitats per commemorar-ho.

Enguany, per a la 37a. Edició, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema "Museus per a una societat sostenible".

Per a Lluís Campins, director dels Museus de Sant Cugat “la nit i el dia dels Museus són una oportunitat única d’acostar la tasca dels Museus a diferent públic: activitats de caire familiar durant el dia i activitats a la nit per a aquells que busquen propostes que ofereixen un ús diferent al que té l’equipament habitualment”.

Es podrà seguir l'activitat de la celebració de la Nit i el Dia Internacional dels Museus al Twitter amb l'etiqueta #DIM2015. Totes les activitats són gratuïtes.

Les activitats

El Celler acollirà activitats coincidint amb les jornades La vinya i el vi. FOTO: Amanda Bernal

L'activitat començarà el dissabte dia 16 que, de 18 a 24 hores, se celebrarà la Nit dels Museus. A les 18 hores es farà la visita “Desxifrem els símbols medievals”, una mirada als símbols del Monestir des dels ulls d’aquells que el construïren.

Una visita guiada pel Claustre i l’església conduïda a càrrec de Jorge Rodríguez, un dels educadors del servei d’educació dels Museus i doctorat en iconologia medieval. La durada és d'una hora i 50 minuts.

Ja diumenge, es faran diferents activitats als tres espais de Museus de Sant Cugat: el Museu Monestir, el Museu del Tapís Contemporani i el Celler Cooperatiu. Aquest darrer, i coincidint amb la celebració de les jornades sobre la Vinya i el Vi a Collserola, acollirà un parell d’activitats sobre aquesta faceta de la història de Sant Cugat relacionada amb el procés del vi.

Servirà també per presentar El Llibre del Vi, per primer cop traduït al català. Aquest és el XIVè llibre de l’enciclopèdia més voluminosa que ens ha llegat l’antiguitat, la Història Natural, escrita per Gai Plini Segon, al segle I dC, que reuneix tot el saber del seu temps sobre la vinya, la viticultura i el preuat i valorat suc obtingut de la fermentació del raïm.

Dia Internacional dels Museus

El Museu del Tapís Contemporani acollirà un taller d'art tèxtil. FOTO: Artur Ribera

Durant el diumenge, 17 de maig, les activitats s'estendran de 10 a 21.30 hores. La jornada començarà, a les 10 hores, amb la pujada al campanar, una visita express al campanar per a grups reduïts (2 grups de màxim 20 persones), de vint minuts de durada.

Ja a les 12 hores es farà la visita comentada al Celler Modernista (activitat inclosa dins el programa La vinya i el vi a Collserola 2015), d'una hora de durada.

Al mateix lloc, de 10.30 a 12 hores, també al Celler, es farà la gimcana Ser un bon pagès, també inclosa dins el programa La vinya i el vi a Collserola 2015. L'objectiu: acostar els més menuts a la realitat pagesa de la vila de Sant Cugat de principis de segle XX.

Al Museu del Tapís Contemporani, de 12.30 a 14 hores, es farà un taller familiar d’art tèxtil per endinsar-se en les tècniques bàsiques del tapís de la mà d’una de les educadores del servei educatiu dels Museus.

Al vespre, a les 20 hores, es farà el concert de clausura a càrrec de l’Escola Fusió al Claustre del Monestir, amb un repertori d’uns 30 minuts aproximadament.

A més, durant tot el matí es farà la mostra de la traducció d’El llibre del vi, de Plini el Vell, editorial Entrecomes, al Celler Modernista.

 
Comentaris

Destaquem