Una placa recordarà el lloc on va néixer Grau-Garriga

L'artista satcugatenc rebrà l'homenatge de familiars i amics el diumenge, 15 de febrer, a les 13 hores

El desaparegut artista Josep Grau-Garriga rebrà l'homenatge de la ciutat aquest diumenge, 15 de febrer a les 13 hores. Serà amb la col·locació d'una placa que recorda el lloc on va néixer ara fa 86 anys.

Una placa, obra de l'artista també santcugatenc Pep Codó, que s'instal·larà a la façana a la casa on va viure els seus primers anys, al carrer de Sant Antoni número 42.

Un acte senzill i emotiu, organitzat per la família, en la que intervindrà Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, i hi cantarà la Coral La Lira.

Josep Grau-Garriga
L'artista, nascut a Sant Cugat l’any 1929, va ser format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a Llotja. Va conrear diverses tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l’escultura; però va ser en l’àmbit del tapís on es va convertir en un artista reconegut internacionalment ja que va convertir el tapís en un art. Grau-Garriga va realitzar unes 150 exposicions per museus i sales d’arreu del món, com a Miami, Mèxic, Caracas, París, Nova York, Houston, São Paulo...

L’any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1990 el govern francès li va atorgar la insígnia de Chevalier de les Arts et des Lettres. Sant Cugat també li va atorgar la Medalla de la Ciutat. Va ser director i un dels impulsors de l’Escola Catalana del Tapís (Casa Aymat) per on van passar els millors artistes catalans del moment: Miró, Tharrats, Tàpies, Subirachs, Cuixart, Ràfols-Casamada, Muxart i Guinovart, entre d'altres. El 1964 va presentar la primera exposició individual de tapís de Catalunya a la sala Gaspar de Barcelona. Grau-Garriga va viatjar per molts racons del món, com Nova York, París (on va aprendre la tècnica del tapís medieval i contemporani), Mèxic, Xina o Àfrica; on va divulgar el tapís i va ensenyar alhora diferents tècniques artístiques.

El pintor va ser un artista molt lligat a Sant Cugat (la seva primera exposició va ser al Club Muntanyenc l’any 1953), tot i anar a viure a França, i el 2004 la ciutat li va dedicar l’Any Grau-Garriga, coincidint amb el seu 80è aniversari, on es van muntar diverses exposicions i activitats. A més, des de l’any 2007 un dels seus tapissos presideix una de les sales principals de l'Ajuntament de Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem